Resolver c, z
z=-3
c=0
Compartir
Copiado a portapapeis
3c+5z=-15,5c+3z=-9
Para resolver un par de ecuacións mediante substitución, resolve primeiro unha das variables nunha das ecuacións. Despois, substitúe o resultado desa variable na outra ecuación.
3c+5z=-15
Escolle unha das ecuacións e despexa a c mediante o illamento de c no lado esquerdo do signo igual.
3c=-5z-15
Resta 5z en ambos lados da ecuación.
c=\frac{1}{3}\left(-5z-15\right)
Divide ambos lados entre 3.
c=-\frac{5}{3}z-5
Multiplica \frac{1}{3} por -5z-15.
5\left(-\frac{5}{3}z-5\right)+3z=-9
Substitúe c por -\frac{5z}{3}-5 na outra ecuación, 5c+3z=-9.
-\frac{25}{3}z-25+3z=-9
Multiplica 5 por -\frac{5z}{3}-5.
-\frac{16}{3}z-25=-9
Suma -\frac{25z}{3} a 3z.
-\frac{16}{3}z=16
Suma 25 en ambos lados da ecuación.
z=-3
Divide ambos lados da ecuación entre -\frac{16}{3}, o que é igual a multiplicar ambos lados polo recíproco da fracción.
c=-\frac{5}{3}\left(-3\right)-5
Substitúe z por -3 en c=-\frac{5}{3}z-5. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar c directamente.
c=5-5
Multiplica -\frac{5}{3} por -3.
c=0
Suma -5 a 5.
c=0,z=-3
O sistema xa funciona correctamente.
3c+5z=-15,5c+3z=-9
Converte as ecuacións a forma estándar e logo usa matrices para resolver o sistema de ecuacións.
\left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-15\\-9\end{matrix}\right)
Escribe as ecuacións en forma matricial.
inverse(\left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-15\\-9\end{matrix}\right)
Multiplica a ecuación pola matriz inversa de \left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-15\\-9\end{matrix}\right)
O produto dunha matriz e o seu inverso é a matriz de identidade.
\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&5\\5&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-15\\-9\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices no lado esquerdo do signo igual.
\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{3\times 3-5\times 5}&-\frac{5}{3\times 3-5\times 5}\\-\frac{5}{3\times 3-5\times 5}&\frac{3}{3\times 3-5\times 5}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-15\\-9\end{matrix}\right)
A matriz inversa da matriz 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) é \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), polo que a ecuación da matriz se pode escribir como un problema de multiplicación de matrices.
\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{3}{16}&\frac{5}{16}\\\frac{5}{16}&-\frac{3}{16}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-15\\-9\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{3}{16}\left(-15\right)+\frac{5}{16}\left(-9\right)\\\frac{5}{16}\left(-15\right)-\frac{3}{16}\left(-9\right)\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices.
\left(\begin{matrix}c\\z\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}0\\-3\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
c=0,z=-3
Extrae os elementos da matriz c e z.
3c+5z=-15,5c+3z=-9
Para resolver por eliminación, os coeficientes dunha das variables deben ser iguais en ambas ecuacións de xeito que a variable se anule cando unha ecuación se reste da outra.
5\times 3c+5\times 5z=5\left(-15\right),3\times 5c+3\times 3z=3\left(-9\right)
Para que 3c e 5c sexan iguais, multiplica todos os termos a cada lado da primeira ecuación por 5 e todos os termos a cada lado da segunda por 3.
15c+25z=-75,15c+9z=-27
Simplifica.
15c-15c+25z-9z=-75+27
Resta 15c+9z=-27 de 15c+25z=-75 mediante a resta de termos semellantes en ambos lados do signo igual.
25z-9z=-75+27
Suma 15c a -15c. 15c e -15c anúlanse, polo que queda unha ecuación cunha única variable que se pode resolver.
16z=-75+27
Suma 25z a -9z.
16z=-48
Suma -75 a 27.
z=-3
Divide ambos lados entre 16.
5c+3\left(-3\right)=-9
Substitúe z por -3 en 5c+3z=-9. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar c directamente.
5c-9=-9
Multiplica 3 por -3.
5c=0
Suma 9 en ambos lados da ecuación.
c=0
Divide ambos lados entre 5.
c=0,z=-3
O sistema xa funciona correctamente.
Exemplos
Ecuación cuadrática
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometría
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuación linear
y = 3x + 4
Aritmética
699 * 533
Matriz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ecuación simultánea
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciación
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integración
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límites
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}