Լուծել x-ի համար
x=-6
x=\frac{2}{3}\approx 0.666666667
Գրաֆիկ
Կիսվեք
Պատճենահանված է clipboard
a+b=16 ab=3\left(-12\right)=-36
Հավասարումը լուծելու համար դուրս բերեք ձախ հատվածը՝ խմբավորման միջոցով։ Նախ, ձախ հատվածը պետք է գրվի այսպես՝ 3x^{2}+ax+bx-12։ a-ը և b-ը գտնելու համար ստեղծեք լուծելու համակարգ։
-1,36 -2,18 -3,12 -4,9 -6,6
Քանի որ ab-ն բացասական է, a-ն և b-ն հակառակ նշաններն ունեն։ Քանի որ a+b-ն դրական է, դրական թիվը ավելի մեծ բացարձակ արժեք ունի, քան բացասականը։ Թվարկեք բոլոր այն ամբողջ թվով զույգերը, որոնց արդյունքը -36 է։
-1+36=35 -2+18=16 -3+12=9 -4+9=5 -6+6=0
Հաշվարկեք յուրաքանչյուր զույգի գումարը։
a=-2 b=18
Լուծումը այն զույգն է, որը տալիս է 16 գումար։
\left(3x^{2}-2x\right)+\left(18x-12\right)
Նորից գրեք 3x^{2}+16x-12-ը \left(3x^{2}-2x\right)+\left(18x-12\right)-ի տեսքով:
x\left(3x-2\right)+6\left(3x-2\right)
Դուրս բերել x-ը առաջին իսկ 6-ը՝ երկրորդ խմբում։
\left(3x-2\right)\left(x+6\right)
Ֆակտորացրեք 3x-2 սովորական անդամը՝ օգտագործելով բաժանիչ հատկություն:
x=\frac{2}{3} x=-6
Հավասարման լուծումները գտնելու համար լուծեք 3x-2=0-ն և x+6=0-ն։
3x^{2}+16x-12=0
ax^{2}+bx+c=0 ձևի բոլոր հավասարությունները կարող են լուծվել քառակուսու բանաձևի միջոցով. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}: Քառակուսու բանաձևը երկու լուծում ունի, մեկը երբ ±-ը գումարում է, իսկ մյուսը, երբ հանում է:
x=\frac{-16±\sqrt{16^{2}-4\times 3\left(-12\right)}}{2\times 3}
Այս հավասարումը ստանդարտ ձևով է՝ ax^{2}+bx+c=0: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} քառ. հավ. արմ. բանաձևում փոխարինեք 3-ը a-ով, 16-ը b-ով և -12-ը c-ով:
x=\frac{-16±\sqrt{256-4\times 3\left(-12\right)}}{2\times 3}
16-ի քառակուսի:
x=\frac{-16±\sqrt{256-12\left(-12\right)}}{2\times 3}
Բազմապատկեք -4 անգամ 3:
x=\frac{-16±\sqrt{256+144}}{2\times 3}
Բազմապատկեք -12 անգամ -12:
x=\frac{-16±\sqrt{400}}{2\times 3}
Գումարեք 256 144-ին:
x=\frac{-16±20}{2\times 3}
Հանեք 400-ի քառակուսի արմատը:
x=\frac{-16±20}{6}
Բազմապատկեք 2 անգամ 3:
x=\frac{4}{6}
Այժմ լուծել x=\frac{-16±20}{6} հավասարումը, երբ ±-ը պլյուս է: Գումարեք -16 20-ին:
x=\frac{2}{3}
Նվազեցնել \frac{4}{6} կոտորակը մինչև ամենափոքր արժեքների՝ արտահանելով և չեղարկելով 2-ը:
x=-\frac{36}{6}
Այժմ լուծել x=\frac{-16±20}{6} հավասարումը, երբ ±-ը մինուս է: Հանեք 20 -16-ից:
x=-6
Բաժանեք -36-ը 6-ի վրա:
x=\frac{2}{3} x=-6
Հավասարումն այժմ լուծված է:
3x^{2}+16x-12=0
Սրա նման քառակուսի հավասարումները կարելի է լուծել՝ բարձրացնելով քառակուսի: Քառակուսի բարձրացնելու համար նախ հավասարումը պետք է լինի x^{2}+bx=c ձևով:
3x^{2}+16x-12-\left(-12\right)=-\left(-12\right)
Գումարեք 12 հավասարման երկու կողմին:
3x^{2}+16x=-\left(-12\right)
Հանելով -12 իրենից՝ մնում է 0:
3x^{2}+16x=12
Հանեք -12 0-ից:
\frac{3x^{2}+16x}{3}=\frac{12}{3}
Բաժանեք երկու կողմերը 3-ի:
x^{2}+\frac{16}{3}x=\frac{12}{3}
Բաժանելով 3-ի՝ հետարկվում է 3-ով բազմապատկումը:
x^{2}+\frac{16}{3}x=4
Բաժանեք 12-ը 3-ի վրա:
x^{2}+\frac{16}{3}x+\left(\frac{8}{3}\right)^{2}=4+\left(\frac{8}{3}\right)^{2}
Բաժանեք \frac{16}{3}-ը՝ x անդամի գործակիցը 2-ի և ստացեք \frac{8}{3}-ը: Ապա գումարեք \frac{8}{3}-ի քառակուսին հավասարման երկու կողմերին: Այս քայլը հավասարման ձախ կողմը դարձնում է լրիվ քառակուսի:
x^{2}+\frac{16}{3}x+\frac{64}{9}=4+\frac{64}{9}
Բարձրացրեք քառակուսի \frac{8}{3}-ը՝ բարձրացնելով քառակուսի կոտորակի և համարիչը, և հայտարարը:
x^{2}+\frac{16}{3}x+\frac{64}{9}=\frac{100}{9}
Գումարեք 4 \frac{64}{9}-ին:
\left(x+\frac{8}{3}\right)^{2}=\frac{100}{9}
Գործոն x^{2}+\frac{16}{3}x+\frac{64}{9}: Ընդհանուր առմամբ, երբ x^{2}+bx+c մաքուր քառակուսի թիվ է, այն միշտ կարելի է համարել \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ամբողջ մաս։
\sqrt{\left(x+\frac{8}{3}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{100}{9}}
Բարձրացրեք քառակուսի արմատ հավասարման երկու կողմերը:
x+\frac{8}{3}=\frac{10}{3} x+\frac{8}{3}=-\frac{10}{3}
Պարզեցնել:
x=\frac{2}{3} x=-6
Հանեք \frac{8}{3} հավասարման երկու կողմից:
Օրինակներ
Քառակուսային հավասարում
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Եռանկյունաչափություն
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Գծային հավասարում
y = 3x + 4
Թվաբանություն
699 * 533
Մատրիցա
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Միաժամանակյա հավասարում
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Դիֆերենցիալ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ինտեգրացիա
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Սահմանաչափեր
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}