Factorizar
\left(a-3\right)\left(2a+5\right)
Calcular
\left(a-3\right)\left(2a+5\right)
Compartir
Copiado a portapapeis
p+q=-1 pq=2\left(-15\right)=-30
Factoriza a expresión mediante agrupamento. Primeiro, a expresión ten que volver escribirse como 2a^{2}+pa+qa-15. Para atopar p e q, configura un sistema para resolver.
1,-30 2,-15 3,-10 5,-6
Dado que pq é negativo, p e q teñen signos opostos. Dado que p+q é negativo, o número negativo ten maior valor absoluto que o positivo. Pon na lista todos eses pares enteiros que dan produto -30.
1-30=-29 2-15=-13 3-10=-7 5-6=-1
Calcular a suma para cada parella.
p=-6 q=5
A solución é a parella que fornece a suma -1.
\left(2a^{2}-6a\right)+\left(5a-15\right)
Reescribe 2a^{2}-a-15 como \left(2a^{2}-6a\right)+\left(5a-15\right).
2a\left(a-3\right)+5\left(a-3\right)
Factoriza 2a no primeiro e 5 no grupo segundo.
\left(a-3\right)\left(2a+5\right)
Factoriza o termo común a-3 mediante a propiedade distributiva.
2a^{2}-a-15=0
O polinomio cadrático pode factorizarse coa transformación ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), onde x_{1} e x_{2} son as solucións á ecuación cadrática ax^{2}+bx+c=0.
a=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\times 2\left(-15\right)}}{2\times 2}
Todas as ecuacións na forma ax^{2}+bx+c=0 pódense resolver coa fórmula cadrática: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A fórmula cadrática fornece dúas solucións, unha cando ± é suma e outra cando é resta.
a=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-8\left(-15\right)}}{2\times 2}
Multiplica -4 por 2.
a=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+120}}{2\times 2}
Multiplica -8 por -15.
a=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{121}}{2\times 2}
Suma 1 a 120.
a=\frac{-\left(-1\right)±11}{2\times 2}
Obtén a raíz cadrada de 121.
a=\frac{1±11}{2\times 2}
O contrario de -1 é 1.
a=\frac{1±11}{4}
Multiplica 2 por 2.
a=\frac{12}{4}
Agora resolve a ecuación a=\frac{1±11}{4} se ± é máis. Suma 1 a 11.
a=3
Divide 12 entre 4.
a=-\frac{10}{4}
Agora resolve a ecuación a=\frac{1±11}{4} se ± é menos. Resta 11 de 1.
a=-\frac{5}{2}
Reduce a fracción \frac{-10}{4} a termos máis baixos extraendo e cancelando 2.
2a^{2}-a-15=2\left(a-3\right)\left(a-\left(-\frac{5}{2}\right)\right)
Factoriza a expresión orixinal usando ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Substitúe 3 por x_{1} e -\frac{5}{2} por x_{2}.
2a^{2}-a-15=2\left(a-3\right)\left(a+\frac{5}{2}\right)
Simplifica todas as expresións do formulario p-\left(-q\right) a p+q.
2a^{2}-a-15=2\left(a-3\right)\times \frac{2a+5}{2}
Suma \frac{5}{2} a a mediante a busca dun denominador común e a suma dos numeradores. Despois, se é posible, reduce a fracción aos termos máis baixos.
2a^{2}-a-15=\left(a-3\right)\left(2a+5\right)
Descarta o máximo común divisor 2 en 2 e 2.
Exemplos
Ecuación cuadrática
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometría
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuación linear
y = 3x + 4
Aritmética
699 * 533
Matriz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ecuación simultánea
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciación
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integración
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límites
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}