ამოხსნა x, y, z-ისთვის
x = \frac{51}{7} = 7\frac{2}{7} \approx 7.285714286
y = -\frac{152}{7} = -21\frac{5}{7} \approx -21.714285714
z = -\frac{101}{14} = -7\frac{3}{14} \approx -7.214285714
გაზიარება
კოპირებულია ბუფერში
x=\frac{51}{7}
განიხილეთ მესამე განტოლება. ორივე მხარე გაყავით 7-ზე.
\frac{51}{7}-y=29
განიხილეთ პირველი განტოლება. ჩასვით ცვლადების ცნობილი მნიშვნელობები განტოლებაში.
-y=29-\frac{51}{7}
გამოაკელით \frac{51}{7} ორივე მხარეს.
-y=\frac{152}{7}
გამოაკელით \frac{51}{7} 29-ს \frac{152}{7}-ის მისაღებად.
y=\frac{\frac{152}{7}}{-1}
ორივე მხარე გაყავით -1-ზე.
y=\frac{152}{7\left(-1\right)}
გამოხატეთ \frac{\frac{152}{7}}{-1} ერთიანი წილადის სახით.
y=\frac{152}{-7}
გადაამრავლეთ 7 და -1, რათა მიიღოთ -7.
y=-\frac{152}{7}
წილადი \frac{152}{-7} შეიძლება ჩაიწეროს როგორც -\frac{152}{7} უარყოფითი ნიშნის მოცილებით.
\frac{51}{7}-\frac{152}{7}=2z
განიხილეთ პირველი განტოლება. ჩასვით ცვლადების ცნობილი მნიშვნელობები განტოლებაში.
-\frac{101}{7}=2z
გამოაკელით \frac{152}{7} \frac{51}{7}-ს -\frac{101}{7}-ის მისაღებად.
2z=-\frac{101}{7}
შეუცვალეთ ადგილები ისე, რომ ყველა ცვლადი წევრები მარცხენა მხარეს აღმოჩნდეს.
z=\frac{-\frac{101}{7}}{2}
ორივე მხარე გაყავით 2-ზე.
z=\frac{-101}{7\times 2}
გამოხატეთ \frac{-\frac{101}{7}}{2} ერთიანი წილადის სახით.
z=\frac{-101}{14}
გადაამრავლეთ 7 და 2, რათა მიიღოთ 14.
z=-\frac{101}{14}
წილადი \frac{-101}{14} შეიძლება ჩაიწეროს როგორც -\frac{101}{14} უარყოფითი ნიშნის მოცილებით.
x=\frac{51}{7} y=-\frac{152}{7} z=-\frac{101}{14}
სისტემა ახლა ამოხსნილია.
მაგალითები
კვადრატული განტოლება
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
ტრიგონომეტრია
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
ხაზოვანი განტოლება
y = 3x + 4
არითმეტიკა
699 * 533
მატრიცა
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
სინქრონული განტოლება
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
დიფერენცირება
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
ინტეგრაცია
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
ლიმიტები
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}