Factorizar
\left(k-10\right)\left(k+1\right)
Calcular
\left(k-10\right)\left(k+1\right)
Compartir
Copiado a portapapeis
a+b=-9 ab=1\left(-10\right)=-10
Factoriza a expresión mediante agrupamento. Primeiro, a expresión ten que volver escribirse como k^{2}+ak+bk-10. Para atopar a e b, configura un sistema para resolver.
1,-10 2,-5
Dado que ab é negativo, a e b teñen signos opostos. Dado que a+b é negativo, o número negativo ten maior valor absoluto que o positivo. Pon na lista todos eses pares enteiros que dan produto -10.
1-10=-9 2-5=-3
Calcular a suma para cada parella.
a=-10 b=1
A solución é a parella que fornece a suma -9.
\left(k^{2}-10k\right)+\left(k-10\right)
Reescribe k^{2}-9k-10 como \left(k^{2}-10k\right)+\left(k-10\right).
k\left(k-10\right)+k-10
Factorizar k en k^{2}-10k.
\left(k-10\right)\left(k+1\right)
Factoriza o termo común k-10 mediante a propiedade distributiva.
k^{2}-9k-10=0
O polinomio cadrático pode factorizarse coa transformación ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), onde x_{1} e x_{2} son as solucións á ecuación cadrática ax^{2}+bx+c=0.
k=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{\left(-9\right)^{2}-4\left(-10\right)}}{2}
Todas as ecuacións na forma ax^{2}+bx+c=0 pódense resolver coa fórmula cadrática: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A fórmula cadrática fornece dúas solucións, unha cando ± é suma e outra cando é resta.
k=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81-4\left(-10\right)}}{2}
Eleva -9 ao cadrado.
k=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{81+40}}{2}
Multiplica -4 por -10.
k=\frac{-\left(-9\right)±\sqrt{121}}{2}
Suma 81 a 40.
k=\frac{-\left(-9\right)±11}{2}
Obtén a raíz cadrada de 121.
k=\frac{9±11}{2}
O contrario de -9 é 9.
k=\frac{20}{2}
Agora resolve a ecuación k=\frac{9±11}{2} se ± é máis. Suma 9 a 11.
k=10
Divide 20 entre 2.
k=-\frac{2}{2}
Agora resolve a ecuación k=\frac{9±11}{2} se ± é menos. Resta 11 de 9.
k=-1
Divide -2 entre 2.
k^{2}-9k-10=\left(k-10\right)\left(k-\left(-1\right)\right)
Factoriza a expresión orixinal usando ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Substitúe 10 por x_{1} e -1 por x_{2}.
k^{2}-9k-10=\left(k-10\right)\left(k+1\right)
Simplifica todas as expresións do formulario p-\left(-q\right) a p+q.
Exemplos
Ecuación cuadrática
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometría
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuación linear
y = 3x + 4
Aritmética
699 * 533
Matriz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ecuación simultánea
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciación
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integración
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límites
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}