Izračunaj x
x = \frac{\sqrt{41} + 3}{4} \approx 2,350781059
x=\frac{3-\sqrt{41}}{4}\approx -0,850781059
Grafikon
Dijeliti
Kopirano u međuspremnik
4x^{-1}=2x-3
Pomnožite obje strane jednadžbe s 4.
4x^{-1}-2x=-3
Oduzmite 2x od obiju strana.
4x^{-1}-2x+3=0
Dodajte 3 na obje strane.
-2x+3+4\times \frac{1}{x}=0
Promijenite redoslijed izraza.
-2xx+x\times 3+4\times 1=0
Varijabla x ne može biti jednaka 0 jer nije definirano dijeljenje nulom. Pomnožite obje strane jednadžbe s x.
-2x^{2}+x\times 3+4\times 1=0
Pomnožite x i x da biste dobili x^{2}.
-2x^{2}+x\times 3+4=0
Pomnožite 4 i 1 da biste dobili 4.
-2x^{2}+3x+4=0
Sve jednadžbe oblika ax^{2}+bx+c=0 mogu se riješiti pomoću kvadratne jednadžbe: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Kvadratna jednadžba ima dva rješenja: jedno kad je ± zbrajanje i jedno kad je oduzimanje.
x=\frac{-3±\sqrt{3^{2}-4\left(-2\right)\times 4}}{2\left(-2\right)}
Ova je jednadžba u standardnom obliku: ax^{2}+bx+c=0. U kvadratnoj jednadžbi \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} zamijenite -2 s a, 3 s b i 4 s c.
x=\frac{-3±\sqrt{9-4\left(-2\right)\times 4}}{2\left(-2\right)}
Kvadrirajte 3.
x=\frac{-3±\sqrt{9+8\times 4}}{2\left(-2\right)}
Pomnožite -4 i -2.
x=\frac{-3±\sqrt{9+32}}{2\left(-2\right)}
Pomnožite 8 i 4.
x=\frac{-3±\sqrt{41}}{2\left(-2\right)}
Dodaj 9 broju 32.
x=\frac{-3±\sqrt{41}}{-4}
Pomnožite 2 i -2.
x=\frac{\sqrt{41}-3}{-4}
Sada riješite jednadžbu x=\frac{-3±\sqrt{41}}{-4} kad je ± plus. Dodaj -3 broju \sqrt{41}.
x=\frac{3-\sqrt{41}}{4}
Podijelite -3+\sqrt{41} s -4.
x=\frac{-\sqrt{41}-3}{-4}
Sada riješite jednadžbu x=\frac{-3±\sqrt{41}}{-4} kad je ± minus. Oduzmite \sqrt{41} od -3.
x=\frac{\sqrt{41}+3}{4}
Podijelite -3-\sqrt{41} s -4.
x=\frac{3-\sqrt{41}}{4} x=\frac{\sqrt{41}+3}{4}
Jednadžba je sada riješena.
4x^{-1}=2x-3
Pomnožite obje strane jednadžbe s 4.
4x^{-1}-2x=-3
Oduzmite 2x od obiju strana.
-2x+4\times \frac{1}{x}=-3
Promijenite redoslijed izraza.
-2xx+4\times 1=-3x
Varijabla x ne može biti jednaka 0 jer nije definirano dijeljenje nulom. Pomnožite obje strane jednadžbe s x.
-2x^{2}+4\times 1=-3x
Pomnožite x i x da biste dobili x^{2}.
-2x^{2}+4=-3x
Pomnožite 4 i 1 da biste dobili 4.
-2x^{2}+4+3x=0
Dodajte 3x na obje strane.
-2x^{2}+3x=-4
Oduzmite 4 od obiju strana. Sve oduzeto od nule daje isti broj s negativnim predznakom.
\frac{-2x^{2}+3x}{-2}=-\frac{4}{-2}
Podijelite obje strane sa -2.
x^{2}+\frac{3}{-2}x=-\frac{4}{-2}
Dijeljenjem s -2 poništava se množenje s -2.
x^{2}-\frac{3}{2}x=-\frac{4}{-2}
Podijelite 3 s -2.
x^{2}-\frac{3}{2}x=2
Podijelite -4 s -2.
x^{2}-\frac{3}{2}x+\left(-\frac{3}{4}\right)^{2}=2+\left(-\frac{3}{4}\right)^{2}
Podijelite -\frac{3}{2}, koeficijent izraza x, s 2 da biste dobili -\frac{3}{4}. Zatim objema stranama jednadžbe pridodajte -\frac{3}{4} na kvadrat. Tim korakom lijeva strana jednadžbe postaje potpuna kvadratna jednadžba.
x^{2}-\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}=2+\frac{9}{16}
Kvadrirajte -\frac{3}{4} tako da kvadrirate brojnik i nazivnik razlomka.
x^{2}-\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}=\frac{41}{16}
Dodaj 2 broju \frac{9}{16}.
\left(x-\frac{3}{4}\right)^{2}=\frac{41}{16}
Faktor x^{2}-\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}. Općenito, kada je x^{2}+bx+c savršen kvadrat, uvijek se može uzeti u obzir kao \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{41}{16}}
Izračunajte kvadratni korijen obiju strana jednadžbe.
x-\frac{3}{4}=\frac{\sqrt{41}}{4} x-\frac{3}{4}=-\frac{\sqrt{41}}{4}
Pojednostavnite.
x=\frac{\sqrt{41}+3}{4} x=\frac{3-\sqrt{41}}{4}
Dodajte \frac{3}{4} objema stranama jednadžbe.
Primjerima
Kvadratna jednadžba
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometrija
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linearna jednadžba
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Istovremena jednadžba
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencijacija
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integracija
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}