Resolver x
x = -\frac{8}{3} = -2\frac{2}{3} \approx -2.666666667
x=3
Gráfico
Compartir
Copiado a portapapeis
x=\frac{8\times 3}{3x}+\frac{x}{3x}
Para sumar ou restar expresións, expándeas para facer que os seus denominadores sexan iguais. O mínimo común múltiplo de x e 3 é 3x. Multiplica \frac{8}{x} por \frac{3}{3}. Multiplica \frac{1}{3} por \frac{x}{x}.
x=\frac{8\times 3+x}{3x}
Dado que \frac{8\times 3}{3x} e \frac{x}{3x} teñen o mesmo denominador, súmaos mediante a suma dos seus numeradores.
x=\frac{24+x}{3x}
Fai as multiplicacións en 8\times 3+x.
x-\frac{24+x}{3x}=0
Resta \frac{24+x}{3x} en ambos lados.
\frac{x\times 3x}{3x}-\frac{24+x}{3x}=0
Para sumar ou restar expresións, expándeas para facer que os seus denominadores sexan iguais. Multiplica x por \frac{3x}{3x}.
\frac{x\times 3x-\left(24+x\right)}{3x}=0
Dado que \frac{x\times 3x}{3x} e \frac{24+x}{3x} teñen o mesmo denominador, réstaos mediante a resta dos seus numeradores.
\frac{3x^{2}-24-x}{3x}=0
Fai as multiplicacións en x\times 3x-\left(24+x\right).
3x^{2}-24-x=0
A variable x non pode ser igual a 0 porque a división entre cero non está definida. Multiplica ambos lados da ecuación por 3x.
3x^{2}-x-24=0
Reorganiza polinomio para convertelo a forma estándar. Coloca os termos por orde de maior a menor potencia.
a+b=-1 ab=3\left(-24\right)=-72
Para resolver a ecuación, factoriza o lado esquerdo mediante agrupamento. Primeiro, lado esquerdo ten que volver escribirse como 3x^{2}+ax+bx-24. Para atopar a e b, configura un sistema para resolver.
1,-72 2,-36 3,-24 4,-18 6,-12 8,-9
Dado que ab é negativo, a e b teñen signos opostos. Dado que a+b é negativo, o número negativo ten maior valor absoluto que o positivo. Pon na lista todos eses pares enteiros que dan produto -72.
1-72=-71 2-36=-34 3-24=-21 4-18=-14 6-12=-6 8-9=-1
Calcular a suma para cada parella.
a=-9 b=8
A solución é a parella que fornece a suma -1.
\left(3x^{2}-9x\right)+\left(8x-24\right)
Reescribe 3x^{2}-x-24 como \left(3x^{2}-9x\right)+\left(8x-24\right).
3x\left(x-3\right)+8\left(x-3\right)
Factoriza 3x no primeiro e 8 no grupo segundo.
\left(x-3\right)\left(3x+8\right)
Factoriza o termo común x-3 mediante a propiedade distributiva.
x=3 x=-\frac{8}{3}
Para atopar as solucións de ecuación, resolve x-3=0 e 3x+8=0.
x=\frac{8\times 3}{3x}+\frac{x}{3x}
Para sumar ou restar expresións, expándeas para facer que os seus denominadores sexan iguais. O mínimo común múltiplo de x e 3 é 3x. Multiplica \frac{8}{x} por \frac{3}{3}. Multiplica \frac{1}{3} por \frac{x}{x}.
x=\frac{8\times 3+x}{3x}
Dado que \frac{8\times 3}{3x} e \frac{x}{3x} teñen o mesmo denominador, súmaos mediante a suma dos seus numeradores.
x=\frac{24+x}{3x}
Fai as multiplicacións en 8\times 3+x.
x-\frac{24+x}{3x}=0
Resta \frac{24+x}{3x} en ambos lados.
\frac{x\times 3x}{3x}-\frac{24+x}{3x}=0
Para sumar ou restar expresións, expándeas para facer que os seus denominadores sexan iguais. Multiplica x por \frac{3x}{3x}.
\frac{x\times 3x-\left(24+x\right)}{3x}=0
Dado que \frac{x\times 3x}{3x} e \frac{24+x}{3x} teñen o mesmo denominador, réstaos mediante a resta dos seus numeradores.
\frac{3x^{2}-24-x}{3x}=0
Fai as multiplicacións en x\times 3x-\left(24+x\right).
3x^{2}-24-x=0
A variable x non pode ser igual a 0 porque a división entre cero non está definida. Multiplica ambos lados da ecuación por 3x.
3x^{2}-x-24=0
Todas as ecuacións na forma ax^{2}+bx+c=0 pódense resolver coa fórmula cadrática: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A fórmula cadrática fornece dúas solucións, unha cando ± é suma e outra cando é resta.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\times 3\left(-24\right)}}{2\times 3}
Esta ecuación ten unha forma estándar: ax^{2}+bx+c=0. Substitúe a por 3, b por -1 e c por -24 na fórmula cadrática, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-12\left(-24\right)}}{2\times 3}
Multiplica -4 por 3.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+288}}{2\times 3}
Multiplica -12 por -24.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{289}}{2\times 3}
Suma 1 a 288.
x=\frac{-\left(-1\right)±17}{2\times 3}
Obtén a raíz cadrada de 289.
x=\frac{1±17}{2\times 3}
O contrario de -1 é 1.
x=\frac{1±17}{6}
Multiplica 2 por 3.
x=\frac{18}{6}
Agora resolve a ecuación x=\frac{1±17}{6} se ± é máis. Suma 1 a 17.
x=3
Divide 18 entre 6.
x=-\frac{16}{6}
Agora resolve a ecuación x=\frac{1±17}{6} se ± é menos. Resta 17 de 1.
x=-\frac{8}{3}
Reduce a fracción \frac{-16}{6} a termos máis baixos extraendo e cancelando 2.
x=3 x=-\frac{8}{3}
A ecuación está resolta.
x=\frac{8\times 3}{3x}+\frac{x}{3x}
Para sumar ou restar expresións, expándeas para facer que os seus denominadores sexan iguais. O mínimo común múltiplo de x e 3 é 3x. Multiplica \frac{8}{x} por \frac{3}{3}. Multiplica \frac{1}{3} por \frac{x}{x}.
x=\frac{8\times 3+x}{3x}
Dado que \frac{8\times 3}{3x} e \frac{x}{3x} teñen o mesmo denominador, súmaos mediante a suma dos seus numeradores.
x=\frac{24+x}{3x}
Fai as multiplicacións en 8\times 3+x.
x-\frac{24+x}{3x}=0
Resta \frac{24+x}{3x} en ambos lados.
\frac{x\times 3x}{3x}-\frac{24+x}{3x}=0
Para sumar ou restar expresións, expándeas para facer que os seus denominadores sexan iguais. Multiplica x por \frac{3x}{3x}.
\frac{x\times 3x-\left(24+x\right)}{3x}=0
Dado que \frac{x\times 3x}{3x} e \frac{24+x}{3x} teñen o mesmo denominador, réstaos mediante a resta dos seus numeradores.
\frac{3x^{2}-24-x}{3x}=0
Fai as multiplicacións en x\times 3x-\left(24+x\right).
3x^{2}-24-x=0
A variable x non pode ser igual a 0 porque a división entre cero non está definida. Multiplica ambos lados da ecuación por 3x.
3x^{2}-x=24
Engadir 24 en ambos lados. Calquera valor máis cero é igual ao valor.
\frac{3x^{2}-x}{3}=\frac{24}{3}
Divide ambos lados entre 3.
x^{2}-\frac{1}{3}x=\frac{24}{3}
A división entre 3 desfai a multiplicación por 3.
x^{2}-\frac{1}{3}x=8
Divide 24 entre 3.
x^{2}-\frac{1}{3}x+\left(-\frac{1}{6}\right)^{2}=8+\left(-\frac{1}{6}\right)^{2}
Divide -\frac{1}{3}, o coeficiente do termo x, entre 2 para obter -\frac{1}{6}. Despois, suma o cadrado de -\frac{1}{6} en ambos lados da ecuación. Este paso converte o lado esquerdo da ecuación nun cadrado perfecto.
x^{2}-\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=8+\frac{1}{36}
Eleva -\frac{1}{6} ao cadrado mediante a elevación ao cadrado do numerador e do denominador da fracción.
x^{2}-\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}=\frac{289}{36}
Suma 8 a \frac{1}{36}.
\left(x-\frac{1}{6}\right)^{2}=\frac{289}{36}
Factoriza x^{2}-\frac{1}{3}x+\frac{1}{36}. En xeral, cando x^{2}+bx+c é un cadrado perfecto, sempre se pode factorizar como \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{289}{36}}
Obtén a raíz cadrada de ambos lados da ecuación.
x-\frac{1}{6}=\frac{17}{6} x-\frac{1}{6}=-\frac{17}{6}
Simplifica.
x=3 x=-\frac{8}{3}
Suma \frac{1}{6} en ambos lados da ecuación.
Exemplos
Ecuación cuadrática
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometría
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuación linear
y = 3x + 4
Aritmética
699 * 533
Matriz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ecuación simultánea
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciación
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integración
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límites
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}