მამრავლი
\left(1-4x\right)\left(3x+1\right)
შეფასება
\left(1-4x\right)\left(3x+1\right)
დიაგრამა
გაზიარება
კოპირებულია ბუფერში
-12x^{2}-x+1
გადაალაგეთ პოლინომები სტანდარტულ ფორმაში მოსაყვანად. განალაგეთ წევრები უდიდესიდან უმცირეს ხარისხამდე.
a+b=-1 ab=-12=-12
მამრავლებად დაშალეთ ლოგიკური ფრაზა დაჯგუფებით. ჯერ ლოგიკური ფრაზა უნდა გადაიწეროს, როგორც -12x^{2}+ax+bx+1. a-ისა და b-ის მისაღებად დააყენეთ სისტემა ამოსახსნელად.
1,-12 2,-6 3,-4
რადგან ab უარყოფითია, a-სა და b-ს აქვთ საპირისპირო ნიშანი. რადგან a+b უარყოფითია, უარყოფით რიცხვს აქვს უფრო მაღალი აბსოლუტური მნიშვნელობა, ვიდრე დადებით რიცხვს. სიაში შეიყვანეთ ყველა ამგვარი მთელი რიცხვის დაწყვილება, რომელთა პასუხია -12.
1-12=-11 2-6=-4 3-4=-1
გამოთვალეთ თითოეული დაწყვილების ჯამი.
a=3 b=-4
ამონახსნი არის წყვილი, რომლის ჯამია -1.
\left(-12x^{2}+3x\right)+\left(-4x+1\right)
ხელახლა დაწერეთ -12x^{2}-x+1, როგორც \left(-12x^{2}+3x\right)+\left(-4x+1\right).
3x\left(-4x+1\right)-4x+1
მამრავლებად დაშალეთ 3x -12x^{2}+3x-ში.
\left(-4x+1\right)\left(3x+1\right)
გაიტანეთ ფრჩხილებს გარეთ საერთო წევრი -4x+1 დისტრიბუციული თვისების გამოყენებით.
-12x^{2}-x+1=0
კვადრატული მრავალწევრი შეიძლება მამრავლებად დაიშალოს გარდაქმნით ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), სადაც x_{1} და x_{2} კვადრატული განტოლების ax^{2}+bx+c=0 ამონახსნებია.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\left(-12\right)}}{2\left(-12\right)}
ax^{2}+bx+c=0 ფორმის ყველა განტოლება შეიძლება ამოიხსნას კვადრატული ფორმულის გამოყენებით: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. კვადრატული ფორმულა ორ ამონახსნს გვაძლევს: ერთი, როცა ± შეკრებაა და მეორე, როცა გამოკლებაა.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+48}}{2\left(-12\right)}
გაამრავლეთ -4-ზე -12.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{49}}{2\left(-12\right)}
მიუმატეთ 1 48-ს.
x=\frac{-\left(-1\right)±7}{2\left(-12\right)}
აიღეთ 49-ის კვადრატული ფესვი.
x=\frac{1±7}{2\left(-12\right)}
-1-ის საპირისპიროა 1.
x=\frac{1±7}{-24}
გაამრავლეთ 2-ზე -12.
x=\frac{8}{-24}
ახლა ამოხსენით განტოლება x=\frac{1±7}{-24} როცა ± პლიუსია. მიუმატეთ 1 7-ს.
x=-\frac{1}{3}
შეამცირეთ წილადი \frac{8}{-24} უმცირეს წევრებამდე გამოკლებით და 8-ის შეკვეცით.
x=-\frac{6}{-24}
ახლა ამოხსენით განტოლება x=\frac{1±7}{-24} როცა ± მინუსია. გამოაკელით 7 1-ს.
x=\frac{1}{4}
შეამცირეთ წილადი \frac{-6}{-24} უმცირეს წევრებამდე გამოკლებით და 6-ის შეკვეცით.
-12x^{2}-x+1=-12\left(x-\left(-\frac{1}{3}\right)\right)\left(x-\frac{1}{4}\right)
დაშალეთ მამრავლებად გამოსახულება ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) გამოყენებით. ჩასვით -\frac{1}{3} x_{1}-ისთვის და \frac{1}{4} x_{2}-ისთვის.
-12x^{2}-x+1=-12\left(x+\frac{1}{3}\right)\left(x-\frac{1}{4}\right)
გაამარტივეთ გამოსახულება p-\left(-q\right) p+q-მდე.
-12x^{2}-x+1=-12\times \frac{-3x-1}{-3}\left(x-\frac{1}{4}\right)
მიუმატეთ \frac{1}{3} x-ს საერთო მნიშვნელის გამოთვლის და მრიცხველების შეკრების გზით. შემდეგ, თუ შესაძლებელია, შეკვეცეთ წილადი უმცირეს წევრამდე.
-12x^{2}-x+1=-12\times \frac{-3x-1}{-3}\times \frac{-4x+1}{-4}
გამოაკელით x \frac{1}{4}-ს საერთო მნიშვნელის გამოთვლის და მრიცხველების გამოკლების გზით. შემდეგ, თუ შესაძლებელია, შეკვეცეთ წილადი უმცირეს წევრამდე.
-12x^{2}-x+1=-12\times \frac{\left(-3x-1\right)\left(-4x+1\right)}{-3\left(-4\right)}
გაამრავლეთ \frac{-3x-1}{-3}-ზე \frac{-4x+1}{-4} მრიცხველის მრიცხველზე და მნიშვნელის მნიშვნელზე გამრავლების გზით. შემდეგ, თუ შესაძლებელია, შეკვეცეთ წილადი უმცირეს წევრებამდე.
-12x^{2}-x+1=-12\times \frac{\left(-3x-1\right)\left(-4x+1\right)}{12}
გაამრავლეთ -3-ზე -4.
-12x^{2}-x+1=-\left(-3x-1\right)\left(-4x+1\right)
შეკვეცეთ უდიდეს საერთო გამყოფზე 12 -12 და 12.
მაგალითები
კვადრატული განტოლება
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ტრიგონომეტრია
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
ხაზოვანი განტოლება
y = 3x + 4
არითმეტიკა
699 * 533
მატრიცა
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
სინქრონული განტოლება
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
დიფერენცირება
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
ინტეგრაცია
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ლიმიტები
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}