Негізгі мазмұнды өткізіп жіберу
x мәнін табыңыз
Tick mark Image
Граф

Веб-іздеуден ұқсас ақаулар

Ортақ пайдалану

2x^{2}-6x=18
Екі жағынан да 6x мәнін қысқартыңыз.
2x^{2}-6x-18=0
Екі жағынан да 18 мәнін қысқартыңыз.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}-4\times 2\left(-18\right)}}{2\times 2}
Бұл теңдеу стандартты формулада берілген: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} квадрат теңдеуінде 2 санын a мәніне, -6 санын b мәніне және -18 санын c мәніне ауыстырыңыз.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-4\times 2\left(-18\right)}}{2\times 2}
-6 санының квадратын шығарыңыз.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-8\left(-18\right)}}{2\times 2}
-4 санын 2 санына көбейтіңіз.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36+144}}{2\times 2}
-8 санын -18 санына көбейтіңіз.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{180}}{2\times 2}
36 санын 144 санына қосу.
x=\frac{-\left(-6\right)±6\sqrt{5}}{2\times 2}
180 санының квадраттық түбірін шығарыңыз.
x=\frac{6±6\sqrt{5}}{2\times 2}
-6 санына қарама-қарсы сан 6 мәніне тең.
x=\frac{6±6\sqrt{5}}{4}
2 санын 2 санына көбейтіңіз.
x=\frac{6\sqrt{5}+6}{4}
Енді ± плюс болған кездегі x=\frac{6±6\sqrt{5}}{4} теңдеуін шешіңіз. 6 санын 6\sqrt{5} санына қосу.
x=\frac{3\sqrt{5}+3}{2}
6+6\sqrt{5} санын 4 санына бөліңіз.
x=\frac{6-6\sqrt{5}}{4}
Енді ± минус болған кездегі x=\frac{6±6\sqrt{5}}{4} теңдеуін шешіңіз. 6\sqrt{5} мәнінен 6 мәнін алу.
x=\frac{3-3\sqrt{5}}{2}
6-6\sqrt{5} санын 4 санына бөліңіз.
x=\frac{3\sqrt{5}+3}{2} x=\frac{3-3\sqrt{5}}{2}
Теңдеу енді шешілді.
2x^{2}-6x=18
Екі жағынан да 6x мәнін қысқартыңыз.
\frac{2x^{2}-6x}{2}=\frac{18}{2}
Екі жағын да 2 санына бөліңіз.
x^{2}+\left(-\frac{6}{2}\right)x=\frac{18}{2}
2 санына бөлген кезде 2 санына көбейту әрекетінің күшін жояды.
x^{2}-3x=\frac{18}{2}
-6 санын 2 санына бөліңіз.
x^{2}-3x=9
18 санын 2 санына бөліңіз.
x^{2}-3x+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}=9+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}
x бос мүшесінің коэффициенті болып табылатын -3 санын 2 мәніне бөлсеңіз, -\frac{3}{2} саны шығады. Содан соң, теңдеудің екі жағына -\frac{3}{2} квадратын қосыңыз. Бұл қадам теңдеудің сол жағының толық квадратын шығарады.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=9+\frac{9}{4}
Бөлшектің алымы мен бөлімінің квадратын шығару арқылы -\frac{3}{2} бөлшегінің квадратын табыңыз.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=\frac{45}{4}
9 санын \frac{9}{4} санына қосу.
\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{45}{4}
x^{2}-3x+\frac{9}{4} көбейткіштерге жіктеу. Әдетте, x^{2}+bx+c толық квадрат болса, оны әрдайым \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} түрінде көбейткіштерге жіктеуге болады.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{45}{4}}
Теңдеудің екі жағының квадрат түбірін шығарыңыз.
x-\frac{3}{2}=\frac{3\sqrt{5}}{2} x-\frac{3}{2}=-\frac{3\sqrt{5}}{2}
Қысқартыңыз.
x=\frac{3\sqrt{5}+3}{2} x=\frac{3-3\sqrt{5}}{2}
Теңдеудің екі жағына да \frac{3}{2} санын қосыңыз.