Saltar ao contido principal
Resolver x, y
Tick mark Image
Gráfico

Problemas similares da busca web

Compartir

2x-3y=12,4x+3y=24
Para resolver un par de ecuacións mediante substitución, resolve primeiro unha das variables nunha das ecuacións. Despois, substitúe o resultado desa variable na outra ecuación.
2x-3y=12
Escolle unha das ecuacións e despexa a x mediante o illamento de x no lado esquerdo do signo igual.
2x=3y+12
Suma 3y en ambos lados da ecuación.
x=\frac{1}{2}\left(3y+12\right)
Divide ambos lados entre 2.
x=\frac{3}{2}y+6
Multiplica \frac{1}{2} por 12+3y.
4\left(\frac{3}{2}y+6\right)+3y=24
Substitúe x por \frac{3y}{2}+6 na outra ecuación, 4x+3y=24.
6y+24+3y=24
Multiplica 4 por \frac{3y}{2}+6.
9y+24=24
Suma 6y a 3y.
9y=0
Resta 24 en ambos lados da ecuación.
y=0
Divide ambos lados entre 9.
x=6
Substitúe y por 0 en x=\frac{3}{2}y+6. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
x=6,y=0
O sistema xa funciona correctamente.
2x-3y=12,4x+3y=24
Converte as ecuacións a forma estándar e logo usa matrices para resolver o sistema de ecuacións.
\left(\begin{matrix}2&-3\\4&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}12\\24\end{matrix}\right)
Escribe as ecuacións en forma matricial.
inverse(\left(\begin{matrix}2&-3\\4&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2&-3\\4&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&-3\\4&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}12\\24\end{matrix}\right)
Multiplica a ecuación pola matriz inversa de \left(\begin{matrix}2&-3\\4&3\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&-3\\4&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}12\\24\end{matrix}\right)
O produto dunha matriz e o seu inverso é a matriz de identidade.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&-3\\4&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}12\\24\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices no lado esquerdo do signo igual.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{2\times 3-\left(-3\times 4\right)}&-\frac{-3}{2\times 3-\left(-3\times 4\right)}\\-\frac{4}{2\times 3-\left(-3\times 4\right)}&\frac{2}{2\times 3-\left(-3\times 4\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}12\\24\end{matrix}\right)
A matriz inversa da matriz 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) é \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), polo que a ecuación da matriz se pode escribir como un problema de multiplicación de matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{6}&\frac{1}{6}\\-\frac{2}{9}&\frac{1}{9}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}12\\24\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{6}\times 12+\frac{1}{6}\times 24\\-\frac{2}{9}\times 12+\frac{1}{9}\times 24\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\0\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
x=6,y=0
Extrae os elementos da matriz x e y.
2x-3y=12,4x+3y=24
Para resolver por eliminación, os coeficientes dunha das variables deben ser iguais en ambas ecuacións de xeito que a variable se anule cando unha ecuación se reste da outra.
4\times 2x+4\left(-3\right)y=4\times 12,2\times 4x+2\times 3y=2\times 24
Para que 2x e 4x sexan iguais, multiplica todos os termos a cada lado da primeira ecuación por 4 e todos os termos a cada lado da segunda por 2.
8x-12y=48,8x+6y=48
Simplifica.
8x-8x-12y-6y=48-48
Resta 8x+6y=48 de 8x-12y=48 mediante a resta de termos semellantes en ambos lados do signo igual.
-12y-6y=48-48
Suma 8x a -8x. 8x e -8x anúlanse, polo que queda unha ecuación cunha única variable que se pode resolver.
-18y=48-48
Suma -12y a -6y.
-18y=0
Suma 48 a -48.
y=0
Divide ambos lados entre -18.
4x=24
Substitúe y por 0 en 4x+3y=24. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
x=6
Divide ambos lados entre 4.
x=6,y=0
O sistema xa funciona correctamente.