მთავარ კონტენტზე გადასვლა
ამოხსნა x-ისთვის
Tick mark Image
დიაგრამა

მსგავსი პრობლემები ვებ – ძიებიდან

გაზიარება

-x^{2}+8x+47=0
ax^{2}+bx+c=0 ფორმის ყველა განტოლება შეიძლება ამოიხსნას კვადრატული ფორმულის გამოყენებით: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. კვადრატული ფორმულა ორ ამონახსნს გვაძლევს: ერთი, როცა ± შეკრებაა და მეორე, როცა გამოკლებაა.
x=\frac{-8±\sqrt{8^{2}-4\left(-1\right)\times 47}}{2\left(-1\right)}
ეს განტოლება სტანდარტული ფორმისაა: ax^{2}+bx+c=0. ჩაანაცვლეთ -1-ით a, 8-ით b და 47-ით c კვადრატულ ფორმულაში, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-8±\sqrt{64-4\left(-1\right)\times 47}}{2\left(-1\right)}
აიყვანეთ კვადრატში 8.
x=\frac{-8±\sqrt{64+4\times 47}}{2\left(-1\right)}
გაამრავლეთ -4-ზე -1.
x=\frac{-8±\sqrt{64+188}}{2\left(-1\right)}
გაამრავლეთ 4-ზე 47.
x=\frac{-8±\sqrt{252}}{2\left(-1\right)}
მიუმატეთ 64 188-ს.
x=\frac{-8±6\sqrt{7}}{2\left(-1\right)}
აიღეთ 252-ის კვადრატული ფესვი.
x=\frac{-8±6\sqrt{7}}{-2}
გაამრავლეთ 2-ზე -1.
x=\frac{6\sqrt{7}-8}{-2}
ახლა ამოხსენით განტოლება x=\frac{-8±6\sqrt{7}}{-2} როცა ± პლიუსია. მიუმატეთ -8 6\sqrt{7}-ს.
x=4-3\sqrt{7}
გაყავით -8+6\sqrt{7} -2-ზე.
x=\frac{-6\sqrt{7}-8}{-2}
ახლა ამოხსენით განტოლება x=\frac{-8±6\sqrt{7}}{-2} როცა ± მინუსია. გამოაკელით 6\sqrt{7} -8-ს.
x=3\sqrt{7}+4
გაყავით -8-6\sqrt{7} -2-ზე.
x=4-3\sqrt{7} x=3\sqrt{7}+4
განტოლება ახლა ამოხსნილია.
-x^{2}+8x+47=0
ამის მსგავსი კვადრატული განტოლებების ამოხსნა შესაძლებელია კვადრატის გამოთვლით. კვადრატის გამოსათვლელად, განტოლებამ ჯერ უნდა მიიღოს შემდეგი ფორმა: x^{2}+bx=c.
-x^{2}+8x+47-47=-47
გამოაკელით 47 განტოლების ორივე მხარეს.
-x^{2}+8x=-47
47-იდან იმავე რიცხვის გამოკლების შედეგია 0.
\frac{-x^{2}+8x}{-1}=-\frac{47}{-1}
ორივე მხარე გაყავით -1-ზე.
x^{2}+\frac{8}{-1}x=-\frac{47}{-1}
-1-ზე გაყოფა აუქმებს -1-ზე გამრავლებას.
x^{2}-8x=-\frac{47}{-1}
გაყავით 8 -1-ზე.
x^{2}-8x=47
გაყავით -47 -1-ზე.
x^{2}-8x+\left(-4\right)^{2}=47+\left(-4\right)^{2}
გაყავით -8, x წევრის კოეფიციენტი, 2-ზე, -4-ის მისაღებად. შემდეგ დაამატეთ -4-ის კვადრატი განტოლების ორივე მხარეს. ამის შედეგად განტოლების მარცხენა მხარე სრული კვადრატი გახდება.
x^{2}-8x+16=47+16
აიყვანეთ კვადრატში -4.
x^{2}-8x+16=63
მიუმატეთ 47 16-ს.
\left(x-4\right)^{2}=63
დაშალეთ მამრავლებად x^{2}-8x+16. ზოგადად, როცა x^{2}+bx+c სრული კვადრატია, ყოველთვის შესაძლებელია მისი დაშლა, როგორც \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-4\right)^{2}}=\sqrt{63}
აიღეთ განტოლების ორივე მხარის კვადრატული ფესვი.
x-4=3\sqrt{7} x-4=-3\sqrt{7}
გაამარტივეთ.
x=3\sqrt{7}+4 x=4-3\sqrt{7}
მიუმატეთ 4 განტოლების ორივე მხარეს.