Hyppää pääsisältöön
Ratkaise muuttujan x suhteen
Tick mark Image
Kuvaaja

Samanlaisia ongelmia verkkohausta

Jakaa

x^{2}-12x=4
Kaikki tyypin ax^{2}+bx+c=0 yhtälöt voidaan ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Toisen asteen yhtälön ratkaisukaava antaa kaksi ratkaisua: yhden, kun ± on lisäys, ja toisen sen ollessa vähennys.
x^{2}-12x-4=4-4
Vähennä 4 yhtälön molemmilta puolilta.
x^{2}-12x-4=0
Kun luku 4 vähennetään itsestään, tulokseksi jää 0.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{\left(-12\right)^{2}-4\left(-4\right)}}{2}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla 1, b luvulla -12 ja c luvulla -4 toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{144-4\left(-4\right)}}{2}
Korota -12 neliöön.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{144+16}}{2}
Kerro -4 ja -4.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{160}}{2}
Lisää 144 lukuun 16.
x=\frac{-\left(-12\right)±4\sqrt{10}}{2}
Ota luvun 160 neliöjuuri.
x=\frac{12±4\sqrt{10}}{2}
Luvun -12 vastaluku on 12.
x=\frac{4\sqrt{10}+12}{2}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{12±4\sqrt{10}}{2}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää 12 lukuun 4\sqrt{10}.
x=2\sqrt{10}+6
Jaa 12+4\sqrt{10} luvulla 2.
x=\frac{12-4\sqrt{10}}{2}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{12±4\sqrt{10}}{2}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä 4\sqrt{10} luvusta 12.
x=6-2\sqrt{10}
Jaa 12-4\sqrt{10} luvulla 2.
x=2\sqrt{10}+6 x=6-2\sqrt{10}
Yhtälö on nyt ratkaistu.
x^{2}-12x=4
Tällaiset toisen asteen yhtälöt voidaan ratkaista neliöksi täydentämällä. Neliöksi täydentäminen vaatii, että yhtälö on muodossa x^{2}+bx=c.
x^{2}-12x+\left(-6\right)^{2}=4+\left(-6\right)^{2}
Jaa -12 (x-termin kerroin) 2:lla, jolloin saadaan -6. Lisää sitten -6:n neliö yhtälön molemmille puolille. Tällöin yhtälön vasemmalle puolelle muodostuu täydellinen neliö.
x^{2}-12x+36=4+36
Korota -6 neliöön.
x^{2}-12x+36=40
Lisää 4 lukuun 36.
\left(x-6\right)^{2}=40
Jaa x^{2}-12x+36 tekijöihin. Yleisesti ottaen, kun x^{2}+bx+c on täydellinen neliö, se voidaan aina tekijöihin \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-6\right)^{2}}=\sqrt{40}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
x-6=2\sqrt{10} x-6=-2\sqrt{10}
Sievennä.
x=2\sqrt{10}+6 x=6-2\sqrt{10}
Lisää 6 yhtälön kummallekin puolelle.