Skip դեպի հիմնական բովանդակությունը
Լուծել a-ի համար (complex solution)
Tick mark Image
Լուծել a-ի համար
Tick mark Image

Նմանատիպ խնդիրներ վեբ-որոնումից

Կիսվեք

a^{2}+8a+9=96
ax^{2}+bx+c=0 ձևի բոլոր հավասարությունները կարող են լուծվել քառակուսու բանաձևի միջոցով. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}: Քառակուսու բանաձևը երկու լուծում ունի, մեկը երբ ±-ը գումարում է, իսկ մյուսը, երբ հանում է:
a^{2}+8a+9-96=96-96
Հանեք 96 հավասարման երկու կողմից:
a^{2}+8a+9-96=0
Հանելով 96 իրենից՝ մնում է 0:
a^{2}+8a-87=0
Հանեք 96 9-ից:
a=\frac{-8±\sqrt{8^{2}-4\left(-87\right)}}{2}
Այս հավասարումը ստանդարտ ձևով է՝ ax^{2}+bx+c=0: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} քառ. հավ. արմ. բանաձևում փոխարինեք 1-ը a-ով, 8-ը b-ով և -87-ը c-ով:
a=\frac{-8±\sqrt{64-4\left(-87\right)}}{2}
8-ի քառակուսի:
a=\frac{-8±\sqrt{64+348}}{2}
Բազմապատկեք -4 անգամ -87:
a=\frac{-8±\sqrt{412}}{2}
Գումարեք 64 348-ին:
a=\frac{-8±2\sqrt{103}}{2}
Հանեք 412-ի քառակուսի արմատը:
a=\frac{2\sqrt{103}-8}{2}
Այժմ լուծել a=\frac{-8±2\sqrt{103}}{2} հավասարումը, երբ ±-ը պլյուս է: Գումարեք -8 2\sqrt{103}-ին:
a=\sqrt{103}-4
Բաժանեք -8+2\sqrt{103}-ը 2-ի վրա:
a=\frac{-2\sqrt{103}-8}{2}
Այժմ լուծել a=\frac{-8±2\sqrt{103}}{2} հավասարումը, երբ ±-ը մինուս է: Հանեք 2\sqrt{103} -8-ից:
a=-\sqrt{103}-4
Բաժանեք -8-2\sqrt{103}-ը 2-ի վրա:
a=\sqrt{103}-4 a=-\sqrt{103}-4
Հավասարումն այժմ լուծված է:
a^{2}+8a+9=96
Սրա նման քառակուսի հավասարումները կարելի է լուծել՝ բարձրացնելով քառակուսի: Քառակուսի բարձրացնելու համար նախ հավասարումը պետք է լինի x^{2}+bx=c ձևով:
a^{2}+8a+9-9=96-9
Հանեք 9 հավասարման երկու կողմից:
a^{2}+8a=96-9
Հանելով 9 իրենից՝ մնում է 0:
a^{2}+8a=87
Հանեք 9 96-ից:
a^{2}+8a+4^{2}=87+4^{2}
Բաժանեք 8-ը՝ x անդամի գործակիցը 2-ի և ստացեք 4-ը: Ապա գումարեք 4-ի քառակուսին հավասարման երկու կողմերին: Այս քայլը հավասարման ձախ կողմը դարձնում է լրիվ քառակուսի:
a^{2}+8a+16=87+16
4-ի քառակուսի:
a^{2}+8a+16=103
Գումարեք 87 16-ին:
\left(a+4\right)^{2}=103
Գործոն a^{2}+8a+16: Ընդհանուր առմամբ, երբ x^{2}+bx+c մաքուր քառակուսի թիվ է, այն միշտ կարելի է համարել \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ամբողջ մաս։
\sqrt{\left(a+4\right)^{2}}=\sqrt{103}
Բարձրացրեք քառակուսի արմատ հավասարման երկու կողմերը:
a+4=\sqrt{103} a+4=-\sqrt{103}
Պարզեցնել:
a=\sqrt{103}-4 a=-\sqrt{103}-4
Հանեք 4 հավասարման երկու կողմից:
a^{2}+8a+9=96
ax^{2}+bx+c=0 ձևի բոլոր հավասարությունները կարող են լուծվել քառակուսու բանաձևի միջոցով. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}: Քառակուսու բանաձևը երկու լուծում ունի, մեկը երբ ±-ը գումարում է, իսկ մյուսը, երբ հանում է:
a^{2}+8a+9-96=96-96
Հանեք 96 հավասարման երկու կողմից:
a^{2}+8a+9-96=0
Հանելով 96 իրենից՝ մնում է 0:
a^{2}+8a-87=0
Հանեք 96 9-ից:
a=\frac{-8±\sqrt{8^{2}-4\left(-87\right)}}{2}
Այս հավասարումը ստանդարտ ձևով է՝ ax^{2}+bx+c=0: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} քառ. հավ. արմ. բանաձևում փոխարինեք 1-ը a-ով, 8-ը b-ով և -87-ը c-ով:
a=\frac{-8±\sqrt{64-4\left(-87\right)}}{2}
8-ի քառակուսի:
a=\frac{-8±\sqrt{64+348}}{2}
Բազմապատկեք -4 անգամ -87:
a=\frac{-8±\sqrt{412}}{2}
Գումարեք 64 348-ին:
a=\frac{-8±2\sqrt{103}}{2}
Հանեք 412-ի քառակուսի արմատը:
a=\frac{2\sqrt{103}-8}{2}
Այժմ լուծել a=\frac{-8±2\sqrt{103}}{2} հավասարումը, երբ ±-ը պլյուս է: Գումարեք -8 2\sqrt{103}-ին:
a=\sqrt{103}-4
Բաժանեք -8+2\sqrt{103}-ը 2-ի վրա:
a=\frac{-2\sqrt{103}-8}{2}
Այժմ լուծել a=\frac{-8±2\sqrt{103}}{2} հավասարումը, երբ ±-ը մինուս է: Հանեք 2\sqrt{103} -8-ից:
a=-\sqrt{103}-4
Բաժանեք -8-2\sqrt{103}-ը 2-ի վրա:
a=\sqrt{103}-4 a=-\sqrt{103}-4
Հավասարումն այժմ լուծված է:
a^{2}+8a+9=96
Սրա նման քառակուսի հավասարումները կարելի է լուծել՝ բարձրացնելով քառակուսի: Քառակուսի բարձրացնելու համար նախ հավասարումը պետք է լինի x^{2}+bx=c ձևով:
a^{2}+8a+9-9=96-9
Հանեք 9 հավասարման երկու կողմից:
a^{2}+8a=96-9
Հանելով 9 իրենից՝ մնում է 0:
a^{2}+8a=87
Հանեք 9 96-ից:
a^{2}+8a+4^{2}=87+4^{2}
Բաժանեք 8-ը՝ x անդամի գործակիցը 2-ի և ստացեք 4-ը: Ապա գումարեք 4-ի քառակուսին հավասարման երկու կողմերին: Այս քայլը հավասարման ձախ կողմը դարձնում է լրիվ քառակուսի:
a^{2}+8a+16=87+16
4-ի քառակուսի:
a^{2}+8a+16=103
Գումարեք 87 16-ին:
\left(a+4\right)^{2}=103
Գործոն a^{2}+8a+16: Ընդհանուր առմամբ, երբ x^{2}+bx+c մաքուր քառակուսի թիվ է, այն միշտ կարելի է համարել \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ամբողջ մաս։
\sqrt{\left(a+4\right)^{2}}=\sqrt{103}
Բարձրացրեք քառակուսի արմատ հավասարման երկու կողմերը:
a+4=\sqrt{103} a+4=-\sqrt{103}
Պարզեցնել:
a=\sqrt{103}-4 a=-\sqrt{103}-4
Հանեք 4 հավասարման երկու կողմից: