Негізгі мазмұнды өткізіп жіберу
x мәнін табыңыз
Tick mark Image
Граф

Веб-іздеуден ұқсас ақаулар

Ортақ пайдалану

a+b=6 ab=-40
Теңдеуді шешу үшін x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right) формуласын қолданып, x^{2}+6x-40 мәнін көбейткіштерге жіктеңіз. a және b мәндерін табу үшін, жүйені шешу әрекетіне реттеңіз.
-1,40 -2,20 -4,10 -5,8
ab теріс болғандықтан, a және b белгілері теріс болады. a+b мәні оң болғандықтан, оң санның абсолютті мәні теріс санға қарағанда үлкенірек болады. Көбейтіндісі -40 мәнін беретін барлық бүтін жұп сандарды тізімдеңіз.
-1+40=39 -2+20=18 -4+10=6 -5+8=3
Әр жұптың қосындысын есептеңіз.
a=-4 b=10
Шешім — бұл 6 қосындысын беретін жұп.
\left(x-4\right)\left(x+10\right)
Алынған мәндерді пайдаланып, көбейткішке жіктелген \left(x+a\right)\left(x+b\right) өрнегін қайта жазыңыз.
x=4 x=-10
Теңдеулердің шешімін табу үшін, x-4=0 және x+10=0 теңдіктерін шешіңіз.
a+b=6 ab=1\left(-40\right)=-40
Теңдеуді шешу үшін, сол жағын топтастыру арқылы көбейткіштерге жіктеңіз. Алдымен, сол жағы x^{2}+ax+bx-40 ретінде қайта жазылуы керек. a және b мәндерін табу үшін, жүйені шешу әрекетіне реттеңіз.
-1,40 -2,20 -4,10 -5,8
ab теріс болғандықтан, a және b белгілері теріс болады. a+b мәні оң болғандықтан, оң санның абсолютті мәні теріс санға қарағанда үлкенірек болады. Көбейтіндісі -40 мәнін беретін барлық бүтін жұп сандарды тізімдеңіз.
-1+40=39 -2+20=18 -4+10=6 -5+8=3
Әр жұптың қосындысын есептеңіз.
a=-4 b=10
Шешім — бұл 6 қосындысын беретін жұп.
\left(x^{2}-4x\right)+\left(10x-40\right)
x^{2}+6x-40 мәнін \left(x^{2}-4x\right)+\left(10x-40\right) ретінде қайта жазыңыз.
x\left(x-4\right)+10\left(x-4\right)
Бірінші топтағы x ортақ көбейткішін және екінші топтағы 10 ортақ көбейткішін жақшаның сыртына шығарыңыз.
\left(x-4\right)\left(x+10\right)
Үлестіру сипаты арқылы x-4 ортақ көбейткішін жақша сыртына шығарыңыз.
x=4 x=-10
Теңдеулердің шешімін табу үшін, x-4=0 және x+10=0 теңдіктерін шешіңіз.
x^{2}+6x-40=0
Формуланың барлық теңдеулерін ax^{2}+bx+c=0 квадраттық формуланың көмегімен шешуге болады: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Квадраттық формула бірінші шешімі ± плюс мәнді болғандағы, ал екіншісі шешімі минус мәнді болғандағы екі шешім ұсынады.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\left(-40\right)}}{2}
Бұл теңдеу стандартты формулада берілген: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} квадрат теңдеуінде 1 санын a мәніне, 6 санын b мәніне және -40 санын c мәніне ауыстырыңыз.
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\left(-40\right)}}{2}
6 санының квадратын шығарыңыз.
x=\frac{-6±\sqrt{36+160}}{2}
-4 санын -40 санына көбейтіңіз.
x=\frac{-6±\sqrt{196}}{2}
36 санын 160 санына қосу.
x=\frac{-6±14}{2}
196 санының квадраттық түбірін шығарыңыз.
x=\frac{8}{2}
Енді ± плюс болған кездегі x=\frac{-6±14}{2} теңдеуін шешіңіз. -6 санын 14 санына қосу.
x=4
8 санын 2 санына бөліңіз.
x=-\frac{20}{2}
Енді ± минус болған кездегі x=\frac{-6±14}{2} теңдеуін шешіңіз. 14 мәнінен -6 мәнін алу.
x=-10
-20 санын 2 санына бөліңіз.
x=4 x=-10
Теңдеу енді шешілді.
x^{2}+6x-40=0
Осыған ұқсас квадрат теңдеулерді толық квадратқа дейін толтыру арқылы шешуге болады. Толық квадратқа дейін толтыру үшін, теңдеуді алдымен x^{2}+bx=c формуласына қою қажет.
x^{2}+6x-40-\left(-40\right)=-\left(-40\right)
Теңдеудің екі жағына да 40 санын қосыңыз.
x^{2}+6x=-\left(-40\right)
-40 санынан осы санның өзін алып тастаған кезде 0 қалады.
x^{2}+6x=40
-40 мәнінен 0 мәнін алу.
x^{2}+6x+3^{2}=40+3^{2}
x бос мүшесінің коэффициенті болып табылатын 6 санын 2 мәніне бөлсеңіз, 3 саны шығады. Содан соң, теңдеудің екі жағына 3 квадратын қосыңыз. Бұл қадам теңдеудің сол жағының толық квадратын шығарады.
x^{2}+6x+9=40+9
3 санының квадратын шығарыңыз.
x^{2}+6x+9=49
40 санын 9 санына қосу.
\left(x+3\right)^{2}=49
x^{2}+6x+9 көбейткіштерге жіктеу. Әдетте, x^{2}+bx+c толық квадрат болса, оны әрдайым \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} түрінде көбейткіштерге жіктеуге болады.
\sqrt{\left(x+3\right)^{2}}=\sqrt{49}
Теңдеудің екі жағының квадрат түбірін шығарыңыз.
x+3=7 x+3=-7
Қысқартыңыз.
x=4 x=-10
Теңдеудің екі жағынан 3 санын алып тастаңыз.