Негізгі мазмұнды өткізіп жіберу
x мәнін табыңыз
Tick mark Image
Граф

Веб-іздеуден ұқсас ақаулар

Ортақ пайдалану

\left(6x\right)^{2}=\left(\sqrt{12-6x}\right)^{2}
Теңдеудің екі жағының да квадратын шығарыңыз.
6^{2}x^{2}=\left(\sqrt{12-6x}\right)^{2}
"\left(6x\right)^{2}" жаю.
36x^{2}=\left(\sqrt{12-6x}\right)^{2}
2 дәреже көрсеткішінің 6 мәнін есептеп, 36 мәнін алыңыз.
36x^{2}=12-6x
2 дәреже көрсеткішінің \sqrt{12-6x} мәнін есептеп, 12-6x мәнін алыңыз.
36x^{2}-12=-6x
Екі жағынан да 12 мәнін қысқартыңыз.
36x^{2}-12+6x=0
Екі жағына 6x қосу.
6x^{2}-2+x=0
Екі жағын да 6 санына бөліңіз.
6x^{2}+x-2=0
Көпмүшені стандартты пішінге келтіру үшін, оны қайта реттеңіз. Бос мүшелерді ең жоғарғысынан ең төменгі дәреже көрсеткішіне дейінгі ретпен орналастырыңыз.
a+b=1 ab=6\left(-2\right)=-12
Теңдеуді шешу үшін, сол жағын топтастыру арқылы көбейткіштерге жіктеңіз. Алдымен, сол жағы 6x^{2}+ax+bx-2 ретінде қайта жазылуы керек. a және b мәндерін табу үшін, жүйені шешу әрекетіне реттеңіз.
-1,12 -2,6 -3,4
ab теріс болғандықтан, a және b белгілері теріс болады. a+b мәні оң болғандықтан, оң санның абсолютті мәні теріс санға қарағанда үлкенірек болады. Көбейтіндісі -12 мәнін беретін барлық бүтін жұп сандарды тізімдеңіз.
-1+12=11 -2+6=4 -3+4=1
Әр жұптың қосындысын есептеңіз.
a=-3 b=4
Шешім — бұл 1 қосындысын беретін жұп.
\left(6x^{2}-3x\right)+\left(4x-2\right)
6x^{2}+x-2 мәнін \left(6x^{2}-3x\right)+\left(4x-2\right) ретінде қайта жазыңыз.
3x\left(2x-1\right)+2\left(2x-1\right)
Бірінші топтағы 3x ортақ көбейткішін және екінші топтағы 2 ортақ көбейткішін жақшаның сыртына шығарыңыз.
\left(2x-1\right)\left(3x+2\right)
Үлестіру сипаты арқылы 2x-1 ортақ көбейткішін жақша сыртына шығарыңыз.
x=\frac{1}{2} x=-\frac{2}{3}
Теңдеулердің шешімін табу үшін, 2x-1=0 және 3x+2=0 теңдіктерін шешіңіз.
6\times \frac{1}{2}=\sqrt{12-6\times \frac{1}{2}}
6x=\sqrt{12-6x} теңдеуінде x мәнін \frac{1}{2} мәніне ауыстырыңыз.
3=3
Қысқартыңыз. x=\frac{1}{2} мәні теңдеуді қанағаттандырады.
6\left(-\frac{2}{3}\right)=\sqrt{12-6\left(-\frac{2}{3}\right)}
6x=\sqrt{12-6x} теңдеуінде x мәнін -\frac{2}{3} мәніне ауыстырыңыз.
-4=4
Қысқартыңыз. x=-\frac{2}{3} мәні теңдеуді қанағаттандырмайды, себебі сол және оң жақтағы мәндер қарама-қарсы болып табылады.
x=\frac{1}{2}
6x=\sqrt{12-6x} теңдеуінің бірегей шешімі бар.