Saltar ao contido principal
Resolver x, y
Tick mark Image
Gráfico

Problemas similares da busca web

Compartir

2x+3y=8,6x-3y=10
Para resolver un par de ecuacións mediante substitución, resolve primeiro unha das variables nunha das ecuacións. Despois, substitúe o resultado desa variable na outra ecuación.
2x+3y=8
Escolle unha das ecuacións e despexa a x mediante o illamento de x no lado esquerdo do signo igual.
2x=-3y+8
Resta 3y en ambos lados da ecuación.
x=\frac{1}{2}\left(-3y+8\right)
Divide ambos lados entre 2.
x=-\frac{3}{2}y+4
Multiplica \frac{1}{2} por -3y+8.
6\left(-\frac{3}{2}y+4\right)-3y=10
Substitúe x por -\frac{3y}{2}+4 na outra ecuación, 6x-3y=10.
-9y+24-3y=10
Multiplica 6 por -\frac{3y}{2}+4.
-12y+24=10
Suma -9y a -3y.
-12y=-14
Resta 24 en ambos lados da ecuación.
y=\frac{7}{6}
Divide ambos lados entre -12.
x=-\frac{3}{2}\times \frac{7}{6}+4
Substitúe y por \frac{7}{6} en x=-\frac{3}{2}y+4. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
x=-\frac{7}{4}+4
Multiplica -\frac{3}{2} por \frac{7}{6} mediante a multiplicación do numerador polo numerador e do denominador polo denominador. Despois, se é posible, reduce a fracción aos termos máis baixos.
x=\frac{9}{4}
Suma 4 a -\frac{7}{4}.
x=\frac{9}{4},y=\frac{7}{6}
O sistema xa funciona correctamente.
2x+3y=8,6x-3y=10
Converte as ecuacións a forma estándar e logo usa matrices para resolver o sistema de ecuacións.
\left(\begin{matrix}2&3\\6&-3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}8\\10\end{matrix}\right)
Escribe as ecuacións en forma matricial.
inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\6&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2&3\\6&-3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\6&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}8\\10\end{matrix}\right)
Multiplica a ecuación pola matriz inversa de \left(\begin{matrix}2&3\\6&-3\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\6&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}8\\10\end{matrix}\right)
O produto dunha matriz e o seu inverso é a matriz de identidade.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&3\\6&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}8\\10\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices no lado esquerdo do signo igual.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{3}{2\left(-3\right)-3\times 6}&-\frac{3}{2\left(-3\right)-3\times 6}\\-\frac{6}{2\left(-3\right)-3\times 6}&\frac{2}{2\left(-3\right)-3\times 6}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}8\\10\end{matrix}\right)
A matriz inversa da matriz 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) é \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), polo que a ecuación da matriz se pode escribir como un problema de multiplicación de matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{8}&\frac{1}{8}\\\frac{1}{4}&-\frac{1}{12}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}8\\10\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{8}\times 8+\frac{1}{8}\times 10\\\frac{1}{4}\times 8-\frac{1}{12}\times 10\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{9}{4}\\\frac{7}{6}\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
x=\frac{9}{4},y=\frac{7}{6}
Extrae os elementos da matriz x e y.
2x+3y=8,6x-3y=10
Para resolver por eliminación, os coeficientes dunha das variables deben ser iguais en ambas ecuacións de xeito que a variable se anule cando unha ecuación se reste da outra.
6\times 2x+6\times 3y=6\times 8,2\times 6x+2\left(-3\right)y=2\times 10
Para que 2x e 6x sexan iguais, multiplica todos os termos a cada lado da primeira ecuación por 6 e todos os termos a cada lado da segunda por 2.
12x+18y=48,12x-6y=20
Simplifica.
12x-12x+18y+6y=48-20
Resta 12x-6y=20 de 12x+18y=48 mediante a resta de termos semellantes en ambos lados do signo igual.
18y+6y=48-20
Suma 12x a -12x. 12x e -12x anúlanse, polo que queda unha ecuación cunha única variable que se pode resolver.
24y=48-20
Suma 18y a 6y.
24y=28
Suma 48 a -20.
y=\frac{7}{6}
Divide ambos lados entre 24.
6x-3\times \frac{7}{6}=10
Substitúe y por \frac{7}{6} en 6x-3y=10. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
6x-\frac{7}{2}=10
Multiplica -3 por \frac{7}{6}.
6x=\frac{27}{2}
Suma \frac{7}{2} en ambos lados da ecuación.
x=\frac{9}{4}
Divide ambos lados entre 6.
x=\frac{9}{4},y=\frac{7}{6}
O sistema xa funciona correctamente.