\left\{ \begin{array} { l } { y = k x + b } \\ { \frac { x ^ { 2 } } { 4 } + y ^ { 2 } = 1 } \end{array} \right.
x, y мәнін табыңыз
x=-\frac{2\left(2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}\text{, }y=\frac{-2k\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}+b}{4k^{2}+1}
x=\frac{2\left(-2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}\text{, }y=\frac{2k\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}+b}{4k^{2}+1}\text{, }|k|\geq \frac{\sqrt{b^{2}-1}}{2}\text{ or }|b|<1
x, y мәнін табыңыз (complex solution)
\left\{\begin{matrix}x=-\frac{2\left(2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}\text{, }y=\frac{-2k\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}+b}{4k^{2}+1}\text{; }x=\frac{2\left(-2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}\text{, }y=\frac{2k\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}+b}{4k^{2}+1}\text{, }&k\neq -\frac{1}{2}i\text{ and }k\neq \frac{1}{2}i\\x=-\frac{b^{2}-1}{2bk}\text{, }y=\frac{b^{2}+1}{2b}\text{, }&b\neq 0\text{ and }\left(k=-\frac{1}{2}i\text{ or }k=\frac{1}{2}i\right)\end{matrix}\right.
Граф
Ортақ пайдалану
Алмасу буферіне көшірілген
y-kx=b
Бірінші теңдеуді шешіңіз. Екі жағынан да kx мәнін қысқартыңыз.
x^{2}+4y^{2}=4
Екінші теңдеуді шешіңіз. Теңдеудің екі жағын да 4 мәніне көбейтіңіз.
y+\left(-k\right)x=b,x^{2}+4y^{2}=4
Теңдеулер жұбын ауыстыру арқылы шешу үшін, алдымен бір белгісіз мүше теңдеулерінің бірін шешіңіз. Содан соң, сол белгісіз мүше нәтижесін басқа теңдеудегімен ауыстырыңыз.
y+\left(-k\right)x=b
y мәні бар мүшені теңдік белгінің сол жағына шығару арқылы y+\left(-k\right)x=b теңдеуіндегі y мәнін табыңыз.
y=kx+b
Теңдеудің екі жағынан \left(-k\right)x санын алып тастаңыз.
x^{2}+4\left(kx+b\right)^{2}=4
Басқа теңдеуде kx+b мәнін y мәнімен ауыстырыңыз, x^{2}+4y^{2}=4.
x^{2}+4\left(k^{2}x^{2}+2bkx+b^{2}\right)=4
kx+b санының квадратын шығарыңыз.
x^{2}+4k^{2}x^{2}+8bkx+4b^{2}=4
4 санын k^{2}x^{2}+2bkx+b^{2} санына көбейтіңіз.
\left(4k^{2}+1\right)x^{2}+8bkx+4b^{2}=4
x^{2} санын 4k^{2}x^{2} санына қосу.
\left(4k^{2}+1\right)x^{2}+8bkx+4b^{2}-4=0
Теңдеудің екі жағынан 4 санын алып тастаңыз.
x=\frac{-8bk±\sqrt{\left(8bk\right)^{2}-4\left(4k^{2}+1\right)\left(4b^{2}-4\right)}}{2\left(4k^{2}+1\right)}
Бұл теңдеу стандартты формулада берілген: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} квадрат теңдеуінде 1+4k^{2} санын a мәніне, 4\times 2kb санын b мәніне және -4+4b^{2} санын c мәніне ауыстырыңыз.
x=\frac{-8bk±\sqrt{64b^{2}k^{2}-4\left(4k^{2}+1\right)\left(4b^{2}-4\right)}}{2\left(4k^{2}+1\right)}
4\times 2kb санының квадратын шығарыңыз.
x=\frac{-8bk±\sqrt{64b^{2}k^{2}+\left(-16k^{2}-4\right)\left(4b^{2}-4\right)}}{2\left(4k^{2}+1\right)}
-4 санын 1+4k^{2} санына көбейтіңіз.
x=\frac{-8bk±\sqrt{64b^{2}k^{2}-16\left(b^{2}-1\right)\left(4k^{2}+1\right)}}{2\left(4k^{2}+1\right)}
-4-16k^{2} санын -4+4b^{2} санына көбейтіңіз.
x=\frac{-8bk±\sqrt{16+64k^{2}-16b^{2}}}{2\left(4k^{2}+1\right)}
64k^{2}b^{2} санын -16\left(1+4k^{2}\right)\left(b^{2}-1\right) санына қосу.
x=\frac{-8bk±4\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}}{2\left(4k^{2}+1\right)}
-16b^{2}+64k^{2}+16 санының квадраттық түбірін шығарыңыз.
x=\frac{-8bk±4\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}}{8k^{2}+2}
2 санын 1+4k^{2} санына көбейтіңіз.
x=\frac{-8bk+4\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}}{8k^{2}+2}
Енді ± плюс болған кездегі x=\frac{-8bk±4\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}}{8k^{2}+2} теңдеуін шешіңіз. -8kb санын 4\sqrt{-b^{2}+4k^{2}+1} санына қосу.
x=\frac{2\left(-2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}
-8bk+4\sqrt{-b^{2}+4k^{2}+1} санын 2+8k^{2} санына бөліңіз.
x=\frac{-8bk-4\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}}{8k^{2}+2}
Енді ± минус болған кездегі x=\frac{-8bk±4\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}}{8k^{2}+2} теңдеуін шешіңіз. 4\sqrt{-b^{2}+4k^{2}+1} мәнінен -8kb мәнін алу.
x=-\frac{2\left(2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}
-8kb-4\sqrt{-b^{2}+4k^{2}+1} санын 2+8k^{2} санына бөліңіз.
y=k\times \frac{2\left(-2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}+b
x мәнінің екі шешімі бар: \frac{2\left(-2bk+\sqrt{-b^{2}+4k^{2}+1}\right)}{1+4k^{2}} және -\frac{2\left(2bk+\sqrt{-b^{2}+4k^{2}+1}\right)}{1+4k^{2}}. Екі теңдеуді де қанағаттандыратын y мәнінің сәйкес шешімін табу үшін, y=kx+b теңдеуінде \frac{2\left(-2bk+\sqrt{-b^{2}+4k^{2}+1}\right)}{1+4k^{2}} санын x мәнімен ауыстырыңыз.
y=\frac{2\left(-2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}k+b
k санын \frac{2\left(-2bk+\sqrt{-b^{2}+4k^{2}+1}\right)}{1+4k^{2}} санына көбейтіңіз.
y=k\left(-\frac{2\left(2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}\right)+b
Енді екі теңдеуді де қанағаттандыратын y мәнінің сәйкес шешімін табу үшін, y=kx+b теңдеуінде -\frac{2\left(2bk+\sqrt{-b^{2}+4k^{2}+1}\right)}{1+4k^{2}} санын x мәнімен ауыстырыңыз да, теңдеуді шешіңіз.
y=\left(-\frac{2\left(2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}\right)k+b
k санын -\frac{2\left(2bk+\sqrt{-b^{2}+4k^{2}+1}\right)}{1+4k^{2}} санына көбейтіңіз.
y=\frac{2\left(-2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}k+b,x=\frac{2\left(-2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}\text{ or }y=\left(-\frac{2\left(2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}\right)k+b,x=-\frac{2\left(2bk+\sqrt{1+4k^{2}-b^{2}}\right)}{4k^{2}+1}
Жүйедегі ақаулар енді шешілді.
Мысалдар
Төрттік теңдеу
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Сызықтық теңдеу
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Бір мезгілде теңдеу
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Дифференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Біріктіру
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Шектер
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}