Resolver x
x = \frac{53}{8} = 6\frac{5}{8} = 6.625
x = \frac{15}{2} = 7\frac{1}{2} = 7.5
Gráfico
Compartir
Copiado a portapapeis
4\left(4x^{2}-52x+169\right)-9\left(2x-13\right)+2=0
Usar teorema binomial \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} para expandir \left(2x-13\right)^{2}.
16x^{2}-208x+676-9\left(2x-13\right)+2=0
Usa a propiedade distributiva para multiplicar 4 por 4x^{2}-52x+169.
16x^{2}-208x+676-18x+117+2=0
Usa a propiedade distributiva para multiplicar -9 por 2x-13.
16x^{2}-226x+676+117+2=0
Combina -208x e -18x para obter -226x.
16x^{2}-226x+793+2=0
Suma 676 e 117 para obter 793.
16x^{2}-226x+795=0
Suma 793 e 2 para obter 795.
x=\frac{-\left(-226\right)±\sqrt{\left(-226\right)^{2}-4\times 16\times 795}}{2\times 16}
Esta ecuación ten unha forma estándar: ax^{2}+bx+c=0. Substitúe a por 16, b por -226 e c por 795 na fórmula cadrática, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-226\right)±\sqrt{51076-4\times 16\times 795}}{2\times 16}
Eleva -226 ao cadrado.
x=\frac{-\left(-226\right)±\sqrt{51076-64\times 795}}{2\times 16}
Multiplica -4 por 16.
x=\frac{-\left(-226\right)±\sqrt{51076-50880}}{2\times 16}
Multiplica -64 por 795.
x=\frac{-\left(-226\right)±\sqrt{196}}{2\times 16}
Suma 51076 a -50880.
x=\frac{-\left(-226\right)±14}{2\times 16}
Obtén a raíz cadrada de 196.
x=\frac{226±14}{2\times 16}
O contrario de -226 é 226.
x=\frac{226±14}{32}
Multiplica 2 por 16.
x=\frac{240}{32}
Agora resolve a ecuación x=\frac{226±14}{32} se ± é máis. Suma 226 a 14.
x=\frac{15}{2}
Reduce a fracción \frac{240}{32} a termos máis baixos extraendo e cancelando 16.
x=\frac{212}{32}
Agora resolve a ecuación x=\frac{226±14}{32} se ± é menos. Resta 14 de 226.
x=\frac{53}{8}
Reduce a fracción \frac{212}{32} a termos máis baixos extraendo e cancelando 4.
x=\frac{15}{2} x=\frac{53}{8}
A ecuación está resolta.
4\left(4x^{2}-52x+169\right)-9\left(2x-13\right)+2=0
Usar teorema binomial \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} para expandir \left(2x-13\right)^{2}.
16x^{2}-208x+676-9\left(2x-13\right)+2=0
Usa a propiedade distributiva para multiplicar 4 por 4x^{2}-52x+169.
16x^{2}-208x+676-18x+117+2=0
Usa a propiedade distributiva para multiplicar -9 por 2x-13.
16x^{2}-226x+676+117+2=0
Combina -208x e -18x para obter -226x.
16x^{2}-226x+793+2=0
Suma 676 e 117 para obter 793.
16x^{2}-226x+795=0
Suma 793 e 2 para obter 795.
16x^{2}-226x=-795
Resta 795 en ambos lados. Calquera valor restado de cero dá como resultado o valor negativo.
\frac{16x^{2}-226x}{16}=-\frac{795}{16}
Divide ambos lados entre 16.
x^{2}+\left(-\frac{226}{16}\right)x=-\frac{795}{16}
A división entre 16 desfai a multiplicación por 16.
x^{2}-\frac{113}{8}x=-\frac{795}{16}
Reduce a fracción \frac{-226}{16} a termos máis baixos extraendo e cancelando 2.
x^{2}-\frac{113}{8}x+\left(-\frac{113}{16}\right)^{2}=-\frac{795}{16}+\left(-\frac{113}{16}\right)^{2}
Divide -\frac{113}{8}, o coeficiente do termo x, entre 2 para obter -\frac{113}{16}. Despois, suma o cadrado de -\frac{113}{16} en ambos lados da ecuación. Este paso converte o lado esquerdo da ecuación nun cadrado perfecto.
x^{2}-\frac{113}{8}x+\frac{12769}{256}=-\frac{795}{16}+\frac{12769}{256}
Eleva -\frac{113}{16} ao cadrado mediante a elevación ao cadrado do numerador e do denominador da fracción.
x^{2}-\frac{113}{8}x+\frac{12769}{256}=\frac{49}{256}
Suma -\frac{795}{16} a \frac{12769}{256} mediante a busca dun denominador común e a suma dos numeradores. Despois, se é posible, reduce a fracción aos termos máis baixos.
\left(x-\frac{113}{16}\right)^{2}=\frac{49}{256}
Factoriza x^{2}-\frac{113}{8}x+\frac{12769}{256}. En xeral, cando x^{2}+bx+c é un cadrado perfecto, sempre se pode factorizar como \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{113}{16}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{256}}
Obtén a raíz cadrada de ambos lados da ecuación.
x-\frac{113}{16}=\frac{7}{16} x-\frac{113}{16}=-\frac{7}{16}
Simplifica.
x=\frac{15}{2} x=\frac{53}{8}
Suma \frac{113}{16} en ambos lados da ecuación.
Exemplos
Ecuación cuadrática
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometría
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuación linear
y = 3x + 4
Aritmética
699 * 533
Matriz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ecuación simultánea
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciación
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integración
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límites
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}