Resolver x, y
x = \frac{20}{7} = 2\frac{6}{7} \approx 2.857142857
y = \frac{12}{7} = 1\frac{5}{7} \approx 1.714285714
Gráfico
Compartir
Copiado a portapapeis
9x-8y=12
Ten en conta a segunda ecuación. Cambia de lado para que todos os termos variables estean no lado esquerdo.
3x+2y=12,9x-8y=12
Para resolver un par de ecuacións mediante substitución, resolve primeiro unha das variables nunha das ecuacións. Despois, substitúe o resultado desa variable na outra ecuación.
3x+2y=12
Escolle unha das ecuacións e despexa a x mediante o illamento de x no lado esquerdo do signo igual.
3x=-2y+12
Resta 2y en ambos lados da ecuación.
x=\frac{1}{3}\left(-2y+12\right)
Divide ambos lados entre 3.
x=-\frac{2}{3}y+4
Multiplica \frac{1}{3} por -2y+12.
9\left(-\frac{2}{3}y+4\right)-8y=12
Substitúe x por -\frac{2y}{3}+4 na outra ecuación, 9x-8y=12.
-6y+36-8y=12
Multiplica 9 por -\frac{2y}{3}+4.
-14y+36=12
Suma -6y a -8y.
-14y=-24
Resta 36 en ambos lados da ecuación.
y=\frac{12}{7}
Divide ambos lados entre -14.
x=-\frac{2}{3}\times \frac{12}{7}+4
Substitúe y por \frac{12}{7} en x=-\frac{2}{3}y+4. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
x=-\frac{8}{7}+4
Multiplica -\frac{2}{3} por \frac{12}{7} mediante a multiplicación do numerador polo numerador e do denominador polo denominador. Despois, se é posible, reduce a fracción aos termos máis baixos.
x=\frac{20}{7}
Suma 4 a -\frac{8}{7}.
x=\frac{20}{7},y=\frac{12}{7}
O sistema xa funciona correctamente.
9x-8y=12
Ten en conta a segunda ecuación. Cambia de lado para que todos os termos variables estean no lado esquerdo.
3x+2y=12,9x-8y=12
Converte as ecuacións a forma estándar e logo usa matrices para resolver o sistema de ecuacións.
\left(\begin{matrix}3&2\\9&-8\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}12\\12\end{matrix}\right)
Escribe as ecuacións en forma matricial.
inverse(\left(\begin{matrix}3&2\\9&-8\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&2\\9&-8\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&2\\9&-8\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}12\\12\end{matrix}\right)
Multiplica a ecuación pola matriz inversa de \left(\begin{matrix}3&2\\9&-8\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&2\\9&-8\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}12\\12\end{matrix}\right)
O produto dunha matriz e o seu inverso é a matriz de identidade.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&2\\9&-8\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}12\\12\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices no lado esquerdo do signo igual.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{8}{3\left(-8\right)-2\times 9}&-\frac{2}{3\left(-8\right)-2\times 9}\\-\frac{9}{3\left(-8\right)-2\times 9}&\frac{3}{3\left(-8\right)-2\times 9}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}12\\12\end{matrix}\right)
A matriz inversa da matriz 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) é \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), polo que a ecuación da matriz se pode escribir como un problema de multiplicación de matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{21}&\frac{1}{21}\\\frac{3}{14}&-\frac{1}{14}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}12\\12\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{21}\times 12+\frac{1}{21}\times 12\\\frac{3}{14}\times 12-\frac{1}{14}\times 12\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{20}{7}\\\frac{12}{7}\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
x=\frac{20}{7},y=\frac{12}{7}
Extrae os elementos da matriz x e y.
9x-8y=12
Ten en conta a segunda ecuación. Cambia de lado para que todos os termos variables estean no lado esquerdo.
3x+2y=12,9x-8y=12
Para resolver por eliminación, os coeficientes dunha das variables deben ser iguais en ambas ecuacións de xeito que a variable se anule cando unha ecuación se reste da outra.
9\times 3x+9\times 2y=9\times 12,3\times 9x+3\left(-8\right)y=3\times 12
Para que 3x e 9x sexan iguais, multiplica todos os termos a cada lado da primeira ecuación por 9 e todos os termos a cada lado da segunda por 3.
27x+18y=108,27x-24y=36
Simplifica.
27x-27x+18y+24y=108-36
Resta 27x-24y=36 de 27x+18y=108 mediante a resta de termos semellantes en ambos lados do signo igual.
18y+24y=108-36
Suma 27x a -27x. 27x e -27x anúlanse, polo que queda unha ecuación cunha única variable que se pode resolver.
42y=108-36
Suma 18y a 24y.
42y=72
Suma 108 a -36.
y=\frac{12}{7}
Divide ambos lados entre 42.
9x-8\times \frac{12}{7}=12
Substitúe y por \frac{12}{7} en 9x-8y=12. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
9x-\frac{96}{7}=12
Multiplica -8 por \frac{12}{7}.
9x=\frac{180}{7}
Suma \frac{96}{7} en ambos lados da ecuación.
x=\frac{20}{7}
Divide ambos lados entre 9.
x=\frac{20}{7},y=\frac{12}{7}
O sistema xa funciona correctamente.
Exemplos
Ecuación cuadrática
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometría
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuación linear
y = 3x + 4
Aritmética
699 * 533
Matriz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ecuación simultánea
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciación
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integración
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límites
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}