Негізгі мазмұнды өткізіп жіберу
x мәнін табыңыз
Tick mark Image
Граф

Веб-іздеуден ұқсас ақаулар

Ортақ пайдалану

x^{2}+4x=95
Формуланың барлық теңдеулерін ax^{2}+bx+c=0 квадраттық формуланың көмегімен шешуге болады: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Квадраттық формула бірінші шешімі ± плюс мәнді болғандағы, ал екіншісі шешімі минус мәнді болғандағы екі шешім ұсынады.
x^{2}+4x-95=95-95
Теңдеудің екі жағынан 95 санын алып тастаңыз.
x^{2}+4x-95=0
95 санынан осы санның өзін алып тастаған кезде 0 қалады.
x=\frac{-4±\sqrt{4^{2}-4\left(-95\right)}}{2}
Бұл теңдеу стандартты формулада берілген: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} квадрат теңдеуінде 1 санын a мәніне, 4 санын b мәніне және -95 санын c мәніне ауыстырыңыз.
x=\frac{-4±\sqrt{16-4\left(-95\right)}}{2}
4 санының квадратын шығарыңыз.
x=\frac{-4±\sqrt{16+380}}{2}
-4 санын -95 санына көбейтіңіз.
x=\frac{-4±\sqrt{396}}{2}
16 санын 380 санына қосу.
x=\frac{-4±6\sqrt{11}}{2}
396 санының квадраттық түбірін шығарыңыз.
x=\frac{6\sqrt{11}-4}{2}
Енді ± плюс болған кездегі x=\frac{-4±6\sqrt{11}}{2} теңдеуін шешіңіз. -4 санын 6\sqrt{11} санына қосу.
x=3\sqrt{11}-2
-4+6\sqrt{11} санын 2 санына бөліңіз.
x=\frac{-6\sqrt{11}-4}{2}
Енді ± минус болған кездегі x=\frac{-4±6\sqrt{11}}{2} теңдеуін шешіңіз. 6\sqrt{11} мәнінен -4 мәнін алу.
x=-3\sqrt{11}-2
-4-6\sqrt{11} санын 2 санына бөліңіз.
x=3\sqrt{11}-2 x=-3\sqrt{11}-2
Теңдеу енді шешілді.
x^{2}+4x=95
Осыған ұқсас квадрат теңдеулерді толық квадратқа дейін толтыру арқылы шешуге болады. Толық квадратқа дейін толтыру үшін, теңдеуді алдымен x^{2}+bx=c формуласына қою қажет.
x^{2}+4x+2^{2}=95+2^{2}
x бос мүшесінің коэффициенті болып табылатын 4 санын 2 мәніне бөлсеңіз, 2 саны шығады. Содан соң, теңдеудің екі жағына 2 квадратын қосыңыз. Бұл қадам теңдеудің сол жағының толық квадратын шығарады.
x^{2}+4x+4=95+4
2 санының квадратын шығарыңыз.
x^{2}+4x+4=99
95 санын 4 санына қосу.
\left(x+2\right)^{2}=99
x^{2}+4x+4 көбейткіштерге жіктеу. Әдетте, x^{2}+bx+c толық квадрат болса, оны әрдайым \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} түрінде көбейткіштерге жіктеуге болады.
\sqrt{\left(x+2\right)^{2}}=\sqrt{99}
Теңдеудің екі жағының квадрат түбірін шығарыңыз.
x+2=3\sqrt{11} x+2=-3\sqrt{11}
Қысқартыңыз.
x=3\sqrt{11}-2 x=-3\sqrt{11}-2
Теңдеудің екі жағынан 2 санын алып тастаңыз.