Resolver x, y
x=5
y=7
Gráfico
Compartir
Copiado a portapapeis
xy+5x-2y-10=\left(x-1\right)\left(y+2\right)
Ten en conta a primeira ecuación. Usa a propiedade distributiva para multiplicar x-2 por y+5.
xy+5x-2y-10=xy+2x-y-2
Usa a propiedade distributiva para multiplicar x-1 por y+2.
xy+5x-2y-10-xy=2x-y-2
Resta xy en ambos lados.
5x-2y-10=2x-y-2
Combina xy e -xy para obter 0.
5x-2y-10-2x=-y-2
Resta 2x en ambos lados.
3x-2y-10=-y-2
Combina 5x e -2x para obter 3x.
3x-2y-10+y=-2
Engadir y en ambos lados.
3x-y-10=-2
Combina -2y e y para obter -y.
3x-y=-2+10
Engadir 10 en ambos lados.
3x-y=8
Suma -2 e 10 para obter 8.
yx+4y-3x-12=\left(x+7\right)\left(y-4\right)
Ten en conta a segunda ecuación. Usa a propiedade distributiva para multiplicar y-3 por x+4.
yx+4y-3x-12=xy-4x+7y-28
Usa a propiedade distributiva para multiplicar x+7 por y-4.
yx+4y-3x-12-xy=-4x+7y-28
Resta xy en ambos lados.
4y-3x-12=-4x+7y-28
Combina yx e -xy para obter 0.
4y-3x-12+4x=7y-28
Engadir 4x en ambos lados.
4y+x-12=7y-28
Combina -3x e 4x para obter x.
4y+x-12-7y=-28
Resta 7y en ambos lados.
-3y+x-12=-28
Combina 4y e -7y para obter -3y.
-3y+x=-28+12
Engadir 12 en ambos lados.
-3y+x=-16
Suma -28 e 12 para obter -16.
3x-y=8,x-3y=-16
Para resolver un par de ecuacións mediante substitución, resolve primeiro unha das variables nunha das ecuacións. Despois, substitúe o resultado desa variable na outra ecuación.
3x-y=8
Escolle unha das ecuacións e despexa a x mediante o illamento de x no lado esquerdo do signo igual.
3x=y+8
Suma y en ambos lados da ecuación.
x=\frac{1}{3}\left(y+8\right)
Divide ambos lados entre 3.
x=\frac{1}{3}y+\frac{8}{3}
Multiplica \frac{1}{3} por y+8.
\frac{1}{3}y+\frac{8}{3}-3y=-16
Substitúe x por \frac{8+y}{3} na outra ecuación, x-3y=-16.
-\frac{8}{3}y+\frac{8}{3}=-16
Suma \frac{y}{3} a -3y.
-\frac{8}{3}y=-\frac{56}{3}
Resta \frac{8}{3} en ambos lados da ecuación.
y=7
Divide ambos lados da ecuación entre -\frac{8}{3}, o que é igual a multiplicar ambos lados polo recíproco da fracción.
x=\frac{1}{3}\times 7+\frac{8}{3}
Substitúe y por 7 en x=\frac{1}{3}y+\frac{8}{3}. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
x=\frac{7+8}{3}
Multiplica \frac{1}{3} por 7.
x=5
Suma \frac{8}{3} a \frac{7}{3} mediante a busca dun denominador común e a suma dos numeradores. Despois, se é posible, reduce a fracción aos termos máis baixos.
x=5,y=7
O sistema xa funciona correctamente.
xy+5x-2y-10=\left(x-1\right)\left(y+2\right)
Ten en conta a primeira ecuación. Usa a propiedade distributiva para multiplicar x-2 por y+5.
xy+5x-2y-10=xy+2x-y-2
Usa a propiedade distributiva para multiplicar x-1 por y+2.
xy+5x-2y-10-xy=2x-y-2
Resta xy en ambos lados.
5x-2y-10=2x-y-2
Combina xy e -xy para obter 0.
5x-2y-10-2x=-y-2
Resta 2x en ambos lados.
3x-2y-10=-y-2
Combina 5x e -2x para obter 3x.
3x-2y-10+y=-2
Engadir y en ambos lados.
3x-y-10=-2
Combina -2y e y para obter -y.
3x-y=-2+10
Engadir 10 en ambos lados.
3x-y=8
Suma -2 e 10 para obter 8.
yx+4y-3x-12=\left(x+7\right)\left(y-4\right)
Ten en conta a segunda ecuación. Usa a propiedade distributiva para multiplicar y-3 por x+4.
yx+4y-3x-12=xy-4x+7y-28
Usa a propiedade distributiva para multiplicar x+7 por y-4.
yx+4y-3x-12-xy=-4x+7y-28
Resta xy en ambos lados.
4y-3x-12=-4x+7y-28
Combina yx e -xy para obter 0.
4y-3x-12+4x=7y-28
Engadir 4x en ambos lados.
4y+x-12=7y-28
Combina -3x e 4x para obter x.
4y+x-12-7y=-28
Resta 7y en ambos lados.
-3y+x-12=-28
Combina 4y e -7y para obter -3y.
-3y+x=-28+12
Engadir 12 en ambos lados.
-3y+x=-16
Suma -28 e 12 para obter -16.
3x-y=8,x-3y=-16
Converte as ecuacións a forma estándar e logo usa matrices para resolver o sistema de ecuacións.
\left(\begin{matrix}3&-1\\1&-3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}8\\-16\end{matrix}\right)
Escribe as ecuacións en forma matricial.
inverse(\left(\begin{matrix}3&-1\\1&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&-1\\1&-3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-1\\1&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}8\\-16\end{matrix}\right)
Multiplica a ecuación pola matriz inversa de \left(\begin{matrix}3&-1\\1&-3\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-1\\1&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}8\\-16\end{matrix}\right)
O produto dunha matriz e o seu inverso é a matriz de identidade.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-1\\1&-3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}8\\-16\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices no lado esquerdo do signo igual.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{3}{3\left(-3\right)-\left(-1\right)}&-\frac{-1}{3\left(-3\right)-\left(-1\right)}\\-\frac{1}{3\left(-3\right)-\left(-1\right)}&\frac{3}{3\left(-3\right)-\left(-1\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}8\\-16\end{matrix}\right)
A matriz inversa da matriz 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) é \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), polo que a ecuación da matriz se pode escribir como un problema de multiplicación de matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{8}&-\frac{1}{8}\\\frac{1}{8}&-\frac{3}{8}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}8\\-16\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{8}\times 8-\frac{1}{8}\left(-16\right)\\\frac{1}{8}\times 8-\frac{3}{8}\left(-16\right)\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}5\\7\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
x=5,y=7
Extrae os elementos da matriz x e y.
xy+5x-2y-10=\left(x-1\right)\left(y+2\right)
Ten en conta a primeira ecuación. Usa a propiedade distributiva para multiplicar x-2 por y+5.
xy+5x-2y-10=xy+2x-y-2
Usa a propiedade distributiva para multiplicar x-1 por y+2.
xy+5x-2y-10-xy=2x-y-2
Resta xy en ambos lados.
5x-2y-10=2x-y-2
Combina xy e -xy para obter 0.
5x-2y-10-2x=-y-2
Resta 2x en ambos lados.
3x-2y-10=-y-2
Combina 5x e -2x para obter 3x.
3x-2y-10+y=-2
Engadir y en ambos lados.
3x-y-10=-2
Combina -2y e y para obter -y.
3x-y=-2+10
Engadir 10 en ambos lados.
3x-y=8
Suma -2 e 10 para obter 8.
yx+4y-3x-12=\left(x+7\right)\left(y-4\right)
Ten en conta a segunda ecuación. Usa a propiedade distributiva para multiplicar y-3 por x+4.
yx+4y-3x-12=xy-4x+7y-28
Usa a propiedade distributiva para multiplicar x+7 por y-4.
yx+4y-3x-12-xy=-4x+7y-28
Resta xy en ambos lados.
4y-3x-12=-4x+7y-28
Combina yx e -xy para obter 0.
4y-3x-12+4x=7y-28
Engadir 4x en ambos lados.
4y+x-12=7y-28
Combina -3x e 4x para obter x.
4y+x-12-7y=-28
Resta 7y en ambos lados.
-3y+x-12=-28
Combina 4y e -7y para obter -3y.
-3y+x=-28+12
Engadir 12 en ambos lados.
-3y+x=-16
Suma -28 e 12 para obter -16.
3x-y=8,x-3y=-16
Para resolver por eliminación, os coeficientes dunha das variables deben ser iguais en ambas ecuacións de xeito que a variable se anule cando unha ecuación se reste da outra.
3x-y=8,3x+3\left(-3\right)y=3\left(-16\right)
Para que 3x e x sexan iguais, multiplica todos os termos a cada lado da primeira ecuación por 1 e todos os termos a cada lado da segunda por 3.
3x-y=8,3x-9y=-48
Simplifica.
3x-3x-y+9y=8+48
Resta 3x-9y=-48 de 3x-y=8 mediante a resta de termos semellantes en ambos lados do signo igual.
-y+9y=8+48
Suma 3x a -3x. 3x e -3x anúlanse, polo que queda unha ecuación cunha única variable que se pode resolver.
8y=8+48
Suma -y a 9y.
8y=56
Suma 8 a 48.
y=7
Divide ambos lados entre 8.
x-3\times 7=-16
Substitúe y por 7 en x-3y=-16. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
x-21=-16
Multiplica -3 por 7.
x=5
Suma 21 en ambos lados da ecuación.
x=5,y=7
O sistema xa funciona correctamente.
Exemplos
Ecuación cuadrática
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometría
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuación linear
y = 3x + 4
Aritmética
699 * 533
Matriz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ecuación simultánea
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciación
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integración
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límites
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}