Saltar ao contido principal
Resolver z
Tick mark Image

Problemas similares da busca web

Compartir

z^{2}-25z+16=0
Todas as ecuacións na forma ax^{2}+bx+c=0 pódense resolver coa fórmula cadrática: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. A fórmula cadrática fornece dúas solucións, unha cando ± é suma e outra cando é resta.
z=\frac{-\left(-25\right)±\sqrt{\left(-25\right)^{2}-4\times 16}}{2}
Esta ecuación ten unha forma estándar: ax^{2}+bx+c=0. Substitúe a por 1, b por -25 e c por 16 na fórmula cadrática, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
z=\frac{-\left(-25\right)±\sqrt{625-4\times 16}}{2}
Eleva -25 ao cadrado.
z=\frac{-\left(-25\right)±\sqrt{625-64}}{2}
Multiplica -4 por 16.
z=\frac{-\left(-25\right)±\sqrt{561}}{2}
Suma 625 a -64.
z=\frac{25±\sqrt{561}}{2}
O contrario de -25 é 25.
z=\frac{\sqrt{561}+25}{2}
Agora resolve a ecuación z=\frac{25±\sqrt{561}}{2} se ± é máis. Suma 25 a \sqrt{561}.
z=\frac{25-\sqrt{561}}{2}
Agora resolve a ecuación z=\frac{25±\sqrt{561}}{2} se ± é menos. Resta \sqrt{561} de 25.
z=\frac{\sqrt{561}+25}{2} z=\frac{25-\sqrt{561}}{2}
A ecuación está resolta.
z^{2}-25z+16=0
As ecuacións cadráticas coma esta pódense resolver completando o cadrado. Para completar o cadrado, a ecuación debe estar na forma x^{2}+bx=c.
z^{2}-25z+16-16=-16
Resta 16 en ambos lados da ecuación.
z^{2}-25z=-16
Se restas 16 a si mesmo, quédache 0.
z^{2}-25z+\left(-\frac{25}{2}\right)^{2}=-16+\left(-\frac{25}{2}\right)^{2}
Divide -25, o coeficiente do termo x, entre 2 para obter -\frac{25}{2}. Despois, suma o cadrado de -\frac{25}{2} en ambos lados da ecuación. Este paso converte o lado esquerdo da ecuación nun cadrado perfecto.
z^{2}-25z+\frac{625}{4}=-16+\frac{625}{4}
Eleva -\frac{25}{2} ao cadrado mediante a elevación ao cadrado do numerador e do denominador da fracción.
z^{2}-25z+\frac{625}{4}=\frac{561}{4}
Suma -16 a \frac{625}{4}.
\left(z-\frac{25}{2}\right)^{2}=\frac{561}{4}
Factoriza z^{2}-25z+\frac{625}{4}. En xeral, cando x^{2}+bx+c é un cadrado perfecto, sempre se pode factorizar como \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(z-\frac{25}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{561}{4}}
Obtén a raíz cadrada de ambos lados da ecuación.
z-\frac{25}{2}=\frac{\sqrt{561}}{2} z-\frac{25}{2}=-\frac{\sqrt{561}}{2}
Simplifica.
z=\frac{\sqrt{561}+25}{2} z=\frac{25-\sqrt{561}}{2}
Suma \frac{25}{2} en ambos lados da ecuación.