Factorizar
-3\left(x-\left(-\frac{\sqrt{39}}{3}+1\right)\right)\left(x-\left(\frac{\sqrt{39}}{3}+1\right)\right)
Calcular
10+6x-3x^{2}
Gráfico
Compartir
Copiado a portapapeis
-3x^{2}+6x+10=0
O polinomio cadrático pode factorizarse coa transformación ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), onde x_{1} e x_{2} son as solucións á ecuación cadrática ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\left(-3\right)\times 10}}{2\left(-3\right)}
Todas as ecuacións na forma ax^{2}+bx+c=0 pódense resolver coa fórmula cadrática: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A fórmula cadrática fornece dúas solucións, unha cando ± é suma e outra cando é resta.
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\left(-3\right)\times 10}}{2\left(-3\right)}
Eleva 6 ao cadrado.
x=\frac{-6±\sqrt{36+12\times 10}}{2\left(-3\right)}
Multiplica -4 por -3.
x=\frac{-6±\sqrt{36+120}}{2\left(-3\right)}
Multiplica 12 por 10.
x=\frac{-6±\sqrt{156}}{2\left(-3\right)}
Suma 36 a 120.
x=\frac{-6±2\sqrt{39}}{2\left(-3\right)}
Obtén a raíz cadrada de 156.
x=\frac{-6±2\sqrt{39}}{-6}
Multiplica 2 por -3.
x=\frac{2\sqrt{39}-6}{-6}
Agora resolve a ecuación x=\frac{-6±2\sqrt{39}}{-6} se ± é máis. Suma -6 a 2\sqrt{39}.
x=-\frac{\sqrt{39}}{3}+1
Divide -6+2\sqrt{39} entre -6.
x=\frac{-2\sqrt{39}-6}{-6}
Agora resolve a ecuación x=\frac{-6±2\sqrt{39}}{-6} se ± é menos. Resta 2\sqrt{39} de -6.
x=\frac{\sqrt{39}}{3}+1
Divide -6-2\sqrt{39} entre -6.
-3x^{2}+6x+10=-3\left(x-\left(-\frac{\sqrt{39}}{3}+1\right)\right)\left(x-\left(\frac{\sqrt{39}}{3}+1\right)\right)
Factoriza a expresión orixinal usando ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Substitúe 1-\frac{\sqrt{39}}{3} por x_{1} e 1+\frac{\sqrt{39}}{3} por x_{2}.
Exemplos
Ecuación cuadrática
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometría
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuación linear
y = 3x + 4
Aritmética
699 * 533
Matriz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ecuación simultánea
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciación
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integración
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límites
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}