Լուծել x-ի համար
x=\frac{10-y}{7}
Լուծել y-ի համար
y=10-7x
Գրաֆիկ
Կիսվեք
Պատճենահանված է clipboard
\frac{x-2}{-\frac{2}{3}}=\frac{y+4}{\frac{2}{3}+4}
Հանեք 2 \frac{4}{3}-ից և ստացեք -\frac{2}{3}:
\frac{-x+2}{\frac{2}{3}}=\frac{y+4}{\frac{2}{3}+4}
Բազմապատկեք համարիչը և հայտարարը -1-ով:
\frac{-x+2}{\frac{2}{3}}=\frac{y+4}{\frac{14}{3}}
Գումարեք \frac{2}{3} և 4 և ստացեք \frac{14}{3}:
\frac{-x}{\frac{2}{3}}+\frac{2}{\frac{2}{3}}=\frac{y+4}{\frac{14}{3}}
Բաժանեք -x+2-ի յուրաքանչյուր պարամետրը \frac{2}{3}-ի և ստացեք \frac{-x}{\frac{2}{3}}+\frac{2}{\frac{2}{3}}:
-\frac{3}{2}x+\frac{2}{\frac{2}{3}}=\frac{y+4}{\frac{14}{3}}
Բաժանեք -x \frac{2}{3}-ի և ստացեք -\frac{3}{2}x:
-\frac{3}{2}x+2\times \frac{3}{2}=\frac{y+4}{\frac{14}{3}}
Բաժանեք 2-ը \frac{2}{3}-ի վրա՝ բազմապատկելով 2-ը \frac{2}{3}-ի հակադարձով:
-\frac{3}{2}x+3=\frac{y+4}{\frac{14}{3}}
Բազմապատկեք 2 և \frac{3}{2}-ով և ստացեք 3:
-\frac{3}{2}x+3=\frac{y}{\frac{14}{3}}+\frac{4}{\frac{14}{3}}
Բաժանեք y+4-ի յուրաքանչյուր պարամետրը \frac{14}{3}-ի և ստացեք \frac{y}{\frac{14}{3}}+\frac{4}{\frac{14}{3}}:
-\frac{3}{2}x+3=\frac{y}{\frac{14}{3}}+4\times \frac{3}{14}
Բաժանեք 4-ը \frac{14}{3}-ի վրա՝ բազմապատկելով 4-ը \frac{14}{3}-ի հակադարձով:
-\frac{3}{2}x+3=\frac{y}{\frac{14}{3}}+\frac{6}{7}
Բազմապատկեք 4 և \frac{3}{14}-ով և ստացեք \frac{6}{7}:
-\frac{3}{2}x=\frac{y}{\frac{14}{3}}+\frac{6}{7}-3
Հանեք 3 երկու կողմերից:
-\frac{3}{2}x=\frac{y}{\frac{14}{3}}-\frac{15}{7}
Հանեք 3 \frac{6}{7}-ից և ստացեք -\frac{15}{7}:
-\frac{3}{2}x=\frac{3y}{14}-\frac{15}{7}
Հավասարումն այժմ ստանդարտ ձևով է:
\frac{-\frac{3}{2}x}{-\frac{3}{2}}=\frac{\frac{3y}{14}-\frac{15}{7}}{-\frac{3}{2}}
Բաժանեք հավասարման երկու կողմերը -\frac{3}{2}-ի, որը նույնն է, ինչ բազմապատկել երկու կողմերը կոտորակի հակադարձով:
x=\frac{\frac{3y}{14}-\frac{15}{7}}{-\frac{3}{2}}
Բաժանելով -\frac{3}{2}-ի՝ հետարկվում է -\frac{3}{2}-ով բազմապատկումը:
x=\frac{10-y}{7}
Բաժանեք -\frac{15}{7}+\frac{3y}{14}-ը -\frac{3}{2}-ի վրա՝ բազմապատկելով -\frac{15}{7}+\frac{3y}{14}-ը -\frac{3}{2}-ի հակադարձով:
\frac{x-2}{-\frac{2}{3}}=\frac{y+4}{\frac{2}{3}+4}
Հանեք 2 \frac{4}{3}-ից և ստացեք -\frac{2}{3}:
\frac{-x+2}{\frac{2}{3}}=\frac{y+4}{\frac{2}{3}+4}
Բազմապատկեք համարիչը և հայտարարը -1-ով:
\frac{-x+2}{\frac{2}{3}}=\frac{y+4}{\frac{14}{3}}
Գումարեք \frac{2}{3} և 4 և ստացեք \frac{14}{3}:
\frac{-x}{\frac{2}{3}}+\frac{2}{\frac{2}{3}}=\frac{y+4}{\frac{14}{3}}
Բաժանեք -x+2-ի յուրաքանչյուր պարամետրը \frac{2}{3}-ի և ստացեք \frac{-x}{\frac{2}{3}}+\frac{2}{\frac{2}{3}}:
-\frac{3}{2}x+\frac{2}{\frac{2}{3}}=\frac{y+4}{\frac{14}{3}}
Բաժանեք -x \frac{2}{3}-ի և ստացեք -\frac{3}{2}x:
-\frac{3}{2}x+2\times \frac{3}{2}=\frac{y+4}{\frac{14}{3}}
Բաժանեք 2-ը \frac{2}{3}-ի վրա՝ բազմապատկելով 2-ը \frac{2}{3}-ի հակադարձով:
-\frac{3}{2}x+3=\frac{y+4}{\frac{14}{3}}
Բազմապատկեք 2 և \frac{3}{2}-ով և ստացեք 3:
-\frac{3}{2}x+3=\frac{y}{\frac{14}{3}}+\frac{4}{\frac{14}{3}}
Բաժանեք y+4-ի յուրաքանչյուր պարամետրը \frac{14}{3}-ի և ստացեք \frac{y}{\frac{14}{3}}+\frac{4}{\frac{14}{3}}:
-\frac{3}{2}x+3=\frac{y}{\frac{14}{3}}+4\times \frac{3}{14}
Բաժանեք 4-ը \frac{14}{3}-ի վրա՝ բազմապատկելով 4-ը \frac{14}{3}-ի հակադարձով:
-\frac{3}{2}x+3=\frac{y}{\frac{14}{3}}+\frac{6}{7}
Բազմապատկեք 4 և \frac{3}{14}-ով և ստացեք \frac{6}{7}:
\frac{y}{\frac{14}{3}}+\frac{6}{7}=-\frac{3}{2}x+3
Փոխանակեք կողմերը, այնպես որ բոլոր փոփոխական անդամները լինեն ձախ կողմում:
\frac{y}{\frac{14}{3}}=-\frac{3}{2}x+3-\frac{6}{7}
Հանեք \frac{6}{7} երկու կողմերից:
\frac{y}{\frac{14}{3}}=-\frac{3}{2}x+\frac{15}{7}
Հանեք \frac{6}{7} 3-ից և ստացեք \frac{15}{7}:
\frac{3}{14}y=-\frac{3x}{2}+\frac{15}{7}
Հավասարումն այժմ ստանդարտ ձևով է:
\frac{\frac{3}{14}y}{\frac{3}{14}}=\frac{-\frac{3x}{2}+\frac{15}{7}}{\frac{3}{14}}
Բաժանեք հավասարման երկու կողմերը \frac{3}{14}-ի, որը նույնն է, ինչ բազմապատկել երկու կողմերը կոտորակի հակադարձով:
y=\frac{-\frac{3x}{2}+\frac{15}{7}}{\frac{3}{14}}
Բաժանելով \frac{3}{14}-ի՝ հետարկվում է \frac{3}{14}-ով բազմապատկումը:
y=10-7x
Բաժանեք -\frac{3x}{2}+\frac{15}{7}-ը \frac{3}{14}-ի վրա՝ բազմապատկելով -\frac{3x}{2}+\frac{15}{7}-ը \frac{3}{14}-ի հակադարձով:
Օրինակներ
Քառակուսային հավասարում
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Եռանկյունաչափություն
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Գծային հավասարում
y = 3x + 4
Թվաբանություն
699 * 533
Մատրիցա
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Միաժամանակյա հավասարում
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Դիֆերենցիալ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ինտեգրացիա
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Սահմանաչափեր
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}