k мәнін табыңыз
k=3
k=5
Ортақ пайдалану
Алмасу буферіне көшірілген
-k+3=\left(-k+4\right)k+\left(-k+4\right)\left(-3\right)
k айнымалы мәні 4 мәніне тең бола алмайды, себебі нөлге бөлу анықталмаған. Теңдеудің екі жағын да -k+4 мәніне көбейтіңіз.
-k+3=-k^{2}+4k+\left(-k+4\right)\left(-3\right)
-k+4 мәнін k мәніне көбейту үшін, дистрибутивтілік сипатын пайдаланыңыз.
-k+3=-k^{2}+4k+3k-12
-k+4 мәнін -3 мәніне көбейту үшін, дистрибутивтілік сипатын пайдаланыңыз.
-k+3=-k^{2}+7k-12
4k және 3k мәндерін қоссаңыз, 7k мәні шығады.
-k+3+k^{2}=7k-12
Екі жағына k^{2} қосу.
-k+3+k^{2}-7k=-12
Екі жағынан да 7k мәнін қысқартыңыз.
-k+3+k^{2}-7k+12=0
Екі жағына 12 қосу.
-k+15+k^{2}-7k=0
15 мәнін алу үшін, 3 және 12 мәндерін қосыңыз.
-8k+15+k^{2}=0
-k және -7k мәндерін қоссаңыз, -8k мәні шығады.
k^{2}-8k+15=0
Формуланың барлық теңдеулерін ax^{2}+bx+c=0 квадраттық формуланың көмегімен шешуге болады: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Квадраттық формула бірінші шешімі ± плюс мәнді болғандағы, ал екіншісі шешімі минус мәнді болғандағы екі шешім ұсынады.
k=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{\left(-8\right)^{2}-4\times 15}}{2}
Бұл теңдеу стандартты формулада берілген: ax^{2}+bx+c=0. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} квадрат теңдеуінде 1 санын a мәніне, -8 санын b мәніне және 15 санын c мәніне ауыстырыңыз.
k=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-4\times 15}}{2}
-8 санының квадратын шығарыңыз.
k=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-60}}{2}
-4 санын 15 санына көбейтіңіз.
k=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{4}}{2}
64 санын -60 санына қосу.
k=\frac{-\left(-8\right)±2}{2}
4 санының квадраттық түбірін шығарыңыз.
k=\frac{8±2}{2}
-8 санына қарама-қарсы сан 8 мәніне тең.
k=\frac{10}{2}
Енді ± плюс болған кездегі k=\frac{8±2}{2} теңдеуін шешіңіз. 8 санын 2 санына қосу.
k=5
10 санын 2 санына бөліңіз.
k=\frac{6}{2}
Енді ± минус болған кездегі k=\frac{8±2}{2} теңдеуін шешіңіз. 2 мәнінен 8 мәнін алу.
k=3
6 санын 2 санына бөліңіз.
k=5 k=3
Теңдеу енді шешілді.
-k+3=\left(-k+4\right)k+\left(-k+4\right)\left(-3\right)
k айнымалы мәні 4 мәніне тең бола алмайды, себебі нөлге бөлу анықталмаған. Теңдеудің екі жағын да -k+4 мәніне көбейтіңіз.
-k+3=-k^{2}+4k+\left(-k+4\right)\left(-3\right)
-k+4 мәнін k мәніне көбейту үшін, дистрибутивтілік сипатын пайдаланыңыз.
-k+3=-k^{2}+4k+3k-12
-k+4 мәнін -3 мәніне көбейту үшін, дистрибутивтілік сипатын пайдаланыңыз.
-k+3=-k^{2}+7k-12
4k және 3k мәндерін қоссаңыз, 7k мәні шығады.
-k+3+k^{2}=7k-12
Екі жағына k^{2} қосу.
-k+3+k^{2}-7k=-12
Екі жағынан да 7k мәнін қысқартыңыз.
-k+k^{2}-7k=-12-3
Екі жағынан да 3 мәнін қысқартыңыз.
-k+k^{2}-7k=-15
-15 мәнін алу үшін, -12 мәнінен 3 мәнін алып тастаңыз.
-8k+k^{2}=-15
-k және -7k мәндерін қоссаңыз, -8k мәні шығады.
k^{2}-8k=-15
Осыған ұқсас квадрат теңдеулерді толық квадратқа дейін толтыру арқылы шешуге болады. Толық квадратқа дейін толтыру үшін, теңдеуді алдымен x^{2}+bx=c формуласына қою қажет.
k^{2}-8k+\left(-4\right)^{2}=-15+\left(-4\right)^{2}
x бос мүшесінің коэффициенті болып табылатын -8 санын 2 мәніне бөлсеңіз, -4 саны шығады. Содан соң, теңдеудің екі жағына -4 квадратын қосыңыз. Бұл қадам теңдеудің сол жағының толық квадратын шығарады.
k^{2}-8k+16=-15+16
-4 санының квадратын шығарыңыз.
k^{2}-8k+16=1
-15 санын 16 санына қосу.
\left(k-4\right)^{2}=1
k^{2}-8k+16 көбейткіштерге жіктеу. Әдетте, x^{2}+bx+c толық квадрат болса, оны әрдайым \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} түрінде көбейткіштерге жіктеуге болады.
\sqrt{\left(k-4\right)^{2}}=\sqrt{1}
Теңдеудің екі жағының квадрат түбірін шығарыңыз.
k-4=1 k-4=-1
Қысқартыңыз.
k=5 k=3
Теңдеудің екі жағына да 4 санын қосыңыз.
Мысалдар
Төрттік теңдеу
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Сызықтық теңдеу
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Бір мезгілде теңдеу
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Дифференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Біріктіру
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Шектер
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}