ამოხსნა x-ისთვის
x=\frac{1}{4}=0.25
დიაგრამა
გაზიარება
კოპირებულია ბუფერში
4x^{2}-2x+\frac{1}{4}=0
ax^{2}+bx+c=0 ფორმის ყველა განტოლება შეიძლება ამოიხსნას კვადრატული ფორმულის გამოყენებით: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. კვადრატული ფორმულა ორ ამონახსნს გვაძლევს: ერთი, როცა ± შეკრებაა და მეორე, როცა გამოკლებაა.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\times 4\times \frac{1}{4}}}{2\times 4}
ეს განტოლება სტანდარტული ფორმისაა: ax^{2}+bx+c=0. ჩაანაცვლეთ 4-ით a, -2-ით b და \frac{1}{4}-ით c კვადრატულ ფორმულაში, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\times 4\times \frac{1}{4}}}{2\times 4}
აიყვანეთ კვადრატში -2.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-16\times \frac{1}{4}}}{2\times 4}
გაამრავლეთ -4-ზე 4.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4}}{2\times 4}
გაამრავლეთ -16-ზე \frac{1}{4}.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{0}}{2\times 4}
მიუმატეთ 4 -4-ს.
x=-\frac{-2}{2\times 4}
აიღეთ 0-ის კვადრატული ფესვი.
x=\frac{2}{2\times 4}
-2-ის საპირისპიროა 2.
x=\frac{2}{8}
გაამრავლეთ 2-ზე 4.
x=\frac{1}{4}
შეამცირეთ წილადი \frac{2}{8} უმცირეს წევრებამდე გამოკლებით და 2-ის შეკვეცით.
4x^{2}-2x+\frac{1}{4}=0
ამის მსგავსი კვადრატული განტოლებების ამოხსნა შესაძლებელია კვადრატის გამოთვლით. კვადრატის გამოსათვლელად, განტოლებამ ჯერ უნდა მიიღოს შემდეგი ფორმა: x^{2}+bx=c.
4x^{2}-2x+\frac{1}{4}-\frac{1}{4}=-\frac{1}{4}
გამოაკელით \frac{1}{4} განტოლების ორივე მხარეს.
4x^{2}-2x=-\frac{1}{4}
\frac{1}{4}-იდან იმავე რიცხვის გამოკლების შედეგია 0.
\frac{4x^{2}-2x}{4}=-\frac{\frac{1}{4}}{4}
ორივე მხარე გაყავით 4-ზე.
x^{2}+\left(-\frac{2}{4}\right)x=-\frac{\frac{1}{4}}{4}
4-ზე გაყოფა აუქმებს 4-ზე გამრავლებას.
x^{2}-\frac{1}{2}x=-\frac{\frac{1}{4}}{4}
შეამცირეთ წილადი \frac{-2}{4} უმცირეს წევრებამდე გამოკლებით და 2-ის შეკვეცით.
x^{2}-\frac{1}{2}x=-\frac{1}{16}
გაყავით -\frac{1}{4} 4-ზე.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}=-\frac{1}{16}+\left(-\frac{1}{4}\right)^{2}
გაყავით -\frac{1}{2}, x წევრის კოეფიციენტი, 2-ზე, -\frac{1}{4}-ის მისაღებად. შემდეგ დაამატეთ -\frac{1}{4}-ის კვადრატი განტოლების ორივე მხარეს. ამის შედეგად განტოლების მარცხენა მხარე სრული კვადრატი გახდება.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=\frac{-1+1}{16}
აიყვანეთ კვადრატში -\frac{1}{4} მამრავლის მრიცხველის და მნიშვნელის კვადრატში აყვანის გზით.
x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}=0
მიუმატეთ -\frac{1}{16} \frac{1}{16}-ს საერთო მნიშვნელის გამოთვლის და მრიცხველების შეკრების გზით. შემდეგ, თუ შესაძლებელია, შეკვეცეთ წილადი უმცირეს წევრამდე.
\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}=0
დაშალეთ მამრავლებად x^{2}-\frac{1}{2}x+\frac{1}{16}. ზოგადად, როცა x^{2}+bx+c სრული კვადრატია, ყოველთვის შესაძლებელია მისი დაშლა, როგორც \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{4}\right)^{2}}=\sqrt{0}
აიღეთ განტოლების ორივე მხარის კვადრატული ფესვი.
x-\frac{1}{4}=0 x-\frac{1}{4}=0
გაამარტივეთ.
x=\frac{1}{4} x=\frac{1}{4}
მიუმატეთ \frac{1}{4} განტოლების ორივე მხარეს.
x=\frac{1}{4}
განტოლება ახლა ამოხსნილია. ამონახსბები იგივეა.
მაგალითები
კვადრატული განტოლება
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ტრიგონომეტრია
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
ხაზოვანი განტოლება
y = 3x + 4
არითმეტიკა
699 * 533
მატრიცა
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
სინქრონული განტოლება
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
დიფერენცირება
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
ინტეგრაცია
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ლიმიტები
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}