Jaa tekijöihin
\left(a-1\right)\left(a+6\right)
Laske
\left(a-1\right)\left(a+6\right)
Tietokilpailu
Polynomial
a ^ { 2 } + 5 a - 6 =
Jakaa
Kopioitu leikepöydälle
p+q=5 pq=1\left(-6\right)=-6
Jaa lauseke tekijöihin ryhmittelemällä. Lauseke täytyy kirjoittaa ensin uudelleen muodossa a^{2}+pa+qa-6. Jos haluat etsiä p ja q, Määritä järjestelmä, jotta voit ratkaista sen.
-1,6 -2,3
Koska pq on negatiivinen, p ja q vastakkaisen merkit. Koska p+q on positiivinen, positiivisen luvun absoluuttinen arvo on suurempi kuin negatiivisen. Luettele kaikki tällaisia esimerkiksi tuote -6.
-1+6=5 -2+3=1
Laske kunkin parin summa.
p=-1 q=6
Ratkaisu on pari, joka antaa summa 5.
\left(a^{2}-a\right)+\left(6a-6\right)
Kirjoita \left(a^{2}-a\right)+\left(6a-6\right) uudelleen muodossa a^{2}+5a-6.
a\left(a-1\right)+6\left(a-1\right)
Jaa a toisessa ryhmässä ensimmäisessä ja 6.
\left(a-1\right)\left(a+6\right)
Jaa yleinen termi a-1 käyttämällä osittelu lain mukaisesti-ominaisuutta.
a^{2}+5a-6=0
Toisen asteen polynomi voidaan jakaa tekijöihin käyttämällä muunnosta ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), jossa x_{1} ja x_{2} ovat toisen asteen yhtälön ax^{2}+bx+c=0 ratkaisuja.
a=\frac{-5±\sqrt{5^{2}-4\left(-6\right)}}{2}
Kaikki tyypin ax^{2}+bx+c=0 yhtälöt voidaan ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Toisen asteen yhtälön ratkaisukaava antaa kaksi ratkaisua: yhden, kun ± on lisäys, ja toisen sen ollessa vähennys.
a=\frac{-5±\sqrt{25-4\left(-6\right)}}{2}
Korota 5 neliöön.
a=\frac{-5±\sqrt{25+24}}{2}
Kerro -4 ja -6.
a=\frac{-5±\sqrt{49}}{2}
Lisää 25 lukuun 24.
a=\frac{-5±7}{2}
Ota luvun 49 neliöjuuri.
a=\frac{2}{2}
Ratkaise nyt yhtälö a=\frac{-5±7}{2}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää -5 lukuun 7.
a=1
Jaa 2 luvulla 2.
a=-\frac{12}{2}
Ratkaise nyt yhtälö a=\frac{-5±7}{2}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä 7 luvusta -5.
a=-6
Jaa -12 luvulla 2.
a^{2}+5a-6=\left(a-1\right)\left(a-\left(-6\right)\right)
Jaa alkuperäinen lauseke tekijöihin yhtälön ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) avulla. Korvaa 1 kohteella x_{1} ja -6 kohteella x_{2}.
a^{2}+5a-6=\left(a-1\right)\left(a+6\right)
Sievennä kaavan p-\left(-q\right) kaikki lausekkeet muotoon p+q.
Esimerkkejä
Toisen asteen yhtälö
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Ensimmäisen asteen yhtälö
y = 3x + 4
Aritmetiikka
699 * 533
Matriisi
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samanaikainen kaava
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Erilaistuminen
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integraatio
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Rajoitukset
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}