Բազմապատիկ
\left(x-40\right)\left(x+1\right)
Գնահատել
\left(x-40\right)\left(x+1\right)
Գրաֆիկ
Կիսվեք
Պատճենահանված է clipboard
a+b=-39 ab=1\left(-40\right)=-40
Դուրս բերեք արտահայտությունը խմբավորելով։ Նախ, արտահայտութունը պետք է գրվի այսպես՝ x^{2}+ax+bx-40։ a-ը և b-ը գտնելու համար ստեղծեք լուծելու համակարգ։
1,-40 2,-20 4,-10 5,-8
Քանի որ ab-ն բացասական է, a-ն և b-ն հակառակ նշաններն ունեն։ Քանի որ a+b-ն բացասական է, բացասական թիվը ավելի մեծ բացարձակ արժեք ունի, քան դրականը։ Թվարկեք բոլոր այն ամբողջ թվով զույգերը, որոնց արդյունքը -40 է։
1-40=-39 2-20=-18 4-10=-6 5-8=-3
Հաշվարկեք յուրաքանչյուր զույգի գումարը։
a=-40 b=1
Լուծումը այն զույգն է, որը տալիս է -39 գումար։
\left(x^{2}-40x\right)+\left(x-40\right)
Նորից գրեք x^{2}-39x-40-ը \left(x^{2}-40x\right)+\left(x-40\right)-ի տեսքով:
x\left(x-40\right)+x-40
Ֆակտորացրեք x-ը x^{2}-40x-ում։
\left(x-40\right)\left(x+1\right)
Ֆակտորացրեք x-40 սովորական անդամը՝ օգտագործելով բաժանիչ հատկություն:
x^{2}-39x-40=0
Քառակուսի բազմանդամը կարող է բազմապատկիչների վերածվել՝ օգտագործելով հետևյալ փոխակերպումը՝ ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), որտեղ x_{1}-ը և x_{2}-ը ax^{2}+bx+c=0 քառակուսային հավասարման լուծումներն են։
x=\frac{-\left(-39\right)±\sqrt{\left(-39\right)^{2}-4\left(-40\right)}}{2}
ax^{2}+bx+c=0 ձևի բոլոր հավասարությունները կարող են լուծվել քառակուսու բանաձևի միջոցով. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}: Քառակուսու բանաձևը երկու լուծում ունի, մեկը երբ ±-ը գումարում է, իսկ մյուսը, երբ հանում է:
x=\frac{-\left(-39\right)±\sqrt{1521-4\left(-40\right)}}{2}
-39-ի քառակուսի:
x=\frac{-\left(-39\right)±\sqrt{1521+160}}{2}
Բազմապատկեք -4 անգամ -40:
x=\frac{-\left(-39\right)±\sqrt{1681}}{2}
Գումարեք 1521 160-ին:
x=\frac{-\left(-39\right)±41}{2}
Հանեք 1681-ի քառակուսի արմատը:
x=\frac{39±41}{2}
-39 թվի հակադրությունը 39 է:
x=\frac{80}{2}
Այժմ լուծել x=\frac{39±41}{2} հավասարումը, երբ ±-ը պլյուս է: Գումարեք 39 41-ին:
x=40
Բաժանեք 80-ը 2-ի վրա:
x=-\frac{2}{2}
Այժմ լուծել x=\frac{39±41}{2} հավասարումը, երբ ±-ը մինուս է: Հանեք 41 39-ից:
x=-1
Բաժանեք -2-ը 2-ի վրա:
x^{2}-39x-40=\left(x-40\right)\left(x-\left(-1\right)\right)
Ֆակտորացրեք բնօրինակ արտահայտությունը՝ օգտագործելով ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right)։ Փոխարինեք 40-ը x_{1}-ի և -1-ը x_{2}-ի։
x^{2}-39x-40=\left(x-40\right)\left(x+1\right)
Պարզեցրեք p-\left(-q\right) ձևի բոլոր արտահայտությունները p+q-ի:
Օրինակներ
Քառակուսային հավասարում
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Եռանկյունաչափություն
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Գծային հավասարում
y = 3x + 4
Թվաբանություն
699 * 533
Մատրիցա
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Միաժամանակյա հավասարում
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Դիֆերենցիալ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ինտեգրացիա
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Սահմանաչափեր
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}