Ratkaise muuttujan y suhteen
y=-\frac{4-x}{x-3}
x\neq 3
Ratkaise muuttujan x suhteen
x=-\frac{4-3y}{y-1}
y\neq 1
Kuvaaja
Jakaa
Kopioitu leikepöydälle
x\left(y-1\right)=-1+\left(y-1\right)\times 3
Muuttuja y ei voi olla yhtä suuri kuin 1, sillä nollalla jakamista ei ole määritetty. Kerro yhtälön molemmat puolet luvulla y-1.
xy-x=-1+\left(y-1\right)\times 3
Laske lukujen x ja y-1 tulo käyttämällä osittelulakia.
xy-x=-1+3y-3
Laske lukujen y-1 ja 3 tulo käyttämällä osittelulakia.
xy-x=-4+3y
Vähennä 3 luvusta -1 saadaksesi tuloksen -4.
xy-x-3y=-4
Vähennä 3y molemmilta puolilta.
xy-3y=-4+x
Lisää x molemmille puolille.
\left(x-3\right)y=-4+x
Yhdistä kaikki termit, jotka sisältävät y:n.
\left(x-3\right)y=x-4
Yhtälö on perusmuodossa.
\frac{\left(x-3\right)y}{x-3}=\frac{x-4}{x-3}
Jaa molemmat puolet luvulla x-3.
y=\frac{x-4}{x-3}
Jakaminen luvulla x-3 kumoaa kertomisen luvulla x-3.
y=\frac{x-4}{x-3}\text{, }y\neq 1
Muuttuja y ei voi olla yhtä suuri kuin 1.
Esimerkkejä
Toisen asteen yhtälö
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ensimmäisen asteen yhtälö
y = 3x + 4
Aritmetiikka
699 * 533
Matriisi
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samanaikainen kaava
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Erilaistuminen
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integraatio
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Rajoitukset
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}