Réitigh do x.
x = \frac{\sqrt{589} + 7}{6} \approx 5.2115537
x=\frac{7-\sqrt{589}}{6}\approx -2.878220367
Graf
Roinn
Cóipeáladh go dtí an ghearrthaisce
x=\left(3x-15\right)\left(x+3\right)
Úsáid an t-airí dáileach chun 3 a mhéadú faoi x-5.
x=3x^{2}-6x-45
Úsáid an t-airí dáileach chun 3x-15 a mhéadú faoi x+3 agus chun téarmaí comhchosúla a chumasc.
x-3x^{2}=-6x-45
Bain 3x^{2} ón dá thaobh.
x-3x^{2}+6x=-45
Cuir 6x leis an dá thaobh.
7x-3x^{2}=-45
Comhcheangail x agus 6x chun 7x a fháil.
7x-3x^{2}+45=0
Cuir 45 leis an dá thaobh.
-3x^{2}+7x+45=0
Is féidir gach cothromóid san fhoirm ax^{2}+bx+c=0 a réiteach ag baint úsáid as an bhfoirmle chearnach : \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Tugann an fhoirmle chearnach dhá réiteach, ceann amháin nuair is suimiú é ± agus ceann eile nuair is dealú é.
x=\frac{-7±\sqrt{7^{2}-4\left(-3\right)\times 45}}{2\left(-3\right)}
Tá an chothromóid seo i bhfoirm chaighdeánach: ax^{2}+bx+c=0. Cuir -3 in ionad a, 7 in ionad b, agus 45 in ionad c san fhoirmle chearnach, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-7±\sqrt{49-4\left(-3\right)\times 45}}{2\left(-3\right)}
Cearnóg 7.
x=\frac{-7±\sqrt{49+12\times 45}}{2\left(-3\right)}
Méadaigh -4 faoi -3.
x=\frac{-7±\sqrt{49+540}}{2\left(-3\right)}
Méadaigh 12 faoi 45.
x=\frac{-7±\sqrt{589}}{2\left(-3\right)}
Suimigh 49 le 540?
x=\frac{-7±\sqrt{589}}{-6}
Méadaigh 2 faoi -3.
x=\frac{\sqrt{589}-7}{-6}
Réitigh an chothromóid x=\frac{-7±\sqrt{589}}{-6} nuair is ionann ± agus plus. Suimigh -7 le \sqrt{589}?
x=\frac{7-\sqrt{589}}{6}
Roinn -7+\sqrt{589} faoi -6.
x=\frac{-\sqrt{589}-7}{-6}
Réitigh an chothromóid x=\frac{-7±\sqrt{589}}{-6} nuair is ionann ± agus míneas. Dealaigh \sqrt{589} ó -7.
x=\frac{\sqrt{589}+7}{6}
Roinn -7-\sqrt{589} faoi -6.
x=\frac{7-\sqrt{589}}{6} x=\frac{\sqrt{589}+7}{6}
Tá an chothromóid réitithe anois.
x=\left(3x-15\right)\left(x+3\right)
Úsáid an t-airí dáileach chun 3 a mhéadú faoi x-5.
x=3x^{2}-6x-45
Úsáid an t-airí dáileach chun 3x-15 a mhéadú faoi x+3 agus chun téarmaí comhchosúla a chumasc.
x-3x^{2}=-6x-45
Bain 3x^{2} ón dá thaobh.
x-3x^{2}+6x=-45
Cuir 6x leis an dá thaobh.
7x-3x^{2}=-45
Comhcheangail x agus 6x chun 7x a fháil.
-3x^{2}+7x=-45
Is féidir cothromóidí cearnach cosúil leis an gceann seo a réitigh tríd an gcearnóg a chomhlánú. Chun an chearnóg a chomhlánú, ní mór don chothromóid a bheith san fhoirm x^{2}+bx=c ar dtús.
\frac{-3x^{2}+7x}{-3}=-\frac{45}{-3}
Roinn an dá thaobh faoi -3.
x^{2}+\frac{7}{-3}x=-\frac{45}{-3}
Má roinntear é faoi -3 cuirtear an iolrúchán faoi -3 ar ceal.
x^{2}-\frac{7}{3}x=-\frac{45}{-3}
Roinn 7 faoi -3.
x^{2}-\frac{7}{3}x=15
Roinn -45 faoi -3.
x^{2}-\frac{7}{3}x+\left(-\frac{7}{6}\right)^{2}=15+\left(-\frac{7}{6}\right)^{2}
Roinn -\frac{7}{3}, comhéifeacht an téarma x, faoi 2 chun -\frac{7}{6} a fháil. Ansin suimigh uimhir chearnach -\frac{7}{6} leis an dá thaobh den chothromóid. Déanann an chéim seo slánchearnóg de thaobh clé na cothromóide.
x^{2}-\frac{7}{3}x+\frac{49}{36}=15+\frac{49}{36}
Cearnaigh -\frac{7}{6} trí uimhreoir agus ainmneoir an chodáin a chearnú.
x^{2}-\frac{7}{3}x+\frac{49}{36}=\frac{589}{36}
Suimigh 15 le \frac{49}{36}?
\left(x-\frac{7}{6}\right)^{2}=\frac{589}{36}
Fachtóirigh x^{2}-\frac{7}{3}x+\frac{49}{36}. Go ginearálta, nuair x^{2}+bx+c cearnóg fhoirfe é, is féidir é a fhachtóiriú i gcónaí mar \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{7}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{589}{36}}
Tóg fréamh chearnach an dá thaobh den chothromóid.
x-\frac{7}{6}=\frac{\sqrt{589}}{6} x-\frac{7}{6}=-\frac{\sqrt{589}}{6}
Simpligh.
x=\frac{\sqrt{589}+7}{6} x=\frac{7-\sqrt{589}}{6}
Cuir \frac{7}{6} leis an dá thaobh den chothromóid.
Samplaí
Cothromóid chearnach
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Triantánacht
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Cothromóid líneach
y = 3x + 4
Uimhríocht
699 * 533
Maitrís
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Cothromóid chomhuaineach
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Difreáil
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Comhtháthú
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Teorainneacha
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}