z мәнін табыңыз
z=\frac{1+\sqrt{5}i}{3}\approx 0.333333333+0.745355992i
z=\frac{-\sqrt{5}i+1}{3}\approx 0.333333333-0.745355992i
Ортақ пайдалану
Алмасу буферіне көшірілген
6z^{2}-11z+7z=-4
Екі жағына 7z қосу.
6z^{2}-4z=-4
-11z және 7z мәндерін қоссаңыз, -4z мәні шығады.
6z^{2}-4z+4=0
Екі жағына 4 қосу.
z=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{\left(-4\right)^{2}-4\times 6\times 4}}{2\times 6}
Бұл теңдеу стандартты формулада берілген: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} квадрат теңдеуінде 6 санын a мәніне, -4 санын b мәніне және 4 санын c мәніне ауыстырыңыз.
z=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{16-4\times 6\times 4}}{2\times 6}
-4 санының квадратын шығарыңыз.
z=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{16-24\times 4}}{2\times 6}
-4 санын 6 санына көбейтіңіз.
z=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{16-96}}{2\times 6}
-24 санын 4 санына көбейтіңіз.
z=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{-80}}{2\times 6}
16 санын -96 санына қосу.
z=\frac{-\left(-4\right)±4\sqrt{5}i}{2\times 6}
-80 санының квадраттық түбірін шығарыңыз.
z=\frac{4±4\sqrt{5}i}{2\times 6}
-4 санына қарама-қарсы сан 4 мәніне тең.
z=\frac{4±4\sqrt{5}i}{12}
2 санын 6 санына көбейтіңіз.
z=\frac{4+4\sqrt{5}i}{12}
Енді ± плюс болған кездегі z=\frac{4±4\sqrt{5}i}{12} теңдеуін шешіңіз. 4 санын 4i\sqrt{5} санына қосу.
z=\frac{1+\sqrt{5}i}{3}
4+4i\sqrt{5} санын 12 санына бөліңіз.
z=\frac{-4\sqrt{5}i+4}{12}
Енді ± минус болған кездегі z=\frac{4±4\sqrt{5}i}{12} теңдеуін шешіңіз. 4i\sqrt{5} мәнінен 4 мәнін алу.
z=\frac{-\sqrt{5}i+1}{3}
4-4i\sqrt{5} санын 12 санына бөліңіз.
z=\frac{1+\sqrt{5}i}{3} z=\frac{-\sqrt{5}i+1}{3}
Теңдеу енді шешілді.
6z^{2}-11z+7z=-4
Екі жағына 7z қосу.
6z^{2}-4z=-4
-11z және 7z мәндерін қоссаңыз, -4z мәні шығады.
\frac{6z^{2}-4z}{6}=-\frac{4}{6}
Екі жағын да 6 санына бөліңіз.
z^{2}+\left(-\frac{4}{6}\right)z=-\frac{4}{6}
6 санына бөлген кезде 6 санына көбейту әрекетінің күшін жояды.
z^{2}-\frac{2}{3}z=-\frac{4}{6}
2 мәнін шегеру және алу арқылы \frac{-4}{6} үлесін ең аз мәнге азайтыңыз.
z^{2}-\frac{2}{3}z=-\frac{2}{3}
2 мәнін шегеру және алу арқылы \frac{-4}{6} үлесін ең аз мәнге азайтыңыз.
z^{2}-\frac{2}{3}z+\left(-\frac{1}{3}\right)^{2}=-\frac{2}{3}+\left(-\frac{1}{3}\right)^{2}
x бос мүшесінің коэффициенті болып табылатын -\frac{2}{3} санын 2 мәніне бөлсеңіз, -\frac{1}{3} саны шығады. Содан соң, теңдеудің екі жағына -\frac{1}{3} квадратын қосыңыз. Бұл қадам теңдеудің сол жағының толық квадратын шығарады.
z^{2}-\frac{2}{3}z+\frac{1}{9}=-\frac{2}{3}+\frac{1}{9}
Бөлшектің алымы мен бөлімінің квадратын шығару арқылы -\frac{1}{3} бөлшегінің квадратын табыңыз.
z^{2}-\frac{2}{3}z+\frac{1}{9}=-\frac{5}{9}
Бөлшектің ортақ бөлгішін тауып, алымдарды қосу арқылы -\frac{2}{3} бөлшегіне \frac{1}{9} бөлшегін қосыңыз. Содан соң, бөлшекті барынша қысқартыңыз.
\left(z-\frac{1}{3}\right)^{2}=-\frac{5}{9}
z^{2}-\frac{2}{3}z+\frac{1}{9} көбейткіштерге жіктеу. Әдетте, x^{2}+bx+c толық квадрат болса, оны әрдайым \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} түрінде көбейткіштерге жіктеуге болады.
\sqrt{\left(z-\frac{1}{3}\right)^{2}}=\sqrt{-\frac{5}{9}}
Теңдеудің екі жағының квадрат түбірін шығарыңыз.
z-\frac{1}{3}=\frac{\sqrt{5}i}{3} z-\frac{1}{3}=-\frac{\sqrt{5}i}{3}
Қысқартыңыз.
z=\frac{1+\sqrt{5}i}{3} z=\frac{-\sqrt{5}i+1}{3}
Теңдеудің екі жағына да \frac{1}{3} санын қосыңыз.
Мысалдар
Төрттік теңдеу
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Сызықтық теңдеу
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Бір мезгілде теңдеу
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Дифференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Біріктіру
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Шектер
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}