Atrast x (complex solution)
x=\sqrt{5}-1\approx 1,236067977
x=-\left(\sqrt{5}+1\right)\approx -3,236067977
Atrast x
x=\sqrt{5}-1\approx 1,236067977
x=-\sqrt{5}-1\approx -3,236067977
Graph
Koplietot
Kopēts starpliktuvē
\left(x+1\right)\times 4-x\times 5=x\left(x+1\right)
Mainīgais x nevar būt vienāds ar jebkuru no vērtībām -1,0, jo dalīšana ar nulli nav definēta. Reiziniet abas vienādojuma puses ar x\left(x+1\right), kas ir mazākais x,x+1 skaitlis, kas dalās bez atlikuma.
4x+4-x\times 5=x\left(x+1\right)
Izmantojiet distributīvo īpašību, lai reizinātu x+1 ar 4.
4x+4-x\times 5=x^{2}+x
Izmantojiet distributīvo īpašību, lai reizinātu x ar x+1.
4x+4-x\times 5-x^{2}=x
Atņemiet x^{2} no abām pusēm.
4x+4-x\times 5-x^{2}-x=0
Atņemiet x no abām pusēm.
3x+4-x\times 5-x^{2}=0
Savelciet 4x un -x, lai iegūtu 3x.
3x+4-5x-x^{2}=0
Reiziniet -1 un 5, lai iegūtu -5.
-2x+4-x^{2}=0
Savelciet 3x un -5x, lai iegūtu -2x.
-x^{2}-2x+4=0
Visus ax^{2}+bx+c=0 veida vienādojumus var atrisināt, izmantojot kvadrātvienādojuma sakņu formulu \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ar šo kvadrātvienādojuma sakņu formulu iegūst divus atrisinājumus — vienu, kad ± ir saskaitīšana, bet otru, kad tā ir atņemšana.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\left(-1\right)\times 4}}{2\left(-1\right)}
Šis vienādojums ir standarta formā: ax^{2}+bx+c=0. Kvadrātvienādojuma sakņu formulā \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} aizvietojiet a ar -1, b ar -2 un c ar 4.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\left(-1\right)\times 4}}{2\left(-1\right)}
Kāpiniet -2 kvadrātā.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+4\times 4}}{2\left(-1\right)}
Reiziniet -4 reiz -1.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+16}}{2\left(-1\right)}
Reiziniet 4 reiz 4.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{20}}{2\left(-1\right)}
Pieskaitiet 4 pie 16.
x=\frac{-\left(-2\right)±2\sqrt{5}}{2\left(-1\right)}
Izvelciet kvadrātsakni no 20.
x=\frac{2±2\sqrt{5}}{2\left(-1\right)}
Skaitļa -2 pretstats ir 2.
x=\frac{2±2\sqrt{5}}{-2}
Reiziniet 2 reiz -1.
x=\frac{2\sqrt{5}+2}{-2}
Tagad atrisiniet vienādojumu x=\frac{2±2\sqrt{5}}{-2}, ja ± ir pluss. Pieskaitiet 2 pie 2\sqrt{5}.
x=-\left(\sqrt{5}+1\right)
Daliet 2+2\sqrt{5} ar -2.
x=\frac{2-2\sqrt{5}}{-2}
Tagad atrisiniet vienādojumu x=\frac{2±2\sqrt{5}}{-2}, ja ± ir mīnuss. Atņemiet 2\sqrt{5} no 2.
x=\sqrt{5}-1
Daliet 2-2\sqrt{5} ar -2.
x=-\left(\sqrt{5}+1\right) x=\sqrt{5}-1
Vienādojums tagad ir atrisināts.
\left(x+1\right)\times 4-x\times 5=x\left(x+1\right)
Mainīgais x nevar būt vienāds ar jebkuru no vērtībām -1,0, jo dalīšana ar nulli nav definēta. Reiziniet abas vienādojuma puses ar x\left(x+1\right), kas ir mazākais x,x+1 skaitlis, kas dalās bez atlikuma.
4x+4-x\times 5=x\left(x+1\right)
Izmantojiet distributīvo īpašību, lai reizinātu x+1 ar 4.
4x+4-x\times 5=x^{2}+x
Izmantojiet distributīvo īpašību, lai reizinātu x ar x+1.
4x+4-x\times 5-x^{2}=x
Atņemiet x^{2} no abām pusēm.
4x+4-x\times 5-x^{2}-x=0
Atņemiet x no abām pusēm.
3x+4-x\times 5-x^{2}=0
Savelciet 4x un -x, lai iegūtu 3x.
3x-x\times 5-x^{2}=-4
Atņemiet 4 no abām pusēm. Atņemot nu nulles jebko, iegūst tā noliegumu.
3x-5x-x^{2}=-4
Reiziniet -1 un 5, lai iegūtu -5.
-2x-x^{2}=-4
Savelciet 3x un -5x, lai iegūtu -2x.
-x^{2}-2x=-4
Tādus kvadrātiskos vienādojumus kā šis var atrisināt, papildinot vienādojumu, līdz tas ir pilnais kvadrātvienādojums. Lai tas būtu pilnais kvadrātvienādojums, vispirms vienādojumam ir jābūt šādā formātā x^{2}+bx=c.
\frac{-x^{2}-2x}{-1}=-\frac{4}{-1}
Daliet abas puses ar -1.
x^{2}+\left(-\frac{2}{-1}\right)x=-\frac{4}{-1}
Dalīšana ar -1 atsauc reizināšanu ar -1.
x^{2}+2x=-\frac{4}{-1}
Daliet -2 ar -1.
x^{2}+2x=4
Daliet -4 ar -1.
x^{2}+2x+1^{2}=4+1^{2}
Daliet locekļa x koeficientu 2 ar 2, lai iegūtu 1. Pēc tam abām vienādojuma pusēm pieskaitiet 1 kvadrātā. Ar šo darbību vienādojuma kreisā puse kļūst par pilnu kvadrātu.
x^{2}+2x+1=4+1
Kāpiniet 1 kvadrātā.
x^{2}+2x+1=5
Pieskaitiet 4 pie 1.
\left(x+1\right)^{2}=5
Sadaliet reizinātājos x^{2}+2x+1. Kopumā, kad x^{2}+bx+c ir ideālā kvadrātā, to vienmēr var sadalīt reizinātājos kā \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{5}
Izvelciet abu vienādojuma pušu kvadrātsakni.
x+1=\sqrt{5} x+1=-\sqrt{5}
Vienkāršojiet.
x=\sqrt{5}-1 x=-\sqrt{5}-1
Atņemiet 1 no vienādojuma abām pusēm.
\left(x+1\right)\times 4-x\times 5=x\left(x+1\right)
Mainīgais x nevar būt vienāds ar jebkuru no vērtībām -1,0, jo dalīšana ar nulli nav definēta. Reiziniet abas vienādojuma puses ar x\left(x+1\right), kas ir mazākais x,x+1 skaitlis, kas dalās bez atlikuma.
4x+4-x\times 5=x\left(x+1\right)
Izmantojiet distributīvo īpašību, lai reizinātu x+1 ar 4.
4x+4-x\times 5=x^{2}+x
Izmantojiet distributīvo īpašību, lai reizinātu x ar x+1.
4x+4-x\times 5-x^{2}=x
Atņemiet x^{2} no abām pusēm.
4x+4-x\times 5-x^{2}-x=0
Atņemiet x no abām pusēm.
3x+4-x\times 5-x^{2}=0
Savelciet 4x un -x, lai iegūtu 3x.
3x+4-5x-x^{2}=0
Reiziniet -1 un 5, lai iegūtu -5.
-2x+4-x^{2}=0
Savelciet 3x un -5x, lai iegūtu -2x.
-x^{2}-2x+4=0
Visus ax^{2}+bx+c=0 veida vienādojumus var atrisināt, izmantojot kvadrātvienādojuma sakņu formulu \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ar šo kvadrātvienādojuma sakņu formulu iegūst divus atrisinājumus — vienu, kad ± ir saskaitīšana, bet otru, kad tā ir atņemšana.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\left(-1\right)\times 4}}{2\left(-1\right)}
Šis vienādojums ir standarta formā: ax^{2}+bx+c=0. Kvadrātvienādojuma sakņu formulā \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} aizvietojiet a ar -1, b ar -2 un c ar 4.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\left(-1\right)\times 4}}{2\left(-1\right)}
Kāpiniet -2 kvadrātā.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+4\times 4}}{2\left(-1\right)}
Reiziniet -4 reiz -1.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+16}}{2\left(-1\right)}
Reiziniet 4 reiz 4.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{20}}{2\left(-1\right)}
Pieskaitiet 4 pie 16.
x=\frac{-\left(-2\right)±2\sqrt{5}}{2\left(-1\right)}
Izvelciet kvadrātsakni no 20.
x=\frac{2±2\sqrt{5}}{2\left(-1\right)}
Skaitļa -2 pretstats ir 2.
x=\frac{2±2\sqrt{5}}{-2}
Reiziniet 2 reiz -1.
x=\frac{2\sqrt{5}+2}{-2}
Tagad atrisiniet vienādojumu x=\frac{2±2\sqrt{5}}{-2}, ja ± ir pluss. Pieskaitiet 2 pie 2\sqrt{5}.
x=-\left(\sqrt{5}+1\right)
Daliet 2+2\sqrt{5} ar -2.
x=\frac{2-2\sqrt{5}}{-2}
Tagad atrisiniet vienādojumu x=\frac{2±2\sqrt{5}}{-2}, ja ± ir mīnuss. Atņemiet 2\sqrt{5} no 2.
x=\sqrt{5}-1
Daliet 2-2\sqrt{5} ar -2.
x=-\left(\sqrt{5}+1\right) x=\sqrt{5}-1
Vienādojums tagad ir atrisināts.
\left(x+1\right)\times 4-x\times 5=x\left(x+1\right)
Mainīgais x nevar būt vienāds ar jebkuru no vērtībām -1,0, jo dalīšana ar nulli nav definēta. Reiziniet abas vienādojuma puses ar x\left(x+1\right), kas ir mazākais x,x+1 skaitlis, kas dalās bez atlikuma.
4x+4-x\times 5=x\left(x+1\right)
Izmantojiet distributīvo īpašību, lai reizinātu x+1 ar 4.
4x+4-x\times 5=x^{2}+x
Izmantojiet distributīvo īpašību, lai reizinātu x ar x+1.
4x+4-x\times 5-x^{2}=x
Atņemiet x^{2} no abām pusēm.
4x+4-x\times 5-x^{2}-x=0
Atņemiet x no abām pusēm.
3x+4-x\times 5-x^{2}=0
Savelciet 4x un -x, lai iegūtu 3x.
3x-x\times 5-x^{2}=-4
Atņemiet 4 no abām pusēm. Atņemot nu nulles jebko, iegūst tā noliegumu.
3x-5x-x^{2}=-4
Reiziniet -1 un 5, lai iegūtu -5.
-2x-x^{2}=-4
Savelciet 3x un -5x, lai iegūtu -2x.
-x^{2}-2x=-4
Tādus kvadrātiskos vienādojumus kā šis var atrisināt, papildinot vienādojumu, līdz tas ir pilnais kvadrātvienādojums. Lai tas būtu pilnais kvadrātvienādojums, vispirms vienādojumam ir jābūt šādā formātā x^{2}+bx=c.
\frac{-x^{2}-2x}{-1}=-\frac{4}{-1}
Daliet abas puses ar -1.
x^{2}+\left(-\frac{2}{-1}\right)x=-\frac{4}{-1}
Dalīšana ar -1 atsauc reizināšanu ar -1.
x^{2}+2x=-\frac{4}{-1}
Daliet -2 ar -1.
x^{2}+2x=4
Daliet -4 ar -1.
x^{2}+2x+1^{2}=4+1^{2}
Daliet locekļa x koeficientu 2 ar 2, lai iegūtu 1. Pēc tam abām vienādojuma pusēm pieskaitiet 1 kvadrātā. Ar šo darbību vienādojuma kreisā puse kļūst par pilnu kvadrātu.
x^{2}+2x+1=4+1
Kāpiniet 1 kvadrātā.
x^{2}+2x+1=5
Pieskaitiet 4 pie 1.
\left(x+1\right)^{2}=5
Sadaliet reizinātājos x^{2}+2x+1. Kopumā, kad x^{2}+bx+c ir ideālā kvadrātā, to vienmēr var sadalīt reizinātājos kā \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{5}
Izvelciet abu vienādojuma pušu kvadrātsakni.
x+1=\sqrt{5} x+1=-\sqrt{5}
Vienkāršojiet.
x=\sqrt{5}-1 x=-\sqrt{5}-1
Atņemiet 1 no vienādojuma abām pusēm.
Piemēri
Kvadrātiskais vienādojums
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrija
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Lineārs vienādojums
y = 3x + 4
Aritmētika
699 * 533
Matricas
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Vienlaicīgs vienādojums
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencēšana
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integrācija
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Ierobežojumus
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}