Resolver x
x=-1
x=4
Gráfico
Compartir
Copiado a portapapeis
x^{2}-4x-5+x^{2}=2x+3
Engadir x^{2} en ambos lados.
2x^{2}-4x-5=2x+3
Combina x^{2} e x^{2} para obter 2x^{2}.
2x^{2}-4x-5-2x=3
Resta 2x en ambos lados.
2x^{2}-6x-5=3
Combina -4x e -2x para obter -6x.
2x^{2}-6x-5-3=0
Resta 3 en ambos lados.
2x^{2}-6x-8=0
Resta 3 de -5 para obter -8.
x^{2}-3x-4=0
Divide ambos lados entre 2.
a+b=-3 ab=1\left(-4\right)=-4
Para resolver a ecuación, factoriza o lado esquerdo mediante agrupamento. Primeiro, lado esquerdo ten que volver escribirse como x^{2}+ax+bx-4. Para atopar a e b, configura un sistema para resolver.
1,-4 2,-2
Dado que ab é negativo, a e b teñen signos opostos. Dado que a+b é negativo, o número negativo ten maior valor absoluto que o positivo. Pon na lista todos eses pares enteiros que dan produto -4.
1-4=-3 2-2=0
Calcular a suma para cada parella.
a=-4 b=1
A solución é a parella que fornece a suma -3.
\left(x^{2}-4x\right)+\left(x-4\right)
Reescribe x^{2}-3x-4 como \left(x^{2}-4x\right)+\left(x-4\right).
x\left(x-4\right)+x-4
Factorizar x en x^{2}-4x.
\left(x-4\right)\left(x+1\right)
Factoriza o termo común x-4 mediante a propiedade distributiva.
x=4 x=-1
Para atopar as solucións de ecuación, resolve x-4=0 e x+1=0.
x^{2}-4x-5+x^{2}=2x+3
Engadir x^{2} en ambos lados.
2x^{2}-4x-5=2x+3
Combina x^{2} e x^{2} para obter 2x^{2}.
2x^{2}-4x-5-2x=3
Resta 2x en ambos lados.
2x^{2}-6x-5=3
Combina -4x e -2x para obter -6x.
2x^{2}-6x-5-3=0
Resta 3 en ambos lados.
2x^{2}-6x-8=0
Resta 3 de -5 para obter -8.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}-4\times 2\left(-8\right)}}{2\times 2}
Esta ecuación ten unha forma estándar: ax^{2}+bx+c=0. Substitúe a por 2, b por -6 e c por -8 na fórmula cadrática, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-4\times 2\left(-8\right)}}{2\times 2}
Eleva -6 ao cadrado.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-8\left(-8\right)}}{2\times 2}
Multiplica -4 por 2.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36+64}}{2\times 2}
Multiplica -8 por -8.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{100}}{2\times 2}
Suma 36 a 64.
x=\frac{-\left(-6\right)±10}{2\times 2}
Obtén a raíz cadrada de 100.
x=\frac{6±10}{2\times 2}
O contrario de -6 é 6.
x=\frac{6±10}{4}
Multiplica 2 por 2.
x=\frac{16}{4}
Agora resolve a ecuación x=\frac{6±10}{4} se ± é máis. Suma 6 a 10.
x=4
Divide 16 entre 4.
x=-\frac{4}{4}
Agora resolve a ecuación x=\frac{6±10}{4} se ± é menos. Resta 10 de 6.
x=-1
Divide -4 entre 4.
x=4 x=-1
A ecuación está resolta.
x^{2}-4x-5+x^{2}=2x+3
Engadir x^{2} en ambos lados.
2x^{2}-4x-5=2x+3
Combina x^{2} e x^{2} para obter 2x^{2}.
2x^{2}-4x-5-2x=3
Resta 2x en ambos lados.
2x^{2}-6x-5=3
Combina -4x e -2x para obter -6x.
2x^{2}-6x=3+5
Engadir 5 en ambos lados.
2x^{2}-6x=8
Suma 3 e 5 para obter 8.
\frac{2x^{2}-6x}{2}=\frac{8}{2}
Divide ambos lados entre 2.
x^{2}+\left(-\frac{6}{2}\right)x=\frac{8}{2}
A división entre 2 desfai a multiplicación por 2.
x^{2}-3x=\frac{8}{2}
Divide -6 entre 2.
x^{2}-3x=4
Divide 8 entre 2.
x^{2}-3x+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}=4+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}
Divide -3, o coeficiente do termo x, entre 2 para obter -\frac{3}{2}. Despois, suma o cadrado de -\frac{3}{2} en ambos lados da ecuación. Este paso converte o lado esquerdo da ecuación nun cadrado perfecto.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=4+\frac{9}{4}
Eleva -\frac{3}{2} ao cadrado mediante a elevación ao cadrado do numerador e do denominador da fracción.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=\frac{25}{4}
Suma 4 a \frac{9}{4}.
\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{25}{4}
Factoriza x^{2}-3x+\frac{9}{4}. En xeral, cando x^{2}+bx+c é un cadrado perfecto, sempre se pode factorizar como \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{4}}
Obtén a raíz cadrada de ambos lados da ecuación.
x-\frac{3}{2}=\frac{5}{2} x-\frac{3}{2}=-\frac{5}{2}
Simplifica.
x=4 x=-1
Suma \frac{3}{2} en ambos lados da ecuación.
Exemplos
Ecuación cuadrática
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometría
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuación linear
y = 3x + 4
Aritmética
699 * 533
Matriz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ecuación simultánea
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciación
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integración
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límites
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}