Hyppää pääsisältöön
Ratkaise muuttujan x suhteen
Tick mark Image
Kuvaaja

Samanlaisia ongelmia verkkohausta

Jakaa

x^{2}-1+1=\pi +1
Lisää 1 yhtälön kummallekin puolelle.
x^{2}=\pi +1
Kun luku 1 vähennetään itsestään, tulokseksi jää 0.
x=\sqrt{\pi +1} x=-\sqrt{\pi +1}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
x^{2}-1=\pi
Tämän kaltaiset toisen asteen yhtälöt, joissa on x^{2}-termi, mutta ei x-termiä, voidaan silti ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}, kunhan ne on muutettu perusmuotoon ax^{2}+bx+c=0.
x^{2}-1-\pi =\pi -\pi
Vähennä \pi yhtälön molemmilta puolilta.
x^{2}-1-\pi =0
Kun luku \pi vähennetään itsestään, tulokseksi jää 0.
x^{2}-\pi -1=0
Vähennä \pi luvusta -1.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-\pi -1\right)}}{2}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla 1, b luvulla 0 ja c luvulla -1-\pi toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-\pi -1\right)}}{2}
Korota 0 neliöön.
x=\frac{0±\sqrt{4\pi +4}}{2}
Kerro -4 ja -1-\pi .
x=\frac{0±2\sqrt{\pi +1}}{2}
Ota luvun 4+4\pi neliöjuuri.
x=\sqrt{\pi +1}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{0±2\sqrt{\pi +1}}{2}, kun ± on plusmerkkinen.
x=-\sqrt{\pi +1}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{0±2\sqrt{\pi +1}}{2}, kun ± on miinusmerkkinen.
x=\sqrt{\pi +1} x=-\sqrt{\pi +1}
Yhtälö on nyt ratkaistu.