Saltar ao contido principal
Resolver x, y
Tick mark Image
Gráfico

Problemas similares da busca web

Compartir

2x+3y=8,9x+4y=14
Para resolver un par de ecuacións mediante substitución, resolve primeiro unha das variables nunha das ecuacións. Despois, substitúe o resultado desa variable na outra ecuación.
2x+3y=8
Escolle unha das ecuacións e despexa a x mediante o illamento de x no lado esquerdo do signo igual.
2x=-3y+8
Resta 3y en ambos lados da ecuación.
x=\frac{1}{2}\left(-3y+8\right)
Divide ambos lados entre 2.
x=-\frac{3}{2}y+4
Multiplica \frac{1}{2} por -3y+8.
9\left(-\frac{3}{2}y+4\right)+4y=14
Substitúe x por -\frac{3y}{2}+4 na outra ecuación, 9x+4y=14.
-\frac{27}{2}y+36+4y=14
Multiplica 9 por -\frac{3y}{2}+4.
-\frac{19}{2}y+36=14
Suma -\frac{27y}{2} a 4y.
-\frac{19}{2}y=-22
Resta 36 en ambos lados da ecuación.
y=\frac{44}{19}
Divide ambos lados da ecuación entre -\frac{19}{2}, o que é igual a multiplicar ambos lados polo recíproco da fracción.
x=-\frac{3}{2}\times \frac{44}{19}+4
Substitúe y por \frac{44}{19} en x=-\frac{3}{2}y+4. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
x=-\frac{66}{19}+4
Multiplica -\frac{3}{2} por \frac{44}{19} mediante a multiplicación do numerador polo numerador e do denominador polo denominador. Despois, se é posible, reduce a fracción aos termos máis baixos.
x=\frac{10}{19}
Suma 4 a -\frac{66}{19}.
x=\frac{10}{19},y=\frac{44}{19}
O sistema xa funciona correctamente.
2x+3y=8,9x+4y=14
Converte as ecuacións a forma estándar e logo usa matrices para resolver o sistema de ecuacións.
\left(\begin{matrix}2&3\\9&4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}8\\14\end{matrix}\right)
Escribe as ecuacións en forma matricial.
inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\9&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2&3\\9&4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\9&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}8\\14\end{matrix}\right)
Multiplica a ecuación pola matriz inversa de \left(\begin{matrix}2&3\\9&4\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\9&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}8\\14\end{matrix}\right)
O produto dunha matriz e o seu inverso é a matriz de identidade.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\9&4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}8\\14\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices no lado esquerdo do signo igual.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{4}{2\times 4-3\times 9}&-\frac{3}{2\times 4-3\times 9}\\-\frac{9}{2\times 4-3\times 9}&\frac{2}{2\times 4-3\times 9}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}8\\14\end{matrix}\right)
A matriz inversa da matriz 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) é \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), polo que a ecuación da matriz se pode escribir como un problema de multiplicación de matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{4}{19}&\frac{3}{19}\\\frac{9}{19}&-\frac{2}{19}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}8\\14\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{4}{19}\times 8+\frac{3}{19}\times 14\\\frac{9}{19}\times 8-\frac{2}{19}\times 14\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{10}{19}\\\frac{44}{19}\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
x=\frac{10}{19},y=\frac{44}{19}
Extrae os elementos da matriz x e y.
2x+3y=8,9x+4y=14
Para resolver por eliminación, os coeficientes dunha das variables deben ser iguais en ambas ecuacións de xeito que a variable se anule cando unha ecuación se reste da outra.
9\times 2x+9\times 3y=9\times 8,2\times 9x+2\times 4y=2\times 14
Para que 2x e 9x sexan iguais, multiplica todos os termos a cada lado da primeira ecuación por 9 e todos os termos a cada lado da segunda por 2.
18x+27y=72,18x+8y=28
Simplifica.
18x-18x+27y-8y=72-28
Resta 18x+8y=28 de 18x+27y=72 mediante a resta de termos semellantes en ambos lados do signo igual.
27y-8y=72-28
Suma 18x a -18x. 18x e -18x anúlanse, polo que queda unha ecuación cunha única variable que se pode resolver.
19y=72-28
Suma 27y a -8y.
19y=44
Suma 72 a -28.
y=\frac{44}{19}
Divide ambos lados entre 19.
9x+4\times \frac{44}{19}=14
Substitúe y por \frac{44}{19} en 9x+4y=14. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
9x+\frac{176}{19}=14
Multiplica 4 por \frac{44}{19}.
9x=\frac{90}{19}
Resta \frac{176}{19} en ambos lados da ecuación.
x=\frac{10}{19}
Divide ambos lados entre 9.
x=\frac{10}{19},y=\frac{44}{19}
O sistema xa funciona correctamente.