Негізгі мазмұнды өткізіп жіберу
x мәнін табыңыз
Tick mark Image
Граф

Веб-іздеуден ұқсас ақаулар

Ортақ пайдалану

-2x^{2}=-12
Екі жағынан да 12 мәнін қысқартыңыз. Нөлден алынған кез келген сан теріс мәнді береді.
x^{2}=\frac{-12}{-2}
Екі жағын да -2 санына бөліңіз.
x^{2}=6
6 нәтижесін алу үшін, -12 мәнін -2 мәніне бөліңіз.
x=\sqrt{6} x=-\sqrt{6}
Теңдеудің екі жағының квадрат түбірін шығарыңыз.
-2x^{2}+12=0
Осыған ұқсас x^{2} бос мүшесі бар, бірақ x мүшесі жоқ квадраттық теңдеулерді \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} квадраттық теңдеу формуласын пайдалана отырып шешуге болады. Бұл үшін квадраттық теңдеуді стандартты ax^{2}+bx+c=0 формуласына келтіру қажет.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-2\right)\times 12}}{2\left(-2\right)}
Бұл теңдеу стандартты формулада берілген: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} квадрат теңдеуінде -2 санын a мәніне, 0 санын b мәніне және 12 санын c мәніне ауыстырыңыз.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-2\right)\times 12}}{2\left(-2\right)}
0 санының квадратын шығарыңыз.
x=\frac{0±\sqrt{8\times 12}}{2\left(-2\right)}
-4 санын -2 санына көбейтіңіз.
x=\frac{0±\sqrt{96}}{2\left(-2\right)}
8 санын 12 санына көбейтіңіз.
x=\frac{0±4\sqrt{6}}{2\left(-2\right)}
96 санының квадраттық түбірін шығарыңыз.
x=\frac{0±4\sqrt{6}}{-4}
2 санын -2 санына көбейтіңіз.
x=-\sqrt{6}
Енді ± плюс болған кездегі x=\frac{0±4\sqrt{6}}{-4} теңдеуін шешіңіз.
x=\sqrt{6}
Енді ± минус болған кездегі x=\frac{0±4\sqrt{6}}{-4} теңдеуін шешіңіз.
x=-\sqrt{6} x=\sqrt{6}
Теңдеу енді шешілді.