Լուծել x-ի համար
x=-1
x=\frac{10}{13}\approx 0.769230769
Գրաֆիկ
Քուիզ
Polynomial
5 խնդիրները, որոնք նման են.
\frac { 2 x } { x - 2 } = 5 + \frac { 13 x ^ { 2 } } { x - 2 }
Կիսվեք
Պատճենահանված է clipboard
2x=\left(x-2\right)\times 5+13x^{2}
x փոփոխականը չի կարող հավասար լինել 2-ի, քանի որ բաժանումը զրոյի վրա սահմանված չէ: Բազմապատկեք հավասարման երկու կողմերը x-2-ով:
2x=5x-10+13x^{2}
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ x-2 5-ով բազմապատկելու համար:
2x-5x=-10+13x^{2}
Հանեք 5x երկու կողմերից:
-3x=-10+13x^{2}
Համակցեք 2x և -5x և ստացեք -3x:
-3x-\left(-10\right)=13x^{2}
Հանեք -10 երկու կողմերից:
-3x+10=13x^{2}
-10 թվի հակադրությունը 10 է:
-3x+10-13x^{2}=0
Հանեք 13x^{2} երկու կողմերից:
-13x^{2}-3x+10=0
Վերադասավորեք բազնաբդանտ՝ բերելով այն ստանդարտ ձևի: Դասավորեք անդամները բարձրից ցածր:
a+b=-3 ab=-13\times 10=-130
Հավասարումը լուծելու համար դուրս բերեք ձախ հատվածը՝ խմբավորման միջոցով։ Նախ, ձախ հատվածը պետք է գրվի այսպես՝ -13x^{2}+ax+bx+10։ a-ը և b-ը գտնելու համար ստեղծեք լուծելու համակարգ։
1,-130 2,-65 5,-26 10,-13
Քանի որ ab-ն բացասական է, a-ն և b-ն հակառակ նշաններն ունեն։ Քանի որ a+b-ն բացասական է, բացասական թիվը ավելի մեծ բացարձակ արժեք ունի, քան դրականը։ Թվարկեք բոլոր այն ամբողջ թվով զույգերը, որոնց արդյունքը -130 է։
1-130=-129 2-65=-63 5-26=-21 10-13=-3
Հաշվարկեք յուրաքանչյուր զույգի գումարը։
a=10 b=-13
Լուծումը այն զույգն է, որը տալիս է -3 գումար։
\left(-13x^{2}+10x\right)+\left(-13x+10\right)
Նորից գրեք -13x^{2}-3x+10-ը \left(-13x^{2}+10x\right)+\left(-13x+10\right)-ի տեսքով:
-x\left(13x-10\right)-\left(13x-10\right)
Դուրս բերել -x-ը առաջին իսկ -1-ը՝ երկրորդ խմբում։
\left(13x-10\right)\left(-x-1\right)
Ֆակտորացրեք 13x-10 սովորական անդամը՝ օգտագործելով բաժանիչ հատկություն:
x=\frac{10}{13} x=-1
Հավասարման լուծումները գտնելու համար լուծեք 13x-10=0-ն և -x-1=0-ն։
2x=\left(x-2\right)\times 5+13x^{2}
x փոփոխականը չի կարող հավասար լինել 2-ի, քանի որ բաժանումը զրոյի վրա սահմանված չէ: Բազմապատկեք հավասարման երկու կողմերը x-2-ով:
2x=5x-10+13x^{2}
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ x-2 5-ով բազմապատկելու համար:
2x-5x=-10+13x^{2}
Հանեք 5x երկու կողմերից:
-3x=-10+13x^{2}
Համակցեք 2x և -5x և ստացեք -3x:
-3x-\left(-10\right)=13x^{2}
Հանեք -10 երկու կողմերից:
-3x+10=13x^{2}
-10 թվի հակադրությունը 10 է:
-3x+10-13x^{2}=0
Հանեք 13x^{2} երկու կողմերից:
-13x^{2}-3x+10=0
ax^{2}+bx+c=0 ձևի բոլոր հավասարությունները կարող են լուծվել քառակուսու բանաձևի միջոցով. \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}: Քառակուսու բանաձևը երկու լուծում ունի, մեկը երբ ±-ը գումարում է, իսկ մյուսը, երբ հանում է:
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\left(-13\right)\times 10}}{2\left(-13\right)}
Այս հավասարումը ստանդարտ ձևով է՝ ax^{2}+bx+c=0: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} քառ. հավ. արմ. բանաձևում փոխարինեք -13-ը a-ով, -3-ը b-ով և 10-ը c-ով:
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\left(-13\right)\times 10}}{2\left(-13\right)}
-3-ի քառակուսի:
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+52\times 10}}{2\left(-13\right)}
Բազմապատկեք -4 անգամ -13:
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+520}}{2\left(-13\right)}
Բազմապատկեք 52 անգամ 10:
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{529}}{2\left(-13\right)}
Գումարեք 9 520-ին:
x=\frac{-\left(-3\right)±23}{2\left(-13\right)}
Հանեք 529-ի քառակուսի արմատը:
x=\frac{3±23}{2\left(-13\right)}
-3 թվի հակադրությունը 3 է:
x=\frac{3±23}{-26}
Բազմապատկեք 2 անգամ -13:
x=\frac{26}{-26}
Այժմ լուծել x=\frac{3±23}{-26} հավասարումը, երբ ±-ը պլյուս է: Գումարեք 3 23-ին:
x=-1
Բաժանեք 26-ը -26-ի վրա:
x=-\frac{20}{-26}
Այժմ լուծել x=\frac{3±23}{-26} հավասարումը, երբ ±-ը մինուս է: Հանեք 23 3-ից:
x=\frac{10}{13}
Նվազեցնել \frac{-20}{-26} կոտորակը մինչև ամենափոքր արժեքների՝ արտահանելով և չեղարկելով 2-ը:
x=-1 x=\frac{10}{13}
Հավասարումն այժմ լուծված է:
2x=\left(x-2\right)\times 5+13x^{2}
x փոփոխականը չի կարող հավասար լինել 2-ի, քանի որ բաժանումը զրոյի վրա սահմանված չէ: Բազմապատկեք հավասարման երկու կողմերը x-2-ով:
2x=5x-10+13x^{2}
Օգտագործեք բաժանիչ հատկությունը՝ x-2 5-ով բազմապատկելու համար:
2x-5x=-10+13x^{2}
Հանեք 5x երկու կողմերից:
-3x=-10+13x^{2}
Համակցեք 2x և -5x և ստացեք -3x:
-3x-13x^{2}=-10
Հանեք 13x^{2} երկու կողմերից:
-13x^{2}-3x=-10
Սրա նման քառակուսի հավասարումները կարելի է լուծել՝ բարձրացնելով քառակուսի: Քառակուսի բարձրացնելու համար նախ հավասարումը պետք է լինի x^{2}+bx=c ձևով:
\frac{-13x^{2}-3x}{-13}=-\frac{10}{-13}
Բաժանեք երկու կողմերը -13-ի:
x^{2}+\left(-\frac{3}{-13}\right)x=-\frac{10}{-13}
Բաժանելով -13-ի՝ հետարկվում է -13-ով բազմապատկումը:
x^{2}+\frac{3}{13}x=-\frac{10}{-13}
Բաժանեք -3-ը -13-ի վրա:
x^{2}+\frac{3}{13}x=\frac{10}{13}
Բաժանեք -10-ը -13-ի վրա:
x^{2}+\frac{3}{13}x+\left(\frac{3}{26}\right)^{2}=\frac{10}{13}+\left(\frac{3}{26}\right)^{2}
Բաժանեք \frac{3}{13}-ը՝ x անդամի գործակիցը 2-ի և ստացեք \frac{3}{26}-ը: Ապա գումարեք \frac{3}{26}-ի քառակուսին հավասարման երկու կողմերին: Այս քայլը հավասարման ձախ կողմը դարձնում է լրիվ քառակուսի:
x^{2}+\frac{3}{13}x+\frac{9}{676}=\frac{10}{13}+\frac{9}{676}
Բարձրացրեք քառակուսի \frac{3}{26}-ը՝ բարձրացնելով քառակուսի կոտորակի և համարիչը, և հայտարարը:
x^{2}+\frac{3}{13}x+\frac{9}{676}=\frac{529}{676}
Գումարեք \frac{10}{13} \frac{9}{676}-ին՝ գտնելով ընդհանուր հայտարարը և գումարելով համարիչները: Ապա, հնարավորության դեպքում, նվազեցրեք կոտորակը մինչև ամենացածր անդամը:
\left(x+\frac{3}{26}\right)^{2}=\frac{529}{676}
Գործոն x^{2}+\frac{3}{13}x+\frac{9}{676}: Ընդհանուր առմամբ, երբ x^{2}+bx+c մաքուր քառակուսի թիվ է, այն միշտ կարելի է համարել \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} ամբողջ մաս։
\sqrt{\left(x+\frac{3}{26}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{529}{676}}
Բարձրացրեք քառակուսի արմատ հավասարման երկու կողմերը:
x+\frac{3}{26}=\frac{23}{26} x+\frac{3}{26}=-\frac{23}{26}
Պարզեցնել:
x=\frac{10}{13} x=-1
Հանեք \frac{3}{26} հավասարման երկու կողմից:
Օրինակներ
Քառակուսային հավասարում
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Եռանկյունաչափություն
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Գծային հավասարում
y = 3x + 4
Թվաբանություն
699 * 533
Մատրիցա
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Միաժամանակյա հավասարում
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Դիֆերենցիալ
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ինտեգրացիա
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Սահմանաչափեր
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}