Hyppää pääsisältöön
Ratkaise muuttujan x suhteen
Tick mark Image
Kuvaaja

Samanlaisia ongelmia verkkohausta

Jakaa

x+2\left(-x^{2}\right)+6x+12-3=0
Laske lukujen 2 ja -x^{2}+3x+6 tulo käyttämällä osittelulakia.
7x+2\left(-x^{2}\right)+12-3=0
Selvitä 7x yhdistämällä x ja 6x.
7x+2\left(-x^{2}\right)+9=0
Vähennä 3 luvusta 12 saadaksesi tuloksen 9.
7x-2x^{2}+9=0
Kerro 2 ja -1, niin saadaan -2.
-2x^{2}+7x+9=0
Järjestä polynomi perusmuotoon. Aseta termit suurimmasta potenssista pienimpään.
a+b=7 ab=-2\times 9=-18
Ratkaise yhtälö jakamalla vasen puoli tekijöihin ryhmittelyn avulla. Vasen puoli on ensin kirjoitettava uudelleen muotoon -2x^{2}+ax+bx+9. Jos haluat etsiä a ja b, Määritä järjestelmä, jotta voit ratkaista sen.
-1,18 -2,9 -3,6
Koska ab on negatiivinen, a ja b vastakkaisen merkit. Koska a+b on positiivinen, positiivisen luvun absoluuttinen arvo on suurempi kuin negatiivisen. Luettele kaikki tällaisia esimerkiksi tuote -18.
-1+18=17 -2+9=7 -3+6=3
Laske kunkin parin summa.
a=9 b=-2
Ratkaisu on pari, joka antaa summa 7.
\left(-2x^{2}+9x\right)+\left(-2x+9\right)
Kirjoita \left(-2x^{2}+9x\right)+\left(-2x+9\right) uudelleen muodossa -2x^{2}+7x+9.
-x\left(2x-9\right)-\left(2x-9\right)
Jaa -x toisessa ryhmässä ensimmäisessä ja -1.
\left(2x-9\right)\left(-x-1\right)
Jaa yleinen termi 2x-9 käyttämällä osittelu lain mukaisesti-ominaisuutta.
x=\frac{9}{2} x=-1
Voit etsiä kaava ratkaisuja, ratkaista 2x-9=0 ja -x-1=0.
x+2\left(-x^{2}\right)+6x+12-3=0
Laske lukujen 2 ja -x^{2}+3x+6 tulo käyttämällä osittelulakia.
7x+2\left(-x^{2}\right)+12-3=0
Selvitä 7x yhdistämällä x ja 6x.
7x+2\left(-x^{2}\right)+9=0
Vähennä 3 luvusta 12 saadaksesi tuloksen 9.
7x-2x^{2}+9=0
Kerro 2 ja -1, niin saadaan -2.
-2x^{2}+7x+9=0
Kaikki tyypin ax^{2}+bx+c=0 yhtälöt voidaan ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Toisen asteen yhtälön ratkaisukaava antaa kaksi ratkaisua: yhden, kun ± on lisäys, ja toisen sen ollessa vähennys.
x=\frac{-7±\sqrt{7^{2}-4\left(-2\right)\times 9}}{2\left(-2\right)}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla -2, b luvulla 7 ja c luvulla 9 toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-7±\sqrt{49-4\left(-2\right)\times 9}}{2\left(-2\right)}
Korota 7 neliöön.
x=\frac{-7±\sqrt{49+8\times 9}}{2\left(-2\right)}
Kerro -4 ja -2.
x=\frac{-7±\sqrt{49+72}}{2\left(-2\right)}
Kerro 8 ja 9.
x=\frac{-7±\sqrt{121}}{2\left(-2\right)}
Lisää 49 lukuun 72.
x=\frac{-7±11}{2\left(-2\right)}
Ota luvun 121 neliöjuuri.
x=\frac{-7±11}{-4}
Kerro 2 ja -2.
x=\frac{4}{-4}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{-7±11}{-4}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää -7 lukuun 11.
x=-1
Jaa 4 luvulla -4.
x=-\frac{18}{-4}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{-7±11}{-4}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä 11 luvusta -7.
x=\frac{9}{2}
Supista murtoluku \frac{-18}{-4} luvulla 2.
x=-1 x=\frac{9}{2}
Yhtälö on nyt ratkaistu.
x+2\left(-x^{2}\right)+6x+12-3=0
Laske lukujen 2 ja -x^{2}+3x+6 tulo käyttämällä osittelulakia.
7x+2\left(-x^{2}\right)+12-3=0
Selvitä 7x yhdistämällä x ja 6x.
7x+2\left(-x^{2}\right)+9=0
Vähennä 3 luvusta 12 saadaksesi tuloksen 9.
7x+2\left(-x^{2}\right)=-9
Vähennä 9 molemmilta puolilta. Nolla miinus mikä tahansa luku on luvun vastaluku.
7x-2x^{2}=-9
Kerro 2 ja -1, niin saadaan -2.
-2x^{2}+7x=-9
Tällaiset toisen asteen yhtälöt voidaan ratkaista neliöksi täydentämällä. Neliöksi täydentäminen vaatii, että yhtälö on muodossa x^{2}+bx=c.
\frac{-2x^{2}+7x}{-2}=-\frac{9}{-2}
Jaa molemmat puolet luvulla -2.
x^{2}+\frac{7}{-2}x=-\frac{9}{-2}
Jakaminen luvulla -2 kumoaa kertomisen luvulla -2.
x^{2}-\frac{7}{2}x=-\frac{9}{-2}
Jaa 7 luvulla -2.
x^{2}-\frac{7}{2}x=\frac{9}{2}
Jaa -9 luvulla -2.
x^{2}-\frac{7}{2}x+\left(-\frac{7}{4}\right)^{2}=\frac{9}{2}+\left(-\frac{7}{4}\right)^{2}
Jaa -\frac{7}{2} (x-termin kerroin) 2:lla, jolloin saadaan -\frac{7}{4}. Lisää sitten -\frac{7}{4}:n neliö yhtälön molemmille puolille. Tällöin yhtälön vasemmalle puolelle muodostuu täydellinen neliö.
x^{2}-\frac{7}{2}x+\frac{49}{16}=\frac{9}{2}+\frac{49}{16}
Korota -\frac{7}{4} neliöön korottamalla sekä osoittaja että nimittäjä neliöön.
x^{2}-\frac{7}{2}x+\frac{49}{16}=\frac{121}{16}
Lisää \frac{9}{2} lukuun \frac{49}{16} selvittämällä yhteinen nimittäjä ja laskemalla osoittajat yhteen. Supista sen jälkeen murtoluku pienimpään mahdolliseen nimittäjään.
\left(x-\frac{7}{4}\right)^{2}=\frac{121}{16}
Jaa x^{2}-\frac{7}{2}x+\frac{49}{16} tekijöihin. Yleisesti ottaen, kun x^{2}+bx+c on täydellinen neliö, se voidaan aina tekijöihin \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{7}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{121}{16}}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
x-\frac{7}{4}=\frac{11}{4} x-\frac{7}{4}=-\frac{11}{4}
Sievennä.
x=\frac{9}{2} x=-1
Lisää \frac{7}{4} yhtälön kummallekin puolelle.