Hyppää pääsisältöön
Ratkaise muuttujan x suhteen (complex solution)
Tick mark Image
Kuvaaja

Samanlaisia ongelmia verkkohausta

Jakaa

2x^{2}+3x+172=0
Kaikki tyypin ax^{2}+bx+c=0 yhtälöt voidaan ratkaista toisen asteen yhtälön ratkaisukaavalla: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Toisen asteen yhtälön ratkaisukaava antaa kaksi ratkaisua: yhden, kun ± on lisäys, ja toisen sen ollessa vähennys.
x=\frac{-3±\sqrt{3^{2}-4\times 2\times 172}}{2\times 2}
Tämä yhtälö on perusmuodossa: ax^{2}+bx+c=0. Korvaa a luvulla 2, b luvulla 3 ja c luvulla 172 toisen asteen yhtälön ratkaisukaavassa \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-3±\sqrt{9-4\times 2\times 172}}{2\times 2}
Korota 3 neliöön.
x=\frac{-3±\sqrt{9-8\times 172}}{2\times 2}
Kerro -4 ja 2.
x=\frac{-3±\sqrt{9-1376}}{2\times 2}
Kerro -8 ja 172.
x=\frac{-3±\sqrt{-1367}}{2\times 2}
Lisää 9 lukuun -1376.
x=\frac{-3±\sqrt{1367}i}{2\times 2}
Ota luvun -1367 neliöjuuri.
x=\frac{-3±\sqrt{1367}i}{4}
Kerro 2 ja 2.
x=\frac{-3+\sqrt{1367}i}{4}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{-3±\sqrt{1367}i}{4}, kun ± on plusmerkkinen. Lisää -3 lukuun i\sqrt{1367}.
x=\frac{-\sqrt{1367}i-3}{4}
Ratkaise nyt yhtälö x=\frac{-3±\sqrt{1367}i}{4}, kun ± on miinusmerkkinen. Vähennä i\sqrt{1367} luvusta -3.
x=\frac{-3+\sqrt{1367}i}{4} x=\frac{-\sqrt{1367}i-3}{4}
Yhtälö on nyt ratkaistu.
2x^{2}+3x+172=0
Tällaiset toisen asteen yhtälöt voidaan ratkaista neliöksi täydentämällä. Neliöksi täydentäminen vaatii, että yhtälö on muodossa x^{2}+bx=c.
2x^{2}+3x+172-172=-172
Vähennä 172 yhtälön molemmilta puolilta.
2x^{2}+3x=-172
Kun luku 172 vähennetään itsestään, tulokseksi jää 0.
\frac{2x^{2}+3x}{2}=-\frac{172}{2}
Jaa molemmat puolet luvulla 2.
x^{2}+\frac{3}{2}x=-\frac{172}{2}
Jakaminen luvulla 2 kumoaa kertomisen luvulla 2.
x^{2}+\frac{3}{2}x=-86
Jaa -172 luvulla 2.
x^{2}+\frac{3}{2}x+\left(\frac{3}{4}\right)^{2}=-86+\left(\frac{3}{4}\right)^{2}
Jaa \frac{3}{2} (x-termin kerroin) 2:lla, jolloin saadaan \frac{3}{4}. Lisää sitten \frac{3}{4}:n neliö yhtälön molemmille puolille. Tällöin yhtälön vasemmalle puolelle muodostuu täydellinen neliö.
x^{2}+\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}=-86+\frac{9}{16}
Korota \frac{3}{4} neliöön korottamalla sekä osoittaja että nimittäjä neliöön.
x^{2}+\frac{3}{2}x+\frac{9}{16}=-\frac{1367}{16}
Lisää -86 lukuun \frac{9}{16}.
\left(x+\frac{3}{4}\right)^{2}=-\frac{1367}{16}
Jaa x^{2}+\frac{3}{2}x+\frac{9}{16} tekijöihin. Yleisesti ottaen, kun x^{2}+bx+c on täydellinen neliö, se voidaan aina tekijöihin \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{3}{4}\right)^{2}}=\sqrt{-\frac{1367}{16}}
Ota neliöjuuri yhtälön molemmilta puolilta.
x+\frac{3}{4}=\frac{\sqrt{1367}i}{4} x+\frac{3}{4}=-\frac{\sqrt{1367}i}{4}
Sievennä.
x=\frac{-3+\sqrt{1367}i}{4} x=\frac{-\sqrt{1367}i-3}{4}
Vähennä \frac{3}{4} yhtälön molemmilta puolilta.