Լուծել x-ի համար
x=-1
x=\frac{2}{3}\approx 0.666666667
Գրաֆիկ
Կիսվեք
Պատճենահանված է clipboard
1-x^{2}-2x^{2}=-1+x
Հանեք 2x^{2} երկու կողմերից:
1-3x^{2}=-1+x
Համակցեք -x^{2} և -2x^{2} և ստացեք -3x^{2}:
1-3x^{2}-\left(-1\right)=x
Հանեք -1 երկու կողմերից:
1-3x^{2}+1=x
-1 թվի հակադրությունը 1 է:
2\times 1-3x^{2}=x
Համակցեք 1 և 1 և ստացեք 2\times 1:
2\times 1-3x^{2}-x=0
Հանեք x երկու կողմերից:
2-3x^{2}-x=0
Բազմապատկեք 2 և 1-ով և ստացեք 2:
-3x^{2}-x+2=0
Վերադասավորեք բազնաբդանտ՝ բերելով այն ստանդարտ ձևի: Դասավորեք անդամները բարձրից ցածր:
a+b=-1 ab=-3\times 2=-6
Հավասարումը լուծելու համար դուրս բերեք ձախ հատվածը՝ խմբավորման միջոցով։ Նախ, ձախ հատվածը պետք է գրվի այսպես՝ -3x^{2}+ax+bx+2։ a-ը և b-ը գտնելու համար ստեղծեք լուծելու համակարգ։
1,-6 2,-3
Քանի որ ab-ն բացասական է, a-ն և b-ն հակառակ նշաններն ունեն։ Քանի որ a+b-ն բացասական է, բացասական թիվը ավելի մեծ բացարձակ արժեք ունի, քան դրականը։ Թվարկեք բոլոր այն ամբողջ թվով զույգերը, որոնց արդյունքը -6 է։
1-6=-5 2-3=-1
Հաշվարկեք յուրաքանչյուր զույգի գումարը։
a=2 b=-3
Լուծումը այն զույգն է, որը տալիս է -1 գումար։
\left(-3x^{2}+2x\right)+\left(-3x+2\right)
Նորից գրեք -3x^{2}-x+2-ը \left(-3x^{2}+2x\right)+\left(-3x+2\right)-ի տեսքով:
-x\left(3x-2\right)-\left(3x-2\right)
Դուրս բերել -x-ը առաջին իսկ -1-ը՝ երկրորդ խմբում։
\left(3x-2\right)\left(-x-1\right)
Ֆակտորացրեք 3x-2 սովորական անդամը՝ օգտագործելով բաժանիչ հատկություն:
x=\frac{2}{3} x=-1
Հավասարման լուծումները գտնելու համար լուծեք 3x-2=0-ն և -x-1=0-ն։
1-x^{2}-2x^{2}=-1+x
Հանեք 2x^{2} երկու կողմերից:
1-3x^{2}=-1+x
Համակցեք -x^{2} և -2x^{2} և ստացեք -3x^{2}:
1-3x^{2}-\left(-1\right)=x
Հանեք -1 երկու կողմերից:
1-3x^{2}+1=x
-1 թվի հակադրությունը 1 է:
2\times 1-3x^{2}=x
Համակցեք 1 և 1 և ստացեք 2\times 1:
2\times 1-3x^{2}-x=0
Հանեք x երկու կողմերից:
2-3x^{2}-x=0
Բազմապատկեք 2 և 1-ով և ստացեք 2:
-3x^{2}-x+2=0
ax^{2}+bx+c=0 ձևի բոլոր հավասարությունները կարող են լուծվել քառակուսու բանաձևի միջոցով. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}: Քառակուսու բանաձևը երկու լուծում ունի, մեկը երբ ±-ը գումարում է, իսկ մյուսը, երբ հանում է:
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\left(-3\right)\times 2}}{2\left(-3\right)}
Այս հավասարումը ստանդարտ ձևով է՝ ax^{2}+bx+c=0: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} քառ. հավ. արմ. բանաձևում փոխարինեք -3-ը a-ով, -1-ը b-ով և 2-ը c-ով:
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+12\times 2}}{2\left(-3\right)}
Բազմապատկեք -4 անգամ -3:
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+24}}{2\left(-3\right)}
Բազմապատկեք 12 անգամ 2:
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{25}}{2\left(-3\right)}
Գումարեք 1 24-ին:
x=\frac{-\left(-1\right)±5}{2\left(-3\right)}
Հանեք 25-ի քառակուսի արմատը:
x=\frac{1±5}{2\left(-3\right)}
-1 թվի հակադրությունը 1 է:
x=\frac{1±5}{-6}
Բազմապատկեք 2 անգամ -3:
x=\frac{6}{-6}
Այժմ լուծել x=\frac{1±5}{-6} հավասարումը, երբ ±-ը պլյուս է: Գումարեք 1 5-ին:
x=-1
Բաժանեք 6-ը -6-ի վրա:
x=-\frac{4}{-6}
Այժմ լուծել x=\frac{1±5}{-6} հավասարումը, երբ ±-ը մինուս է: Հանեք 5 1-ից:
x=\frac{2}{3}
Նվազեցնել \frac{-4}{-6} կոտորակը մինչև ամենափոքր արժեքների՝ արտահանելով և չեղարկելով 2-ը:
x=-1 x=\frac{2}{3}
Հավասարումն այժմ լուծված է:
1-x^{2}-2x^{2}=-1+x
Հանեք 2x^{2} երկու կողմերից:
1-3x^{2}=-1+x
Համակցեք -x^{2} և -2x^{2} և ստացեք -3x^{2}:
1-3x^{2}-x=-1
Հանեք x երկու կողմերից:
-3x^{2}-x=-1-1
Հանեք 1 երկու կողմերից:
-3x^{2}-x=-2
Հանեք 1 -1-ից և ստացեք -2:
\frac{-3x^{2}-x}{-3}=-\frac{2}{-3}
Բաժանեք երկու կողմերը -3-ի:
x^{2}+\left(-\frac{1}{-3}\right)x=-\frac{2}{-3}
Բաժանելով -3-ի՝ հետարկվում է -3-ով բազմապատկումը:
x^{2}+\frac{1}{3}x=-\frac{2}{-3}
Բաժանեք -1-ը -3-ի վրա:
x^{2}+\frac{1}{3}x=\frac{2}{3}
Բաժանեք -2-ը -3-ի վրա:
x^{2}+\frac{1}{3}x+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{2}{3}+\left(\frac{1}{6}\right)^{2}
Բաժանեք \frac{1}{3}-ը՝ x անդամի գործակիցը 2-ի և ստացեք \frac{1}{6}-ը: Ապա գումարեք \frac{1}{6}-ի քառակուսին հավասարման երկու կողմերին: Այս քայլը հավասարման ձախ կողմը դարձնում է լրիվ քառակուսի:
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{2}{3}+\frac{1}{36}
Բարձրացրեք քառակուսի \frac{1}{6}-ը՝ բարձրացնելով քառակուսի կոտորակի և համարիչը, և հայտարարը:
x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{25}{36}
Գումարեք \frac{2}{3} \frac{1}{36}-ին՝ գտնելով ընդհանուր հայտարարը և գումարելով համարիչները: Ապա, հնարավորության դեպքում, նվազեցրեք կոտորակը մինչև ամենացածր անդամը:
\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{25}{36}
Գործոն x^{2}+\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}: Ընդհանուր առմամբ, երբ x^{2}+bx+c մաքուր քառակուսի թիվ է, այն միշտ կարելի է համարել \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ամբողջ մաս։
\sqrt{\left(x+\frac{1}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{36}}
Բարձրացրեք քառակուսի արմատ հավասարման երկու կողմերը:
x+\frac{1}{6}=\frac{5}{6} x+\frac{1}{6}=-\frac{5}{6}
Պարզեցնել:
x=\frac{2}{3} x=-1
Հանեք \frac{1}{6} հավասարման երկու կողմից:
Օրինակներ
Քառակուսային հավասարում
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Եռանկյունաչափություն
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Գծային հավասարում
y = 3x + 4
Թվաբանություն
699 * 533
Մատրիցա
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Միաժամանակյա հավասարում
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Դիֆերենցիալ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ինտեգրացիա
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Սահմանաչափեր
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}