Saltar ao contido principal
Factorizar
Tick mark Image
Calcular
Tick mark Image

Problemas similares da busca web

Compartir

p+q=-8 pq=5\times 3=15
Factoriza a expresión mediante agrupamento. Primeiro, a expresión ten que volver escribirse como 5a^{2}+pa+qa+3. Para atopar p e q, configura un sistema para resolver.
-1,-15 -3,-5
Dado que pq é positivo, p e q teñen o mesmo signo. Dado que p+q é negativo, p e q son os dous negativos. Pon na lista todos eses pares enteiros que dan produto 15.
-1-15=-16 -3-5=-8
Calcular a suma para cada parella.
p=-5 q=-3
A solución é a parella que fornece a suma -8.
\left(5a^{2}-5a\right)+\left(-3a+3\right)
Reescribe 5a^{2}-8a+3 como \left(5a^{2}-5a\right)+\left(-3a+3\right).
5a\left(a-1\right)-3\left(a-1\right)
Factoriza 5a no primeiro e -3 no grupo segundo.
\left(a-1\right)\left(5a-3\right)
Factoriza o termo común a-1 mediante a propiedade distributiva.
5a^{2}-8a+3=0
O polinomio cadrático pode factorizarse coa transformación ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), onde x_{1} e x_{2} son as solucións á ecuación cadrática ax^{2}+bx+c=0.
a=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{\left(-8\right)^{2}-4\times 5\times 3}}{2\times 5}
Todas as ecuacións na forma ax^{2}+bx+c=0 pódense resolver coa fórmula cadrática: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A fórmula cadrática fornece dúas solucións, unha cando ± é suma e outra cando é resta.
a=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-4\times 5\times 3}}{2\times 5}
Eleva -8 ao cadrado.
a=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-20\times 3}}{2\times 5}
Multiplica -4 por 5.
a=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-60}}{2\times 5}
Multiplica -20 por 3.
a=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{4}}{2\times 5}
Suma 64 a -60.
a=\frac{-\left(-8\right)±2}{2\times 5}
Obtén a raíz cadrada de 4.
a=\frac{8±2}{2\times 5}
O contrario de -8 é 8.
a=\frac{8±2}{10}
Multiplica 2 por 5.
a=\frac{10}{10}
Agora resolve a ecuación a=\frac{8±2}{10} se ± é máis. Suma 8 a 2.
a=1
Divide 10 entre 10.
a=\frac{6}{10}
Agora resolve a ecuación a=\frac{8±2}{10} se ± é menos. Resta 2 de 8.
a=\frac{3}{5}
Reduce a fracción \frac{6}{10} a termos máis baixos extraendo e cancelando 2.
5a^{2}-8a+3=5\left(a-1\right)\left(a-\frac{3}{5}\right)
Factoriza a expresión orixinal usando ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Substitúe 1 por x_{1} e \frac{3}{5} por x_{2}.
5a^{2}-8a+3=5\left(a-1\right)\times \frac{5a-3}{5}
Resta \frac{3}{5} de a mediante o cálculo dun denominador común e a resta dos numeradores. Despois, se é posible, reduce a fracción aos termos máis baixos.
5a^{2}-8a+3=\left(a-1\right)\left(5a-3\right)
Descarta o máximo común divisor 5 en 5 e 5.