მთავარ კონტენტზე გადასვლა
ამოხსნა b-ისთვის
Tick mark Image

მსგავსი პრობლემები ვებ – ძიებიდან

გაზიარება

\left(b-3\right)\left(b-2\right)-5+\left(b-3\right)\left(b-1\right)=\left(1-b\right)\times 10
ცვლადი b არ შეიძლება იყოს მნიშვნელობათაგან 1,3 არცერთის ტოლი, ვინაიდან ნულზე გაყოფა არ არის განსაზღვრული. გაამრავლეთ განტოლების ორივე მხარე \left(b-3\right)\left(b-1\right)-ზე, b-1,b^{2}-4b+3,3-b-ის უმცირეს საერთო მამრავლზე.
b^{2}-5b+6-5+\left(b-3\right)\left(b-1\right)=\left(1-b\right)\times 10
გამოიყენეთ განაწილების თვისება, რათა გაამრავლოთ b-3 b-2-ზე და დააჯგუფეთ მსგავსი წევრები.
b^{2}-5b+1+\left(b-3\right)\left(b-1\right)=\left(1-b\right)\times 10
გამოაკელით 5 6-ს 1-ის მისაღებად.
b^{2}-5b+1+b^{2}-4b+3=\left(1-b\right)\times 10
გამოიყენეთ განაწილების თვისება, რათა გაამრავლოთ b-3 b-1-ზე და დააჯგუფეთ მსგავსი წევრები.
2b^{2}-5b+1-4b+3=\left(1-b\right)\times 10
დააჯგუფეთ b^{2} და b^{2}, რათა მიიღოთ 2b^{2}.
2b^{2}-9b+1+3=\left(1-b\right)\times 10
დააჯგუფეთ -5b და -4b, რათა მიიღოთ -9b.
2b^{2}-9b+4=\left(1-b\right)\times 10
შეკრიბეთ 1 და 3, რათა მიიღოთ 4.
2b^{2}-9b+4=10-10b
გამოიყენეთ დისტრიბუციული თვისება, რათა გაამრავლოთ 1-b 10-ზე.
2b^{2}-9b+4-10=-10b
გამოაკელით 10 ორივე მხარეს.
2b^{2}-9b-6=-10b
გამოაკელით 10 4-ს -6-ის მისაღებად.
2b^{2}-9b-6+10b=0
დაამატეთ 10b ორივე მხარეს.
2b^{2}+b-6=0
დააჯგუფეთ -9b და 10b, რათა მიიღოთ b.
a+b=1 ab=2\left(-6\right)=-12
განტოლების ამოსახსნელად მამრავლებად დაშალეთ მარცხენა ნაწილი დაჯგუფებით. ჯერ მარცხენა ნაწილი უნდა გადაიწეროს, როგორც 2b^{2}+ab+bb-6. a-ისა და b-ის მისაღებად დააყენეთ სისტემა ამოსახსნელად.
-1,12 -2,6 -3,4
რადგან ab უარყოფითია, a-სა და b-ს აქვთ საპირისპირო ნიშანი. რადგან a+b დადებითია, დადებით რიცხვს აქვს უფრო მაღალი აბსოლუტური მნიშვნელობა, ვიდრე უარყოფით რიცხვს. სიაში შეიყვანეთ ყველა ამგვარი მთელი რიცხვის დაწყვილება, რომელთა პასუხია -12.
-1+12=11 -2+6=4 -3+4=1
გამოთვალეთ თითოეული დაწყვილების ჯამი.
a=-3 b=4
ამონახსნი არის წყვილი, რომლის ჯამია 1.
\left(2b^{2}-3b\right)+\left(4b-6\right)
ხელახლა დაწერეთ 2b^{2}+b-6, როგორც \left(2b^{2}-3b\right)+\left(4b-6\right).
b\left(2b-3\right)+2\left(2b-3\right)
b-ის პირველ, 2-ის კი მეორე ჯგუფში დაშლა მამრავლებად.
\left(2b-3\right)\left(b+2\right)
გაიტანეთ ფრჩხილებს გარეთ საერთო წევრი 2b-3 დისტრიბუციული თვისების გამოყენებით.
b=\frac{3}{2} b=-2
განტოლების პასუხების მისაღებად ამოხსენით 2b-3=0 და b+2=0.
\left(b-3\right)\left(b-2\right)-5+\left(b-3\right)\left(b-1\right)=\left(1-b\right)\times 10
ცვლადი b არ შეიძლება იყოს მნიშვნელობათაგან 1,3 არცერთის ტოლი, ვინაიდან ნულზე გაყოფა არ არის განსაზღვრული. გაამრავლეთ განტოლების ორივე მხარე \left(b-3\right)\left(b-1\right)-ზე, b-1,b^{2}-4b+3,3-b-ის უმცირეს საერთო მამრავლზე.
b^{2}-5b+6-5+\left(b-3\right)\left(b-1\right)=\left(1-b\right)\times 10
გამოიყენეთ განაწილების თვისება, რათა გაამრავლოთ b-3 b-2-ზე და დააჯგუფეთ მსგავსი წევრები.
b^{2}-5b+1+\left(b-3\right)\left(b-1\right)=\left(1-b\right)\times 10
გამოაკელით 5 6-ს 1-ის მისაღებად.
b^{2}-5b+1+b^{2}-4b+3=\left(1-b\right)\times 10
გამოიყენეთ განაწილების თვისება, რათა გაამრავლოთ b-3 b-1-ზე და დააჯგუფეთ მსგავსი წევრები.
2b^{2}-5b+1-4b+3=\left(1-b\right)\times 10
დააჯგუფეთ b^{2} და b^{2}, რათა მიიღოთ 2b^{2}.
2b^{2}-9b+1+3=\left(1-b\right)\times 10
დააჯგუფეთ -5b და -4b, რათა მიიღოთ -9b.
2b^{2}-9b+4=\left(1-b\right)\times 10
შეკრიბეთ 1 და 3, რათა მიიღოთ 4.
2b^{2}-9b+4=10-10b
გამოიყენეთ დისტრიბუციული თვისება, რათა გაამრავლოთ 1-b 10-ზე.
2b^{2}-9b+4-10=-10b
გამოაკელით 10 ორივე მხარეს.
2b^{2}-9b-6=-10b
გამოაკელით 10 4-ს -6-ის მისაღებად.
2b^{2}-9b-6+10b=0
დაამატეთ 10b ორივე მხარეს.
2b^{2}+b-6=0
დააჯგუფეთ -9b და 10b, რათა მიიღოთ b.
b=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\times 2\left(-6\right)}}{2\times 2}
ეს განტოლება სტანდარტული ფორმისაა: ax^{2}+bx+c=0. ჩაანაცვლეთ 2-ით a, 1-ით b და -6-ით c კვადრატულ ფორმულაში, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
b=\frac{-1±\sqrt{1-4\times 2\left(-6\right)}}{2\times 2}
აიყვანეთ კვადრატში 1.
b=\frac{-1±\sqrt{1-8\left(-6\right)}}{2\times 2}
გაამრავლეთ -4-ზე 2.
b=\frac{-1±\sqrt{1+48}}{2\times 2}
გაამრავლეთ -8-ზე -6.
b=\frac{-1±\sqrt{49}}{2\times 2}
მიუმატეთ 1 48-ს.
b=\frac{-1±7}{2\times 2}
აიღეთ 49-ის კვადრატული ფესვი.
b=\frac{-1±7}{4}
გაამრავლეთ 2-ზე 2.
b=\frac{6}{4}
ახლა ამოხსენით განტოლება b=\frac{-1±7}{4} როცა ± პლიუსია. მიუმატეთ -1 7-ს.
b=\frac{3}{2}
შეამცირეთ წილადი \frac{6}{4} უმცირეს წევრებამდე გამოკლებით და 2-ის შეკვეცით.
b=-\frac{8}{4}
ახლა ამოხსენით განტოლება b=\frac{-1±7}{4} როცა ± მინუსია. გამოაკელით 7 -1-ს.
b=-2
გაყავით -8 4-ზე.
b=\frac{3}{2} b=-2
განტოლება ახლა ამოხსნილია.
\left(b-3\right)\left(b-2\right)-5+\left(b-3\right)\left(b-1\right)=\left(1-b\right)\times 10
ცვლადი b არ შეიძლება იყოს მნიშვნელობათაგან 1,3 არცერთის ტოლი, ვინაიდან ნულზე გაყოფა არ არის განსაზღვრული. გაამრავლეთ განტოლების ორივე მხარე \left(b-3\right)\left(b-1\right)-ზე, b-1,b^{2}-4b+3,3-b-ის უმცირეს საერთო მამრავლზე.
b^{2}-5b+6-5+\left(b-3\right)\left(b-1\right)=\left(1-b\right)\times 10
გამოიყენეთ განაწილების თვისება, რათა გაამრავლოთ b-3 b-2-ზე და დააჯგუფეთ მსგავსი წევრები.
b^{2}-5b+1+\left(b-3\right)\left(b-1\right)=\left(1-b\right)\times 10
გამოაკელით 5 6-ს 1-ის მისაღებად.
b^{2}-5b+1+b^{2}-4b+3=\left(1-b\right)\times 10
გამოიყენეთ განაწილების თვისება, რათა გაამრავლოთ b-3 b-1-ზე და დააჯგუფეთ მსგავსი წევრები.
2b^{2}-5b+1-4b+3=\left(1-b\right)\times 10
დააჯგუფეთ b^{2} და b^{2}, რათა მიიღოთ 2b^{2}.
2b^{2}-9b+1+3=\left(1-b\right)\times 10
დააჯგუფეთ -5b და -4b, რათა მიიღოთ -9b.
2b^{2}-9b+4=\left(1-b\right)\times 10
შეკრიბეთ 1 და 3, რათა მიიღოთ 4.
2b^{2}-9b+4=10-10b
გამოიყენეთ დისტრიბუციული თვისება, რათა გაამრავლოთ 1-b 10-ზე.
2b^{2}-9b+4+10b=10
დაამატეთ 10b ორივე მხარეს.
2b^{2}+b+4=10
დააჯგუფეთ -9b და 10b, რათა მიიღოთ b.
2b^{2}+b=10-4
გამოაკელით 4 ორივე მხარეს.
2b^{2}+b=6
გამოაკელით 4 10-ს 6-ის მისაღებად.
\frac{2b^{2}+b}{2}=\frac{6}{2}
ორივე მხარე გაყავით 2-ზე.
b^{2}+\frac{1}{2}b=\frac{6}{2}
2-ზე გაყოფა აუქმებს 2-ზე გამრავლებას.
b^{2}+\frac{1}{2}b=3
გაყავით 6 2-ზე.
b^{2}+\frac{1}{2}b+\left(\frac{1}{4}\right)^{2}=3+\left(\frac{1}{4}\right)^{2}
გაყავით \frac{1}{2}, x წევრის კოეფიციენტი, 2-ზე, \frac{1}{4}-ის მისაღებად. შემდეგ დაამატეთ \frac{1}{4}-ის კვადრატი განტოლების ორივე მხარეს. ამის შედეგად განტოლების მარცხენა მხარე სრული კვადრატი გახდება.
b^{2}+\frac{1}{2}b+\frac{1}{16}=3+\frac{1}{16}
აიყვანეთ კვადრატში \frac{1}{4} მამრავლის მრიცხველის და მნიშვნელის კვადრატში აყვანის გზით.
b^{2}+\frac{1}{2}b+\frac{1}{16}=\frac{49}{16}
მიუმატეთ 3 \frac{1}{16}-ს.
\left(b+\frac{1}{4}\right)^{2}=\frac{49}{16}
დაშალეთ მამრავლებად b^{2}+\frac{1}{2}b+\frac{1}{16}. ზოგადად, როცა x^{2}+bx+c სრული კვადრატია, ყოველთვის შესაძლებელია მისი დაშლა, როგორც \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(b+\frac{1}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{16}}
აიღეთ განტოლების ორივე მხარის კვადრატული ფესვი.
b+\frac{1}{4}=\frac{7}{4} b+\frac{1}{4}=-\frac{7}{4}
გაამარტივეთ.
b=\frac{3}{2} b=-2
გამოაკელით \frac{1}{4} განტოლების ორივე მხარეს.