Skip դեպի հիմնական բովանդակությունը
Լուծել x, y-ի համար
Tick mark Image
Գրաֆիկ

Նմանատիպ խնդիրներ վեբ-որոնումից

Կիսվեք

6x+5y=4,6x-7y=-20
Փոխարինման միջոցով երկու հավասարում լուծելու համար նախ լուծեք հավասարումներից մեկը փոփոխականներից մեկի համար: Ապա փոխարինեք այդ փոփոխականի արդյունքը մյուս հավասարման մեջ:
6x+5y=4
Ընտրեք հավասարումներից մեկը և լուծեք այն x-ի համար՝ առանձնացնելով x-ը հավասարության նշանի ձախ կողմում:
6x=-5y+4
Հանեք 5y հավասարման երկու կողմից:
x=\frac{1}{6}\left(-5y+4\right)
Բաժանեք երկու կողմերը 6-ի:
x=-\frac{5}{6}y+\frac{2}{3}
Բազմապատկեք \frac{1}{6} անգամ -5y+4:
6\left(-\frac{5}{6}y+\frac{2}{3}\right)-7y=-20
Փոխարինեք -\frac{5y}{6}+\frac{2}{3}-ը x-ով մյուս հավասարման մեջ՝ 6x-7y=-20:
-5y+4-7y=-20
Բազմապատկեք 6 անգամ -\frac{5y}{6}+\frac{2}{3}:
-12y+4=-20
Գումարեք -5y -7y-ին:
-12y=-24
Հանեք 4 հավասարման երկու կողմից:
y=2
Բաժանեք երկու կողմերը -12-ի:
x=-\frac{5}{6}\times 2+\frac{2}{3}
Փոխարինեք 2-ը y-ով x=-\frac{5}{6}y+\frac{2}{3}-ում: Քանի որ վերջնական հավասարումը պարունակում է միայն մեկ փոփոխական, կարող եք լուծել անմիջապես x-ի համար:
x=\frac{-5+2}{3}
Բազմապատկեք -\frac{5}{6} անգամ 2:
x=-1
Գումարեք \frac{2}{3} -\frac{5}{3}-ին՝ գտնելով ընդհանուր հայտարարը և գումարելով համարիչները: Ապա, հնարավորության դեպքում, նվազեցրեք կոտորակը մինչև ամենացածր անդամը:
x=-1,y=2
Այժմ համակարգը լուծվել է:
6x+5y=4,6x-7y=-20
Բերեք հավասարումները ստանդարտ ձևի, ապա մատրիցայի միջոցով լուծեք հավասարումների համակարգը:
\left(\begin{matrix}6&5\\6&-7\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}4\\-20\end{matrix}\right)
Գրեք հավասարությունները մատրիցայի տեսքով:
inverse(\left(\begin{matrix}6&5\\6&-7\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}6&5\\6&-7\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}6&5\\6&-7\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\-20\end{matrix}\right)
Հավասարման ձախ մասը բազմապատկեք \left(\begin{matrix}6&5\\6&-7\end{matrix}\right)-ի հակադարձ մատրիցայով:
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}6&5\\6&-7\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\-20\end{matrix}\right)
Մատրիցայի և իր հակադարձի արտահայտումը եզակի մատրիցան է:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}6&5\\6&-7\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4\\-20\end{matrix}\right)
Հավասարության նշանի ձախ կողմում բազմապատկեք մատրիցաները:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{7}{6\left(-7\right)-5\times 6}&-\frac{5}{6\left(-7\right)-5\times 6}\\-\frac{6}{6\left(-7\right)-5\times 6}&\frac{6}{6\left(-7\right)-5\times 6}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\-20\end{matrix}\right)
2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) մատրիցայի համար հակադարձ մատրիցան \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right) է, ուստի մատրիցայի հավասարումը կարող է վերաշարադրվել որպես մատրիցայի բազմապատկման խնդիր:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{7}{72}&\frac{5}{72}\\\frac{1}{12}&-\frac{1}{12}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}4\\-20\end{matrix}\right)
Կատարել թվաբանություն:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{7}{72}\times 4+\frac{5}{72}\left(-20\right)\\\frac{1}{12}\times 4-\frac{1}{12}\left(-20\right)\end{matrix}\right)
Բազմապատկեք մատրիցաները:
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-1\\2\end{matrix}\right)
Կատարել թվաբանություն:
x=-1,y=2
Արտահանեք մատրիցայի x և y տարրերը:
6x+5y=4,6x-7y=-20
Մեկ անհայտով լուծելու համար փոփոխականներից մեկի գործակիցները պետք է նույնը լինեն երկու հավասարման մեջ, որպեսզի փոփոխականը չեղարկվի, երբ մեկ հավասարումը հանվի մյուսից:
6x-6x+5y+7y=4+20
Հանեք 6x-7y=-20 6x+5y=4-ից՝ հանելով նմանատիպ տերմինները հավասարման նշանի յուրաքանչյուր կողմում:
5y+7y=4+20
Գումարեք 6x -6x-ին: 6x-ը և -6x-ը չեղարկվում են՝ թողնելով հավասարումը ընդամենը մեկ փոփոխականով, որը կարող է լուծվել:
12y=4+20
Գումարեք 5y 7y-ին:
12y=24
Գումարեք 4 20-ին:
y=2
Բաժանեք երկու կողմերը 12-ի:
6x-7\times 2=-20
Փոխարինեք 2-ը y-ով 6x-7y=-20-ում: Քանի որ վերջնական հավասարումը պարունակում է միայն մեկ փոփոխական, կարող եք լուծել անմիջապես x-ի համար:
6x-14=-20
Բազմապատկեք -7 անգամ 2:
6x=-6
Գումարեք 14 հավասարման երկու կողմին:
x=-1
Բաժանեք երկու կողմերը 6-ի:
x=-1,y=2
Այժմ համակարգը լուծվել է: