\left\{ \begin{array} { l } { \frac { 1 } { 5 } x - 2 y = 10 } \\ { 3 x - \frac { 3 } { 2 } y = 36 } \end{array} \right.
Resolver x, y
x=10
y=-4
Gráfico
Compartir
Copiado a portapapeis
\frac{1}{5}x-2y=10,3x-\frac{3}{2}y=36
Para resolver un par de ecuacións mediante substitución, resolve primeiro unha das variables nunha das ecuacións. Despois, substitúe o resultado desa variable na outra ecuación.
\frac{1}{5}x-2y=10
Escolle unha das ecuacións e despexa a x mediante o illamento de x no lado esquerdo do signo igual.
\frac{1}{5}x=2y+10
Suma 2y en ambos lados da ecuación.
x=5\left(2y+10\right)
Multiplica ambos lados por 5.
x=10y+50
Multiplica 5 por 10+2y.
3\left(10y+50\right)-\frac{3}{2}y=36
Substitúe x por 50+10y na outra ecuación, 3x-\frac{3}{2}y=36.
30y+150-\frac{3}{2}y=36
Multiplica 3 por 50+10y.
\frac{57}{2}y+150=36
Suma 30y a -\frac{3y}{2}.
\frac{57}{2}y=-114
Resta 150 en ambos lados da ecuación.
y=-4
Divide ambos lados da ecuación entre \frac{57}{2}, o que é igual a multiplicar ambos lados polo recíproco da fracción.
x=10\left(-4\right)+50
Substitúe y por -4 en x=10y+50. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
x=-40+50
Multiplica 10 por -4.
x=10
Suma 50 a -40.
x=10,y=-4
O sistema xa funciona correctamente.
\frac{1}{5}x-2y=10,3x-\frac{3}{2}y=36
Converte as ecuacións a forma estándar e logo usa matrices para resolver o sistema de ecuacións.
\left(\begin{matrix}\frac{1}{5}&-2\\3&-\frac{3}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}10\\36\end{matrix}\right)
Escribe as ecuacións en forma matricial.
inverse(\left(\begin{matrix}\frac{1}{5}&-2\\3&-\frac{3}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}\frac{1}{5}&-2\\3&-\frac{3}{2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}\frac{1}{5}&-2\\3&-\frac{3}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}10\\36\end{matrix}\right)
Multiplica a ecuación pola matriz inversa de \left(\begin{matrix}\frac{1}{5}&-2\\3&-\frac{3}{2}\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}\frac{1}{5}&-2\\3&-\frac{3}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}10\\36\end{matrix}\right)
O produto dunha matriz e o seu inverso é a matriz de identidade.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}\frac{1}{5}&-2\\3&-\frac{3}{2}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}10\\36\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices no lado esquerdo do signo igual.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{\frac{3}{2}}{\frac{1}{5}\left(-\frac{3}{2}\right)-\left(-2\times 3\right)}&-\frac{-2}{\frac{1}{5}\left(-\frac{3}{2}\right)-\left(-2\times 3\right)}\\-\frac{3}{\frac{1}{5}\left(-\frac{3}{2}\right)-\left(-2\times 3\right)}&\frac{\frac{1}{5}}{\frac{1}{5}\left(-\frac{3}{2}\right)-\left(-2\times 3\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}10\\36\end{matrix}\right)
A matriz inversa da matriz 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) é \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), polo que a ecuación da matriz se pode escribir como un problema de multiplicación de matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{5}{19}&\frac{20}{57}\\-\frac{10}{19}&\frac{2}{57}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}10\\36\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{5}{19}\times 10+\frac{20}{57}\times 36\\-\frac{10}{19}\times 10+\frac{2}{57}\times 36\end{matrix}\right)
Multiplica as matrices.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}10\\-4\end{matrix}\right)
Fai o cálculo.
x=10,y=-4
Extrae os elementos da matriz x e y.
\frac{1}{5}x-2y=10,3x-\frac{3}{2}y=36
Para resolver por eliminación, os coeficientes dunha das variables deben ser iguais en ambas ecuacións de xeito que a variable se anule cando unha ecuación se reste da outra.
3\times \frac{1}{5}x+3\left(-2\right)y=3\times 10,\frac{1}{5}\times 3x+\frac{1}{5}\left(-\frac{3}{2}\right)y=\frac{1}{5}\times 36
Para que \frac{x}{5} e 3x sexan iguais, multiplica todos os termos a cada lado da primeira ecuación por 3 e todos os termos a cada lado da segunda por \frac{1}{5}.
\frac{3}{5}x-6y=30,\frac{3}{5}x-\frac{3}{10}y=\frac{36}{5}
Simplifica.
\frac{3}{5}x-\frac{3}{5}x-6y+\frac{3}{10}y=30-\frac{36}{5}
Resta \frac{3}{5}x-\frac{3}{10}y=\frac{36}{5} de \frac{3}{5}x-6y=30 mediante a resta de termos semellantes en ambos lados do signo igual.
-6y+\frac{3}{10}y=30-\frac{36}{5}
Suma \frac{3x}{5} a -\frac{3x}{5}. \frac{3x}{5} e -\frac{3x}{5} anúlanse, polo que queda unha ecuación cunha única variable que se pode resolver.
-\frac{57}{10}y=30-\frac{36}{5}
Suma -6y a \frac{3y}{10}.
-\frac{57}{10}y=\frac{114}{5}
Suma 30 a -\frac{36}{5}.
y=-4
Divide ambos lados da ecuación entre -\frac{57}{10}, o que é igual a multiplicar ambos lados polo recíproco da fracción.
3x-\frac{3}{2}\left(-4\right)=36
Substitúe y por -4 en 3x-\frac{3}{2}y=36. Dado que a ecuación resultante contén só unha variable, pódese despexar x directamente.
3x+6=36
Multiplica -\frac{3}{2} por -4.
3x=30
Resta 6 en ambos lados da ecuación.
x=10
Divide ambos lados entre 3.
x=10,y=-4
O sistema xa funciona correctamente.
Exemplos
Ecuación cuadrática
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometría
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ecuación linear
y = 3x + 4
Aritmética
699 * 533
Matriz
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Ecuación simultánea
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciación
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integración
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límites
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}