Ratkaise muuttujan z suhteen
z=-1
Jakaa
Kopioitu leikepöydälle
z^{2}-\left(-1\right)=-2z
Vähennä -1 molemmilta puolilta.
z^{2}+1=-2z
Luvun -1 vastaluku on 1.
z^{2}+1+2z=0
Lisää 2z molemmille puolille.
z^{2}+2z+1=0
Järjestä polynomi perusmuotoon. Aseta termit suurimmasta potenssista pienimpään.
a+b=2 ab=1
Jos haluat ratkaista kaavan, kerroin z^{2}+2z+1 käyttämällä kaavaa z^{2}+\left(a+b\right)z+ab=\left(z+a\right)\left(z+b\right). Jos haluat etsiä a ja b, Määritä järjestelmä, jotta voit ratkaista sen.
a=1 b=1
Koska ab on positiivinen, a ja b on sama merkki. Koska a+b on positiivinen, a ja b ovat molemmat positiivisia. Ainoa tällainen pari on järjestelmäratkaisu.
\left(z+1\right)\left(z+1\right)
Kirjoita tekijöihin jaettu lauseke \left(z+a\right)\left(z+b\right) uudelleen käyttämällä saatuja arvoja.
\left(z+1\right)^{2}
Kirjoita uudelleen binomin neliönä.
z=-1
Löydät yhtälön ratkaisun ratkaisemalla yhtälön z+1=0.
z^{2}-\left(-1\right)=-2z
Vähennä -1 molemmilta puolilta.
z^{2}+1=-2z
Luvun -1 vastaluku on 1.
z^{2}+1+2z=0
Lisää 2z molemmille puolille.
z^{2}+2z+1=0
Järjestä polynomi perusmuotoon. Aseta termit suurimmasta potenssista pienimpään.
a+b=2 ab=1\times 1=1
Ratkaise yhtälö jakamalla vasen puoli tekijöihin ryhmittelyn avulla. Vasen puoli on ensin kirjoitettava uudelleen muotoon z^{2}+az+bz+1. Jos haluat etsiä a ja b, Määritä järjestelmä, jotta voit ratkaista sen.
a=1 b=1
Koska ab on positiivinen, a ja b on sama merkki. Koska a+b on positiivinen, a ja b ovat molemmat positiivisia. Ainoa tällainen pari on järjestelmäratkaisu.
\left(z^{2}+z\right)+\left(z+1\right)
Kirjoita \left(z^{2}+z\right)+\left(z+1\right) uudelleen muodossa z^{2}+2z+1.
z\left(z+1\right)+z+1
Ota z tekijäksi lausekkeessa z^{2}+z.
\left(z+1\right)\left(z+1\right)
Jaa yleinen termi z+1 käyttämällä osittelu lain mukaisesti-ominaisuutta.
\left(z+1\right)^{2}
Kirjoita uudelleen binomin neliönä.
z=-1
Löydät yhtälön ratkaisun ratkaisemalla yhtälön z+1=0.
z^{2}-\left(-1\right)=-2z
Vähennä -1 molemmilta puolilta.
z^{2}+1=-2z
Luvun -1 vastaluku on 1.
z^{2}+1+2z=0
Lisää 2z molemmille puolille.
z^{2}+2z+1=0
Kaikki tyypin ax^{2}+bx+c=0 yhtälöt voidaan ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Toisen asteen yhtälön ratkaisukaava antaa kaksi ratkaisua: yhden, kun ± on lisäys, ja toisen sen ollessa vähennys.
z=\frac{-2±\sqrt{2^{2}-4}}{2}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla 1, b luvulla 2 ja c luvulla 1 toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
z=\frac{-2±\sqrt{4-4}}{2}
Korota 2 neliöön.
z=\frac{-2±\sqrt{0}}{2}
Lisää 4 lukuun -4.
z=-\frac{2}{2}
Ota luvun 0 neliöjuuri.
z=-1
Jaa -2 luvulla 2.
z^{2}+2z=-1
Lisää 2z molemmille puolille.
z^{2}+2z+1^{2}=-1+1^{2}
Jaa 2 (x-termin kerroin) 2:lla, jolloin saadaan 1. Lisää sitten 1:n neliö yhtälön molemmille puolille. Tällöin yhtälön vasemmalle puolelle muodostuu täydellinen neliö.
z^{2}+2z+1=-1+1
Korota 1 neliöön.
z^{2}+2z+1=0
Lisää -1 lukuun 1.
\left(z+1\right)^{2}=0
Jaa z^{2}+2z+1 tekijöihin. Yleisesti ottaen, kun x^{2}+bx+c on täydellinen neliö, se voidaan aina tekijöihin \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(z+1\right)^{2}}=\sqrt{0}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
z+1=0 z+1=0
Sievennä.
z=-1 z=-1
Vähennä 1 yhtälön molemmilta puolilta.
z=-1
Yhtälö on nyt ratkaistu. Ratkaisut ovat samat.
Esimerkkejä
Toisen asteen yhtälö
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ensimmäisen asteen yhtälö
y = 3x + 4
Aritmetiikka
699 * 533
Matriisi
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samanaikainen kaava
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Erilaistuminen
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integraatio
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Rajoitukset
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}