მთავარ კონტენტზე გადასვლა
ამოხსნა x-ისთვის
Tick mark Image
დიაგრამა

მსგავსი პრობლემები ვებ – ძიებიდან

გაზიარება

2x-\frac{1}{2}\left(x-\frac{1}{2}x-\frac{1}{2}\left(-1\right)\right)=\frac{2}{3}\left(x-1\right)
გამოიყენეთ დისტრიბუციული თვისება, რათა გაამრავლოთ -\frac{1}{2} x-1-ზე.
2x-\frac{1}{2}\left(x-\frac{1}{2}x+\frac{1}{2}\right)=\frac{2}{3}\left(x-1\right)
გადაამრავლეთ -\frac{1}{2} და -1, რათა მიიღოთ \frac{1}{2}.
2x-\frac{1}{2}\left(\frac{1}{2}x+\frac{1}{2}\right)=\frac{2}{3}\left(x-1\right)
დააჯგუფეთ x და -\frac{1}{2}x, რათა მიიღოთ \frac{1}{2}x.
2x-\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}x-\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}=\frac{2}{3}\left(x-1\right)
გამოიყენეთ დისტრიბუციული თვისება, რათა გაამრავლოთ -\frac{1}{2} \frac{1}{2}x+\frac{1}{2}-ზე.
2x+\frac{-1}{2\times 2}x-\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}=\frac{2}{3}\left(x-1\right)
გაამრავლეთ -\frac{1}{2}-ზე \frac{1}{2}-ჯერ მრიცხველის მრიცხველზე და მნიშვნელის მნიშვნელზე გამრავლების გზით.
2x+\frac{-1}{4}x-\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}=\frac{2}{3}\left(x-1\right)
განახორციელეთ გამრავლება წილადში \frac{-1}{2\times 2}.
2x-\frac{1}{4}x-\frac{1}{2}\times \frac{1}{2}=\frac{2}{3}\left(x-1\right)
წილადი \frac{-1}{4} შეიძლება ჩაიწეროს როგორც -\frac{1}{4} უარყოფითი ნიშნის მოცილებით.
2x-\frac{1}{4}x+\frac{-1}{2\times 2}=\frac{2}{3}\left(x-1\right)
გაამრავლეთ -\frac{1}{2}-ზე \frac{1}{2}-ჯერ მრიცხველის მრიცხველზე და მნიშვნელის მნიშვნელზე გამრავლების გზით.
2x-\frac{1}{4}x+\frac{-1}{4}=\frac{2}{3}\left(x-1\right)
განახორციელეთ გამრავლება წილადში \frac{-1}{2\times 2}.
2x-\frac{1}{4}x-\frac{1}{4}=\frac{2}{3}\left(x-1\right)
წილადი \frac{-1}{4} შეიძლება ჩაიწეროს როგორც -\frac{1}{4} უარყოფითი ნიშნის მოცილებით.
\frac{7}{4}x-\frac{1}{4}=\frac{2}{3}\left(x-1\right)
დააჯგუფეთ 2x და -\frac{1}{4}x, რათა მიიღოთ \frac{7}{4}x.
\frac{7}{4}x-\frac{1}{4}=\frac{2}{3}x+\frac{2}{3}\left(-1\right)
გამოიყენეთ დისტრიბუციული თვისება, რათა გაამრავლოთ \frac{2}{3} x-1-ზე.
\frac{7}{4}x-\frac{1}{4}=\frac{2}{3}x-\frac{2}{3}
გადაამრავლეთ \frac{2}{3} და -1, რათა მიიღოთ -\frac{2}{3}.
\frac{7}{4}x-\frac{1}{4}-\frac{2}{3}x=-\frac{2}{3}
გამოაკელით \frac{2}{3}x ორივე მხარეს.
\frac{13}{12}x-\frac{1}{4}=-\frac{2}{3}
დააჯგუფეთ \frac{7}{4}x და -\frac{2}{3}x, რათა მიიღოთ \frac{13}{12}x.
\frac{13}{12}x=-\frac{2}{3}+\frac{1}{4}
დაამატეთ \frac{1}{4} ორივე მხარეს.
\frac{13}{12}x=-\frac{8}{12}+\frac{3}{12}
3-ისა და 4-ის უმცირესი საერთო მამრავლი არის 12. გადაიყვანეთ -\frac{2}{3} და \frac{1}{4} წილადებად, რომელთა მნიშვნელია 12.
\frac{13}{12}x=\frac{-8+3}{12}
რადგან -\frac{8}{12}-სა და \frac{3}{12}-ს აქვს იგივე მნიშვნელი, შეკრიბეთ მათი მრიცხველები.
\frac{13}{12}x=-\frac{5}{12}
შეკრიბეთ -8 და 3, რათა მიიღოთ -5.
x=-\frac{5}{12}\times \frac{12}{13}
გაამრავლეთ ორივე მხარე \frac{12}{13}-ზე, შექცეული სიდიდე \frac{13}{12}.
x=\frac{-5\times 12}{12\times 13}
გაამრავლეთ -\frac{5}{12}-ზე \frac{12}{13}-ჯერ მრიცხველის მრიცხველზე და მნიშვნელის მნიშვნელზე გამრავლების გზით.
x=\frac{-5}{13}
გააბათილეთ 12 როგორც მრიცხველში, ასევე მნიშვნელში.
x=-\frac{5}{13}
წილადი \frac{-5}{13} შეიძლება ჩაიწეროს როგორც -\frac{5}{13} უარყოფითი ნიშნის მოცილებით.