Prijeđi na glavni sadržaj
Faktor
Tick mark Image
Izračunaj
Tick mark Image

Slični problemi iz pretraživanja weba

Dijeliti

a+b=-9 ab=1\left(-10\right)=-10
Grupiranjem rastavite izraz na faktore. Izraz je najprije potrebno prepisati kao k^{2}+ak+bk-10. Da biste pronašli a i b, postavite sustav koji će biti riješiti.
1,-10 2,-5
Budući da je ab negativan, a i b suprotnu znakovi. Budući da je a+b negativan, negativan broj ima veću apsolutnu vrijednost od pozitivne vrijednosti. Navedi sve kao cijeli broj koji daje -10 proizvoda.
1-10=-9 2-5=-3
Izračunaj zbroj za svaki par.
a=-10 b=1
Rješenje je par koji daje zbroj -9.
\left(k^{2}-10k\right)+\left(k-10\right)
Izrazite k^{2}-9k-10 kao \left(k^{2}-10k\right)+\left(k-10\right).
k\left(k-10\right)+k-10
Izlučite k iz k^{2}-10k.
\left(k-10\right)\left(k+1\right)
Faktor uobičajeni termin k-10 korištenjem distribucije svojstva.
k^{2}-9k-10=0
Kvadratni polinom može se rastaviti na faktore pomoću transformacije ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), u kojoj su x_{1} i x_{2} rješenja kvadratne jednadžbe ax^{2}+bx+c=0.
k=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{\left(-9\right)^{2}-4\left(-10\right)}}{2}
Sve jednadžbe oblika ax^{2}+bx+c=0 mogu se riješiti pomoću kvadratne jednadžbe: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Kvadratna jednadžba ima dva rješenja: jedno kad je ± zbrajanje i jedno kad je oduzimanje.
k=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81-4\left(-10\right)}}{2}
Kvadrirajte -9.
k=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81+40}}{2}
Pomnožite -4 i -10.
k=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{121}}{2}
Dodaj 81 broju 40.
k=\frac{-\left(-9\right)±11}{2}
Izračunajte kvadratni korijen od 121.
k=\frac{9±11}{2}
Broj suprotan broju -9 jest 9.
k=\frac{20}{2}
Sada riješite jednadžbu k=\frac{9±11}{2} kad je ± plus. Dodaj 9 broju 11.
k=10
Podijelite 20 s 2.
k=-\frac{2}{2}
Sada riješite jednadžbu k=\frac{9±11}{2} kad je ± minus. Oduzmite 11 od 9.
k=-1
Podijelite -2 s 2.
k^{2}-9k-10=\left(k-10\right)\left(k-\left(-1\right)\right)
Izvorni izraz rastavite na faktore pomoću jednadžbe ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Zamijenite 10 s x_{1} i -1 s x_{2}.
k^{2}-9k-10=\left(k-10\right)\left(k+1\right)
Pojednostavnite sve izraze obrasca p-\left(-q\right) na p+q.