Atrast x
x=2
x=-2
Graph
Koplietot
Kopēts starpliktuvē
\left(x+1\right)^{2}\left(x^{3}-1\right)-\left(x-1\right)^{2}\left(x^{3}+1\right)=6\left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}
Mainīgais x nevar būt vienāds ar jebkuru no vērtībām -1,1, jo dalīšana ar nulli nav definēta. Reiziniet abas vienādojuma puses ar \left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}, kas ir mazākais \left(x-1\right)^{2},\left(x+1\right)^{2} skaitlis, kas dalās bez atlikuma.
\left(x^{2}+2x+1\right)\left(x^{3}-1\right)-\left(x-1\right)^{2}\left(x^{3}+1\right)=6\left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}
Lietojiet Ņūtona binomu \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}, lai izvērstu \left(x+1\right)^{2}.
x^{5}-x^{2}+2x^{4}-2x+x^{3}-1-\left(x-1\right)^{2}\left(x^{3}+1\right)=6\left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}
Izmantojiet distributīvo īpašību, lai reizinātu x^{2}+2x+1 ar x^{3}-1.
x^{5}-x^{2}+2x^{4}-2x+x^{3}-1-\left(x^{2}-2x+1\right)\left(x^{3}+1\right)=6\left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}
Lietojiet Ņūtona binomu \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, lai izvērstu \left(x-1\right)^{2}.
x^{5}-x^{2}+2x^{4}-2x+x^{3}-1-\left(x^{5}+x^{2}-2x^{4}-2x+x^{3}+1\right)=6\left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}
Izmantojiet distributīvo īpašību, lai reizinātu x^{2}-2x+1 ar x^{3}+1.
x^{5}-x^{2}+2x^{4}-2x+x^{3}-1-x^{5}-x^{2}+2x^{4}+2x-x^{3}-1=6\left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}
Lai atrastu x^{5}+x^{2}-2x^{4}-2x+x^{3}+1 pretējo vērtību, atrodiet katra locekļa pretējo vērtību.
-x^{2}+2x^{4}-2x+x^{3}-1-x^{2}+2x^{4}+2x-x^{3}-1=6\left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}
Savelciet x^{5} un -x^{5}, lai iegūtu 0.
-2x^{2}+2x^{4}-2x+x^{3}-1+2x^{4}+2x-x^{3}-1=6\left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}
Savelciet -x^{2} un -x^{2}, lai iegūtu -2x^{2}.
-2x^{2}+4x^{4}-2x+x^{3}-1+2x-x^{3}-1=6\left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}
Savelciet 2x^{4} un 2x^{4}, lai iegūtu 4x^{4}.
-2x^{2}+4x^{4}+x^{3}-1-x^{3}-1=6\left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}
Savelciet -2x un 2x, lai iegūtu 0.
-2x^{2}+4x^{4}-1-1=6\left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}
Savelciet x^{3} un -x^{3}, lai iegūtu 0.
-2x^{2}+4x^{4}-2=6\left(x-1\right)^{2}\left(x+1\right)^{2}
Atņemiet 1 no -1, lai iegūtu -2.
-2x^{2}+4x^{4}-2=6\left(x^{2}-2x+1\right)\left(x+1\right)^{2}
Lietojiet Ņūtona binomu \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, lai izvērstu \left(x-1\right)^{2}.
-2x^{2}+4x^{4}-2=6\left(x^{2}-2x+1\right)\left(x^{2}+2x+1\right)
Lietojiet Ņūtona binomu \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}, lai izvērstu \left(x+1\right)^{2}.
-2x^{2}+4x^{4}-2=\left(6x^{2}-12x+6\right)\left(x^{2}+2x+1\right)
Izmantojiet distributīvo īpašību, lai reizinātu 6 ar x^{2}-2x+1.
-2x^{2}+4x^{4}-2=6x^{4}-12x^{2}+6
Izmantojiet distributīvo īpašību, lai reizinātu 6x^{2}-12x+6 ar x^{2}+2x+1 un apvienotu līdzīgos locekļus.
-2x^{2}+4x^{4}-2-6x^{4}=-12x^{2}+6
Atņemiet 6x^{4} no abām pusēm.
-2x^{2}-2x^{4}-2=-12x^{2}+6
Savelciet 4x^{4} un -6x^{4}, lai iegūtu -2x^{4}.
-2x^{2}-2x^{4}-2+12x^{2}=6
Pievienot 12x^{2} abās pusēs.
10x^{2}-2x^{4}-2=6
Savelciet -2x^{2} un 12x^{2}, lai iegūtu 10x^{2}.
10x^{2}-2x^{4}-2-6=0
Atņemiet 6 no abām pusēm.
10x^{2}-2x^{4}-8=0
Atņemiet 6 no -2, lai iegūtu -8.
-2t^{2}+10t-8=0
Aizvietojiet t ar x^{2}.
t=\frac{-10±\sqrt{10^{2}-4\left(-2\right)\left(-8\right)}}{-2\times 2}
Visus formas ax^{2}+bx+c=0 vienādojumus var atrisināt, izmantojot kvadrātsaknes formulu: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Kvadrātsaknes formulā aizstājiet a ar -2, b ar 10 un c ar -8.
t=\frac{-10±6}{-4}
Veiciet aprēķinus.
t=1 t=4
Atrisiniet vienādojumu t=\frac{-10±6}{-4}, ja ± ir pluss un ± ir mīnuss.
x=1 x=-1 x=2 x=-2
Tā kā x=t^{2}, risinājumi tiek iegūti, novērtējot x=±\sqrt{t} katram t.
x=-2 x=2
Mainīgais x nevar būt vienāds ar jebkuru no vērtībām 1,-1.
Piemēri
Kvadrātiskais vienādojums
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrija
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineārs vienādojums
y = 3x + 4
Aritmētika
699 * 533
Matricas
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Vienlaicīgs vienādojums
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencēšana
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrācija
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Ierobežojumus
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}