Լուծել x, y-ի համար
x=-\frac{1}{13}\approx -0.076923077
y=\frac{3}{13}\approx 0.230769231
Գրաֆիկ
Կիսվեք
Պատճենահանված է clipboard
8x+7y=1,5x+6y=1
Փոխարինման միջոցով երկու հավասարում լուծելու համար նախ լուծեք հավասարումներից մեկը փոփոխականներից մեկի համար: Ապա փոխարինեք այդ փոփոխականի արդյունքը մյուս հավասարման մեջ:
8x+7y=1
Ընտրեք հավասարումներից մեկը և լուծեք այն x-ի համար՝ առանձնացնելով x-ը հավասարության նշանի ձախ կողմում:
8x=-7y+1
Հանեք 7y հավասարման երկու կողմից:
x=\frac{1}{8}\left(-7y+1\right)
Բաժանեք երկու կողմերը 8-ի:
x=-\frac{7}{8}y+\frac{1}{8}
Բազմապատկեք \frac{1}{8} անգամ -7y+1:
5\left(-\frac{7}{8}y+\frac{1}{8}\right)+6y=1
Փոխարինեք \frac{-7y+1}{8}-ը x-ով մյուս հավասարման մեջ՝ 5x+6y=1:
-\frac{35}{8}y+\frac{5}{8}+6y=1
Բազմապատկեք 5 անգամ \frac{-7y+1}{8}:
\frac{13}{8}y+\frac{5}{8}=1
Գումարեք -\frac{35y}{8} 6y-ին:
\frac{13}{8}y=\frac{3}{8}
Հանեք \frac{5}{8} հավասարման երկու կողմից:
y=\frac{3}{13}
Բաժանեք հավասարման երկու կողմերը \frac{13}{8}-ի, որը նույնն է, ինչ բազմապատկել երկու կողմերը կոտորակի հակադարձով:
x=-\frac{7}{8}\times \frac{3}{13}+\frac{1}{8}
Փոխարինեք \frac{3}{13}-ը y-ով x=-\frac{7}{8}y+\frac{1}{8}-ում: Քանի որ վերջնական հավասարումը պարունակում է միայն մեկ փոփոխական, կարող եք լուծել անմիջապես x-ի համար:
x=-\frac{21}{104}+\frac{1}{8}
Բազմապատկեք -\frac{7}{8} անգամ \frac{3}{13}-ը՝ բազմապատկելով համարիչ անգամ համարիչ և հայտարար անգամ հայտարար: Ապա, հնարավորության դեպքում, նվազեցրեք կոտորակը ամենացածր անդամների:
x=-\frac{1}{13}
Գումարեք \frac{1}{8} -\frac{21}{104}-ին՝ գտնելով ընդհանուր հայտարարը և գումարելով համարիչները: Ապա, հնարավորության դեպքում, նվազեցրեք կոտորակը մինչև ամենացածր անդամը:
x=-\frac{1}{13},y=\frac{3}{13}
Այժմ համակարգը լուծվել է:
8x+7y=1,5x+6y=1
Բերեք հավասարումները ստանդարտ ձևի, ապա մատրիցայի միջոցով լուծեք հավասարումների համակարգը:
\left(\begin{matrix}8&7\\5&6\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
Գրեք հավասարությունները մատրիցայի տեսքով:
inverse(\left(\begin{matrix}8&7\\5&6\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}8&7\\5&6\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}8&7\\5&6\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
Հավասարման ձախ մասը բազմապատկեք \left(\begin{matrix}8&7\\5&6\end{matrix}\right)-ի հակադարձ մատրիցայով:
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}8&7\\5&6\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
Մատրիցայի և իր հակադարձի արտահայտումը եզակի մատրիցան է:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}8&7\\5&6\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
Հավասարության նշանի ձախ կողմում բազմապատկեք մատրիցաները:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{6}{8\times 6-7\times 5}&-\frac{7}{8\times 6-7\times 5}\\-\frac{5}{8\times 6-7\times 5}&\frac{8}{8\times 6-7\times 5}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) մատրիցայի համար հակադարձ մատրիցան \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) է, ուստի մատրիցայի հավասարումը կարող է վերաշարադրվել որպես մատրիցայի բազմապատկման խնդիր:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{6}{13}&-\frac{7}{13}\\-\frac{5}{13}&\frac{8}{13}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}1\\1\end{matrix}\right)
Կատարել թվաբանություն:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{6-7}{13}\\\frac{-5+8}{13}\end{matrix}\right)
Բազմապատկեք մատրիցաները:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{13}\\\frac{3}{13}\end{matrix}\right)
Կատարել թվաբանություն:
x=-\frac{1}{13},y=\frac{3}{13}
Արտահանեք մատրիցայի x և y տարրերը:
8x+7y=1,5x+6y=1
Մեկ անհայտով լուծելու համար փոփոխականներից մեկի գործակիցները պետք է նույնը լինեն երկու հավասարման մեջ, որպեսզի փոփոխականը չեղարկվի, երբ մեկ հավասարումը հանվի մյուսից:
5\times 8x+5\times 7y=5,8\times 5x+8\times 6y=8
8x-ը և 5x-ը հավասարեցնելու համար բազմապատկեք առաջին հավասարման յուրաքանչյուր կողմի բոլոր անդամները 5-ով, իսկ երկրորդ հավասարման յուրաքանչյուր կողմի բոլոր անդամները՝ 8-ով:
40x+35y=5,40x+48y=8
Պարզեցնել:
40x-40x+35y-48y=5-8
Հանեք 40x+48y=8 40x+35y=5-ից՝ հանելով նմանատիպ տերմինները հավասարման նշանի յուրաքանչյուր կողմում:
35y-48y=5-8
Գումարեք 40x -40x-ին: 40x-ը և -40x-ը չեղարկվում են՝ թողնելով հավասարումը ընդամենը մեկ փոփոխականով, որը կարող է լուծվել:
-13y=5-8
Գումարեք 35y -48y-ին:
-13y=-3
Գումարեք 5 -8-ին:
y=\frac{3}{13}
Բաժանեք երկու կողմերը -13-ի:
5x+6\times \frac{3}{13}=1
Փոխարինեք \frac{3}{13}-ը y-ով 5x+6y=1-ում: Քանի որ վերջնական հավասարումը պարունակում է միայն մեկ փոփոխական, կարող եք լուծել անմիջապես x-ի համար:
5x+\frac{18}{13}=1
Բազմապատկեք 6 անգամ \frac{3}{13}:
5x=-\frac{5}{13}
Հանեք \frac{18}{13} հավասարման երկու կողմից:
x=-\frac{1}{13}
Բաժանեք երկու կողմերը 5-ի:
x=-\frac{1}{13},y=\frac{3}{13}
Այժմ համակարգը լուծվել է:
Օրինակներ
Քառակուսային հավասարում
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Եռանկյունաչափություն
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Գծային հավասարում
y = 3x + 4
Թվաբանություն
699 * 533
Մատրիցա
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Միաժամանակյա հավասարում
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Դիֆերենցիալ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ինտեգրացիա
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Սահմանաչափեր
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}