Pāriet uz galveno saturu
Sadalīt reizinātājos
Tick mark Image
Izrēķināt
Tick mark Image
Graph

Līdzīgas problēmas no meklēšanas tīmeklī

Koplietot

a+b=4 ab=1\left(-12\right)=-12
Sadaliet izteiksmi reizinātājos, izmantojot grupēšanu. Vispirms izteiksme ir jāpārraksta kā x^{2}+ax+bx-12. Lai atrastu a un b, iestatiet sistēmas atrisināt.
-1,12 -2,6 -3,4
Tā kā ab ir negatīvs, a un b ir pretstats zīmes. Tā kā a+b ir pozitīvs, pozitīvam skaitlim ir lielāks absolūtā vērtība nekā negatīvs. Uzskaitiet visus tādu veselo skaitļu pārus, kas sniedz produktu -12.
-1+12=11 -2+6=4 -3+4=1
Aprēķināt katra pāra summu.
a=-2 b=6
Risinājums ir pāris, kas dod summu 4.
\left(x^{2}-2x\right)+\left(6x-12\right)
Pārrakstiet x^{2}+4x-12 kā \left(x^{2}-2x\right)+\left(6x-12\right).
x\left(x-2\right)+6\left(x-2\right)
Sadaliet x pirmo un 6 otrajā grupā.
\left(x-2\right)\left(x+6\right)
Iznesiet kopējo reizinātāju x-2 pirms iekavām, izmantojot distributīvo īpašību.
x^{2}+4x-12=0
Kvadrātisko polinomu var sadalīt reizinātājos, izmantojot transformāciju ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), kur x_{1} un x_{2} ir kvadrātsaknes vienādojuma ax^{2}+bx+c=0 risinājumi.
x=\frac{-4±\sqrt{4^{2}-4\left(-12\right)}}{2}
Visus ax^{2}+bx+c=0 veida vienādojumus var atrisināt, izmantojot kvadrātvienādojuma sakņu formulu \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ar šo kvadrātvienādojuma sakņu formulu iegūst divus atrisinājumus — vienu, kad ± ir saskaitīšana, bet otru, kad tā ir atņemšana.
x=\frac{-4±\sqrt{16-4\left(-12\right)}}{2}
Kāpiniet 4 kvadrātā.
x=\frac{-4±\sqrt{16+48}}{2}
Reiziniet -4 reiz -12.
x=\frac{-4±\sqrt{64}}{2}
Pieskaitiet 16 pie 48.
x=\frac{-4±8}{2}
Izvelciet kvadrātsakni no 64.
x=\frac{4}{2}
Tagad atrisiniet vienādojumu x=\frac{-4±8}{2}, ja ± ir pluss. Pieskaitiet -4 pie 8.
x=2
Daliet 4 ar 2.
x=-\frac{12}{2}
Tagad atrisiniet vienādojumu x=\frac{-4±8}{2}, ja ± ir mīnuss. Atņemiet 8 no -4.
x=-6
Daliet -12 ar 2.
x^{2}+4x-12=\left(x-2\right)\left(x-\left(-6\right)\right)
Sadaliet sākotnējo izteiksmi, izmantojot ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Aizvietojiet 2 ar x_{1} un -6 ar x_{2}.
x^{2}+4x-12=\left(x-2\right)\left(x+6\right)
Vienkāršojiet visas formas p-\left(-q\right) izteiksmes uz p+q.